Χόρτο, τζούρες και ναρκωτικά στα γήπεδα – «Τα χώνουν σε απόκρυφα σημεία»
07:58 - 08 Σεπτεμβρίου 2018
«Κι εγώ ήμουν οπαδός και έχω δει πως λειτουργούν τα πράγματα και έχω διαπιστώσει μέσα από τους συνδέσμους ότι υπάρχουν αυτοί που πραγματικά αγαπάνε την ομάδα τους αλλά και κάποιοι που εκμεταλλεύονται την έννοια του συνδέσμου. Μπαίνουν μέσα σε αυτόν και από εκεί κάνουν άλλα πράγματα, τα οποία λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε τι γίνεται. Εάν οι σύνδεσμοι μπορούσαν να διώξουν αυτά τα άτομα, σίγουρα θα μιλούσαμε για ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο. Αναμφισβήτητα, για μένα οι οπαδικοί σύνδεσμοι είναι πολύ καλό να υπάρχουν και να λειτουργούν και τους θέλουμε στο γήπεδο αλλά με την πραγματική τους έννοια», ήταν τα πρώτα λόγια της συνέντευξης του Αλέξανδρου Παπαδόπουλου που είναι ειδικός σε θέματα ασφάλειας γηπέδων και επικεφαλής του προγράμματος σπουδών Security Management στο Global College.
Ερωτηθείς ο Παπαδόπουλος εάν υπήρξαν ποτέ περιπτώσεις που υπεύθυνοι της ασφάλειας του γηπέδου εντόπισαν ναρκωτικές ουσίες σε οπαδούς, η απάντηση ήταν καταφατική. «Υπήρξαν, και αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, από ανθρώπους που επικεντρώνονται σε αυτές τις έρευνες και αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι η έρευνα ναι μεν γίνεται από τους επιτηρητές, όπως γινόταν και από την αστυνομία στο παρελθόν που περνούσαν αρκετά πράγματα στο γήπεδο. Έτσι και τώρα, εάν δεν υπάρχει ένας πιο ενδελεχής έλεγχος με μηχανήματα ή με σκύλους δεν μπορείς να τα εντοπίσεις. Δυστυχώς, αυτά τα πράγματα είναι πάρα πολύ μικρά και δεν μπορούν πολύ εύκολα να τα βρουν οι υπεύθυνοι στον έλεγχο των εισόδων. Πολλές φορές ωστόσο, άνθρωποι της ασφάλειας, εκτός από φωτοβολίδες, δυναμιτάκια και καπνογόνα, εντόπισαν και ναρκωτικά. Όσες φόρες έχουνε βρεθεί, έχουν παραδοθεί απευθείας τα άτομα αυτά στην αστυνομία και από εκεί και πέρα ακολουθούν οι ανάλογες ενέργειες και έρευνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως είναι φυσικά αναμενόμενο, η κάθε σύλληψη οπαδού που εντοπίζεται επάνω του κάτι παράνομο, έχει και τις ανάλογες αντιδράσεις, με τον Αλέξανδρο Παπαδόπουλο να επισημαίνει, «όταν ένας οπαδός εντοπίζεται με κάτι που έχει στην κατοχή του, συνήθως οι άλλοι οπαδοί που βρίσκονται τριγύρω δεν αντιλαμβάνονται τι γίνεται και τι είχε επάνω του αλλά δημιουργείται ένα επεισόδιο στο γιατί να συλληφθεί. Έτσι είναι ο όχλος, αντιδράει πάντα υπέρ με αυτόν που είναι με την ίδια ομάδα μαζί του χωρίς να γνωρίζει καν την πραγματικότητα. Εμάς ωστόσο, είναι υποχρέωσή μας να τηρούμε τον νόμο και το κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε».
Τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνουν να διαπεράσουν από το σημείο ελέγχου τα ναρκωτικά αλλά και τα διάφορα άλλα παράνομα αντικείμενα, επεξήγησε αναλυτικά ο Αλέξανδρος. «Δυστυχώς δεν μπορούν να εντοπιστούν αρκετές ουσίες. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να γίνεται έλεγχος σε κάθε έναν ξεχωριστά, σ’ ένα δωμάτιο και να γδύνεται εντελώς. Είναι πολύ μικρές οι ποσότητες και υπάρχουν απόκρυφα σημεία τα οποία μπαίνουν. Ένας επιτηρητής έχει τεράστια πίεση κατά τη διάρκεια του ελέγχου και ειδικά το τελευταίο μισάωρο που μπαίνει στο γήπεδο ο περισσότερος κόσμος και φυσικά πάνω απ’ όλα είναι η άμεσα εξυπηρέτηση του οπαδού αλλά και η ασφάλειά του. Ένας φυσικός άνθρωπος ωστόσο, όπως είναι ένας επιτηρητής δεν μπορεί φυσικά να πραγματοποιήσει και το 100% του ελέγχου. Χρειάζονται σίγουρα μηχανήματα στις εισόδους ελέγχου των σταδίων αλλά και σκύλοι, οι οποίοι θα είναι ένα καθοριστικό μέτρο για την πάταξη αυτού του φαινομένου, αφού μπορούν να μυρίσουν και να εντοπίσουν ναρκωτικές ουσίες».
Ένα εύλογο ερώτημα έθεσε στη συνέχεια της αποκλειστικής συνέντευξης στον REPORTER ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε χαρακτηριστικά, «το πρόβλημα που τίθεται και βλέπω εγώ στα γήπεδα δεν είναι κάποιος που φέρνει τα ναρκωτικά στο γήπεδο για δική του χρήση. Το θέμα είναι γιατί αυτός που έρχεται στο γήπεδο να είναι χρήστης ναρκωτικών; Και εδώ, είναι θέμα κοινωνικό, κάτι το οποίο μπορεί να μην επιλυθεί ποτέ. Όλοι αυτοί οι χουλιγκανισμοί, ξεκινάνε από το σπίτι, το οποίο είναι και το σχολείο του κάθε ανθρώπου. Θα έλεγα και θα ήμουν πολύ σκληρός ότι όλα προέρχονται από την οικογένεια και ο κάθε γονιός είναι αυτός που πρέπει να προστατεύει και να έχει από κοντά το παιδί του. Δυστυχώς όμως στις μέρες μας, ένας γονιός κάνει δυο και τρεις δουλειές για να καταφέρει να επιζήσει την οικογένεια του, με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικές αξίες που επιβάλλεται να προσφέρει στο παιδί του».
Καταλυτικό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών φέρουν και οι καθηγητές σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Παπαδόπουλο, ο οποίος επεσήμανε ότι οι ίδιοι οι καθηγητές απέτρεψαν αρκετές φορές μαθητές από τα ναρκωτικά. «Έτσι, έχουμε τον καθηγητή στο σχολείο που πρέπει να κάνει τον παιδαγωγό, αστυνομικό αλλά και γονιό. Πολλοί είναι οι καθηγητές οι οποίοι έχουν σώσει καταστάσεις ειδοποιώντας τους γονείς για παραβάσεις μαθητών. Τα ναρκωτικά σίγουρα είναι μια μάστιγα που ποτέ δεν θα σταματήσει αλλά σίγουρα μπορεί να μειωθεί».
Εάν οι σύνδεσμοι μπορούν να αποτρέψουν αυτά τα άτομα από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, ο Παπαδόπουλος δεν κρύβει την αισιοδοξία του ότι οι σύνδεσμοι είναι οι πρώτοι που μπορούν να τα αποτρέψουν. «Γιατί πηγαίνοντας ένας οπαδός που κάνει ναρκωτικά ή σκέφτεται ότι θα βρει ναρκωτικά να του πουλήσουν σε ένα σύνδεσμο και πάει και βρει κάτι το αντίθετο, αυτομάτως θα αλλάξει και η ψυχολογία του. Οι σύνδεσμοι υπάρχουν για να βοηθάνε την ομάδα και όχι να την καταστρέφουν όπως και τους οπαδούς της».
Το δικό του μήνυμα επέλεξε να στείλει στο τέλος της συνέντευξης στον REPORTER o κ. Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, για την ευθύνη που βαραίνει τους επιτηρητές. «Αν είναι να φτιάξουμε τη ζωή των γηπέδων, ας την πληρώσουμε εμείς τη νύφη και να φτιάξουν τα πράγματα, ευχαρίστως. Έτσι κι αλλιώς τα παιδιά έχουνε μάθει και είναι εκπαιδευμένα να είναι οι πρώτοι άνθρωποι που θα βρούνε τον μπελά τους. Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που η συμπεριφορά τους είναι έτσι στο γήπεδο, που να προκαλεί πάντοτε και είναι στο αίμα του να δημιουργεί προβλήματα. Αλλά να γνωρίζετε ότι αυτών που η συμπεριφορά τους είναι τέτοια, και στη ζωή τους ολόκληρη έτσι έμαθαν να συμπεριφέρονται. Δεν αντιλέγω ότι ορισμένες φορές φέρει ευθύνη και ο επιτηρητής αλλά να μην ξεχνάμε ότι ο κάθε άνθρωπος ασφαλείας βρίσκεται αντιμέτωπος με χιλιάδες κόσμο σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα. Η πίεση είναι τεράστια κατά τη διάρκεια της εργασίας αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι και αυτός άνθρωπος είναι».
Διαβάστε επίσης στις ΔΟΣΕΙΣ... αλήθειας:
- Editorial: Η πρόσκαιρη ευχαρίστηση και ένα μπαλόνι που σπάει…
- Χρήστης ναρκωτικών, ετών 12… «Ήθελα να ανήκω κάπου, να είμαι αποδεκτός»
- Infographic: Το προφίλ του Κύπριου χρήστη και η πορεία προς τον θάνατο
- Ο… μπαξές των εμπόρων ναρκωτικών-Οι γνωστές άγνωστες ουσίες και η επίδρασή τους
- Infographic: Ο χάρτης των ναρκωτικών στην Κύπρο και τα φορτία θανάτου
- Τον έδιωξε η οικογένεια του γιατί ήταν ομοφυλόφιλος, του χαμογέλασαν οι βαρόνοι