Infographic: Ο χάρτης των ναρκωτικών στην Κύπρο και τα φορτία θανάτου
06:58 - 07 Σεπτεμβρίου 2018
Οι έμποροι ναρκωτικών είναι από τους «επιχειρηματίες» που δεν κουράζονται ποτέ. Ο υψηλός τους τζίρος, τους δίνει το κίνητρο να προχωρούν όλο και πιο δυναμικά, χωρίς σε καμία περίπτωση να σκέφτονται το «λουκέτο». Συνεχώς σκαρφίζονται όλο και περισσότερες νέες μορφές για να πλασάρουν ανενόχλητοι το θανατηφόρο εμπόρευμα τους στους χρήστες.
Αυτό καταδεικνύεται στις τελευταίες εκθέσεις της αρμόδιας αρχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την γάγγραινα των ναρκωτικών, όπου καταδεικνύεται το μέγεθος του προβλήματος και η ανοδική τάση στις κατασχόμενες ποσότητες ναρκωτικών. Γεγονός που επιβεβαιώνει πως η ζήτηση γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη.
Στην Κύπρο τη μεγαλύτερη ζήτηση φαίνεται να έχει η κάνναβη, με το 4,3% του πληθυσμού να δηλώνει χρήστης, ενώ κοκαΐνη, αμφεταμίνες, MDMA ακολουθούν με ποσοστά κάτω του 1%.
Ο χάρτης εισαγωγής των ναρκωτικών
Στην υπό αναφορά έκθεση γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής των πηγών εισόδου των ναρκωτικών στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές.
Κύρια πύλη εισόδου αποτελούν τα νόμιμα σημεία, λιμάνια και αεροδρόμια, με διαμετακομιστικό σταθμό κυρίως άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πιο συχνή μέθοδος λαθραίας εισαγωγής είναι κυρίως μέσω ταχυδρομείου, με δέματα που φθάνουν στην Κύπρο.
Οι κατασχέσεις
Το μεγαλύτερο μέρος της φυτικής κάνναβης και MDMA / έκστασης που κατασχέθηκαν στην Κύπρο το 2016, προήλθε από τις Κάτω Χώρες, ενώ η ρητίνη κάνναβη προήλθε από τον Λίβανο, η ηρωίνη από το Αφγανιστάν μέσω κατεχομένων και η κοκαΐνη από τη Νότια Αμερική μέσω Ευρώπης Η εγχώρια καλλιέργεια κάνναβης παραμένει σπάνια.
Κατά το 2016 κατασχέθηκαν 170 κιλά, μειωμένες σε σχέση με το 2015 όπου κατασχέθηκαν 225 κιλά κάνναβης, ενώ το 2014 κατασχέθηκαν 202 κιλά.
Χρονιά ρεκόρ για την κατάσχεση κοκαΐνης αποτέλεσε το 2016.
Χρονιά ρεκόρ για την κατάσχεση κοκαΐνης αποτέλεσε το 2016.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, παρά το γεγονός ότι η πιο συχνά κατασχεμένη παράνομη ουσία στην Κύπρο είναι παραδοσιακά η κάνναβη, το 2016 την ξεπέρασε η κοκαΐνη, με κατασχέσεις που ανήλθαν στα 180 κιλά αφού ήταν η χρόνια που κατασχέθηκε το φορτίο μαμούθ στο Λιμάνι Λεμεσού. Το 2014 είχαν κατασχεθεί 31 κιλά και το 2015, 107 κιλά.
Μέχρι και ισόβια
Στην κυπριακή νομοθεσία τα ναρκωτικά ταξινομούνται σε κατηγορίες Α, Β ή Γ ανάλογα με το επίπεδο βλάβης τους,. Τα ναρκωτικά κατηγορίας Α προκαλούν τις μεγαλύτερες βλάβες. Μάλιστα προβλέπονται ποινές μέχρι και ισόβιας κάθειρξης για το αδίκημα της εμπορίας/προμήθεια, ωστόσο μέχρι σήμερα κανένα δικαστήριο δεν την έχει επιβάλει.
Η κατοχή για προσωπική χρήση θεωρείται σοβαρό ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με φυλάκιση έως 12 ετών για τα ναρκωτικά κατηγορίας Α, οκτώ έτη για την κατηγορία Β και τέσσερα έτη για την κατηγορία Γ.
Η κυπριακή νομοθεσία προβλέπει τα όρια που διαχωρίζουν την προσωπική χρήση από την εμπορία ναρκωτικών. Έτσι λοιπόν, η προσωπική χρήση καθορίζεται στα τρία φυτά κάνναβης ή τα 10 γραμμάρια κάνναβης ή παραγώγων της.
Σημειώνεται πως με βάση την νομοθεσία, τα δικαστήρια σε νέους μέχρι 25 ετών δεν επιβάλουν φυλάκιση πάνω από ένα χρόνο, δίνοντας τους με αυτό τον τρόπο μια δεύτερη ευκαιρία. Πάντως ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα για εναλλακτικές ποινές που συνδυάζονται για θεραπεία και αφορούν νεαρούς χρήστες ναρκωτικών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα από το Ευρωπαϊκό κέντρο παρακολούθησης ναρκωτικών και τοξικομανίας, για το 2016 στην Κύπρο κατηγορήθηκαν 737 πρόσωπα κατοχή ναρκωτικών, ενώ 158 πρόσωπα για εμπορία.
Διαβάστε επίσης στις ΔΟΣΕΙΣ... αλήθειας: