Σε κίνδυνο οι επαγγελματίες αθλητές της Κύπρου!

Ο αθλητισμός και οι δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτόν, είτε σε επίπεδο ελίτ αθλητισμού είτε σε επίπεδο ψυχαγωγίας, είναι μέρος της καθημερινότητας σε όλες τις μοντέρνες κοινωνίες. Αυτό πραγματοποιείται είτε σε οργανωμένους αθλητικούς οργανισμούς, είτε σε ατομικό επίπεδο. Οι επαγγελματίες στον τομέα του αθλητισμού χρειάζεται να χειρίζονται και να ανταποκρίνονται σε καθημερινή βάση στις ανάγκες των αθλητών που συμπεριλαμβάνουν όχι μόνο βελτίωση της απόδοσης αλλά και σωστή διαχείριση αθλητικών τραυματισμών.
 
Δυστυχώς, στην Κύπρο έχει παρατηρηθεί έλλειψη ομοιόμορφης, οργανωμένης, δομημένης, επιστημονικά τεκμηριωμένης προσέγγισης στην πρόληψη, διαχείριση, θεραπεία και αθλητική αποκατάσταση του τραυματία αθλητή, πράγμα που πολλές φορές οδηγεί σε επικίνδυνες πρακτικές που υποβάλλουν τον αθλητή σε κίνδυνο για περεταίρω τραυματισμούς, θέτουν σε κίνδυνο την αθλητική καριέρα ενός επαγγελματία αθλητή και αποτυγχάνουν να βοηθήσουν τον αθλητή να επιτύχει μέγιστη αθλητική απόδοση. 
 
Με στόχο να παρέχει υψηλού επιπέδου επιστημονικές γνώσεις, επαγγελματικές δεξιότητες και προσόντα, καθώς και πρακτική εμπειρία στον τομέα των Αθλητικών Επιστημών η ακαδημαϊκή ομάδα Αθλητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, έχει προχωρήσει στη δημιουργία του νέου προγράμματος MSc Sport & Exercise Science με κατεύθυνση στην προφύλαξη, διαχείριση και αποκατάσταση Αθλητικών Τραυματισμών.
 
Το καινοτόμο αυτό μεταπτυχιακό πρόγραμμα επιτρέπει και ενθαρρύνει την εφαρμογή των διαφόρων αρχών δια μέσου δραστηριοτήτων έρευνας, καθώς και εργασιακής εμπειρίας μαζί με επαγγελματίες στο χώρο του αθλητισμού. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του κλάδου, θα λάβουν επίσης ευρεία τεχνική γνώση συσχετισμένη με καλλιέργεια εφαρμοσμένων επαγγελματικών δεξιοτήτων και εμβάθυνση των γνώσεων στους κεντρικούς τομείς της φυσιολογίας και βιομηχανικής.
 
Πέραν των κεντρικών θεμάτων φυσιολογίας, και βιομηχανικής, προσφέρονται τα εξής επιλεγόμενα θέματα:
  • Στρατηγικές Πρόληψης Αθλητικών Τραυματισμών
  • Στρατηγικές Διαχείρισης Αθλητικών Τραυματισμών
  • Άθληση σε Ειδικές Ομάδες Πληθυσμού
 
Απώτερος στόχος του μεταπτυχιακού προγράμματος είναι να παρέχει τα εφόδια και εργαλεία στους επαγγελματίες του χώρου του αθλητισμού ούτως ώστε να είναι ασφαλείς, αποτελεσματικοί, επιστημονικά τεκμηριωμένοι και με αυτοπεποίθηση στις καθημερινές δραστηριότητες τους στο χώρο εργασίας τους. Επιπλέον, το απώτερο όραμα του προγράμματος αυτού είναι να διασπείρει τη νοοτροπία της πολυθεματικής, τεκμηριωμένης, ολιστικής προσέγγισης στην αντιμετώπιση τραυματισμένων αθλητών καθώς και αθλητών που ανήκουν σε ειδικές ομάδες πληθυσμού. 
 
Ο μοντέρνος τρόπος διδασκαλίας του προγράμματος δεν περιλαμβάνει μόνο διαλέξεις και σεμινάρια, αλλά έχει στο επίκεντρο του την ενεργό συμμετοχή των φοιτητών στην αναζήτηση και κατανόηση των επιστημονικών γνώσεων καθώς κι εκμάθηση επαγγελματικών δεξιοτήτων είτε στα υπερσύγχρονα εργαστήρια εργομετρικών της Σχολής
Επιστημών του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus ή ακόμα και σε εργασιακό περιβάλλον αθλητισμού με επαγγελματίες του χώρου.
 
Διάφοροι πυλώνες των επιστημών αθλητισμού όπως Διατροφή στον Αθλητισμό, Ψυχολογία του Αθλητή, Αθλιατρική καθώς και παροχή πρώτων βοηθειών στους αθλητικούς χώρους, Κλινική βιομηχανική, Αθλητική αποκατάσταση θα διδαχθούν με βάση τη μελέτη περιστατικών και με τη μέθοδο μελέτης προβλημάτων σε διάφορα περιστατικά. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει η βέλτιστη αποδοτικότητα όσον αφορά στην κατανόηση κι εφαρμογή επιστημονικών γνώσεων και πρακτικών δεξιοτήτων στην πραγματικότητα της καθημερινότητας στο χώρο του αθλητισμού.
 
Tο μεταπτυχιακό πρόγραμμα MSc Sport & Exercise Science, όπως και όλα τα προγράμματα του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, είναι πιστοποιημένο από τον Κυπριακό Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Α.Ε.) και πληροί τα ποιοτικά πρότυπα που απαιτούνται από την Υπηρεσία Διασφάλισης Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης του Ηνωμένου Βασιλείου (QAA). Οι ενδιαφερόμενοι για την Ακαδημαϊκή χρόνια 2018 – 2019 μπορούν επίσης να επωφεληθούν και από τις διαθέσιμες μεταπτυχιακές υποτροφίες. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ.
 
Δρ. Μάρκος Μιχαηλίδης
Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος Προγράμματος MSc Sport and Exercise Science
 
Δρ. Μάριος Τρυφωνίδης
Ορθοπαιδικός Χειρούργος – Τραυματολόγος
 

Δειτε Επισης

Διαβουλεύσεις με ΗΑΕ για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο στο GSI εξήγγειλε ο ΠτΔ
Έκρηξη κροτίδας έξω από γκαράζ κατοικίας 48χρονου-Καταζητείται ένας 57χρονος
Έρευνες από την Αστυνομία για εντοπισμό της μοτοσικλέτας που οδηγούσε ο άτυχος 16χρονος
Κλήτευσαν δικό τους εμπειρογνώμονα οι μοναχοί για τα επίμαχα βίντεο-Βάζουν στην εξίσωση επιπλέον στοιχεία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Στρωμένο πλέον το χαλί για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις-Τα δεδομένα υπέρ της Κυβέρνησης για ολικό λίφτινγκ
Άναψε φωτιές και φούντωσε πρόωρη προεδρολογία η παύση Οδυσσέα-Σεναριολογία με φόντο το 2028
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»