Λε Ντριάν: Ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία στην Άμυνα

Κοινή επιθυμία Κύπρου και Γαλλίας και των Προέδρων των δυο χωρών είναι να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία τους στον τομέα της άμυνας, δήλωσε την Παρασκευή στη Λευκωσία ο Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας Ζαν – Ιβ Λε Ντριάν, ύστερα από τις συνομιλίες του με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.
 
Η συνεργασία των δυο χωρών στον τομέα της άμυνας είναι άψογη, είπε ο κ. Λε Ντριάν, στις δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες με τον κ. Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας πως γαλλικά πολεμικά πλοία ελλιμενίζονται στην Κύπρο, κάτι για το οποίο ευχαρίστησε τις κυπριακές αρχές.
 
Μιλώντας μέσω διερμηνέα,  ο κ. Λε Ντριάν εξέφρασε υποστήριξη στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού υπογραμμίζοντας πως είναι σημαντικό η λύση να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και πως μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το Κυπριακό είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα.
 
Εξέφρασε παράλληλα τη θέση της Γαλλίας υπέρ μιας λύσης δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών .
 
Επιθυμούμε όπως επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη και τα κεκτημένα κατά τη διάρκεια των προηγηθέντων συνομιλιών, επεσήμανε, τονίζοντας πως η Γαλλία είναι στη διάθεση όλων των Κυπρίων για να βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών για την επίτευξη μιας δίκαιης λύσης.
 
Είπε επίσης πως η Γαλλία θα ενημερωθεί με προσοχή για την έκθεση της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.
 
Αναφερόμενος στην ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο, ο κ. Λε Ντριάν ανέφερε πως "προγραμματίζουμε την ανανέωση της εντολής για παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο κυρίως αυτή τη στιγμή που φαίνεται ότι αυξάνονται οι εντάσεις κατά μήκος της πράσινης γραμμής», την οποία επισκέφθηκε στη συνέχεια για να διαπιστώσει, όπως είπε, την αναγκαιότητα παραμονής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί.

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν,υπογραμμίζοντας πως    μέσα από τις διαβουλεύσεις που είχαν διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά ότι τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις των δυο χωρών συμπίπτουν σε πολλούς τομείς, γεγονός που δημιουργεί ιδιαίτερα θετικές προοπτικές για περαιτέρω επέκταση κα εμβάθυνση της στενής τους συνεργασίας, όπως είπε.
 
Σημειώνεται πως μέρος των συνομιλιών στο Υπουργείο Εξωτερικών διεξήχθη με τη συμμετοχή και των Υπουργών ‘Αμυνας και Ενέργειας, Σάββα Αγγελίδη και Γιώργου Λακκοτρύπη.

Στις δηλώσεις του ο κ. Λε Ντριάν επεσήμανε πως η συνεργασία των δυο χωρών στον τομέα της άμυνας είναι άψογη και εστιάζει στην αξιοπιστία και στην εμπιστοσύνη.
 
«Τα πολεμικά μας πλοία ελλιμενίζονται στην Κύπρο όπου τους γίνεται μια θερμή υποδοχή και εφοδιάζονται και οφείλω να ευχαριστήσω τις κυπριακές αρχές», ανέφερε.  Είπε πως αυτή η σχέση μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και πως αυτή είναι κοινή επιθυμία των δυο χωρών και των Προέδρων τους.
 
«‘Ετσι λοιπόν έχουμε υπογραμμίσει τη μέθοδο που θα μας δώσει τη δυνατότητα να επιτύχουμε την ενίσχυση των σχέσεων», σημείωσε.
 
"Και στον τομέα της ενέργειας έχουμε μια σταθερή συνεργασία η οποία εδραιώνεται. Επίσης έχουμε υπογραμμίσει την προσήλωσή μας στη σταθερότητα στην περιοχή που περνά μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου έτσι απλά", τόνισε ο Γάλλος Υπουργός.
 
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Λε Ντριάν είπε πως η Γαλλία τηρεί μια σταθερή σχέση αρχών. «Επιθυμούμε την επανένωση της Κύπρου ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία», σημείωσε, κάνοντας αναφορά στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας ων Ηνωμένων Εθνών.
 
Είπε πως είναι σημαντικό όπως η λύση είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, υπογραμμίζοντας πως από το 2004 που η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ το κυπριακό πρόβλημα είναι και ευρωπαϊκό.
 
«Πάνω σε αυτή λοιπόν τη βάση στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος», ανέφερε, σημειώνοντας πως η Γαλλία θα ενημερωθεί με προσοχή για την έκθεση της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.
 
«Επιθυμούμε όπως επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη και τα κεκτημένα κατά τη διάρκεια των προηγηθέντων συνομιλιών», ανέφερε.
 
Επεσήμανε πως η Γαλλία είναι στη διάθεση όλων των Κυπρίων για να βοηθήσει ώστε να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για την επίτευξη μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού και εξέφρασε την ευχή όπως οι κοινωνίες των πολιτών στις δυο πλευρές έλθουν πιο κοντά.
 
Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση πως τόσο η Γαλλία όσο και τα Ηνωμένα ‘Εθνη διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στο νησί αναφορικά με την ασφάλεια, σημειώνοντας πως προτεραιότητα είναι η ασφάλεια σε μια ήδη ταλανιζόμενη από τις κρίσεις περιοχή.
 
«Για αυτό λοιπόν προγραμματίζουμε την ανανέωση της εντολής της παραμονής της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, κυρίως αυτή τη στιγμή που φαίνεται ότι αυξάνονται οι εντάσεις κατά μήκος της πράσινης γραμμής», επεσήμανε.
 
Ο κ. Λε Ντριάν ανέφερε ακόμη πως συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών καθώς και θέματα τα οποία αφορούν το μέλλον της Ευρώπης, την επανεδραίωση της Ευρώπης και θέματα που ταλανίζουν την Ανατολική Μεσόγειο., την περιοχή και τον κόσμο.
 
Αυτές οι κρίσεις θα μπορούσαν να ελλοχεύουν μέγιστους κινδύνους, είπε ο κ. Λε Ντριάν, σημειώνοντας πως έχουν διαπιστώσει απόλυτη σύγκλιση απόψεων.  Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον και για την ευρωπαϊκή δυναμική να συνεχίσουμε την πορεία μαζί από κοινού, ανέφερε.
 
Είπε επίσης πως συζήτησαν για την κατάσταση στη Συρία και το Ιράν «και τη θέλησή μας να δράσουμε στη Μέση Ανατολή». Επεσήμανε πως επιβεβαίωσαν τη θέλησή τους για μια πιο σταθερή, πιο ενωμένη Ευρώπη, με μια πιο δυνατή φωνή στον κόσμο.

 Ο κ. Λε Ντριάν αναφέρθηκε επίσης στις γαλλικές επενδύσεις που γίνονται στην Κύπρο.  Είπε επίσης πως οι δυο χώρες έχουν έντονες σχέσεις στο πολιτιστικό επίπεδο αναφερόμενος στην εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας στη μέση εκπαίδευση, στο γαλλοκυπριακό σχολείο και στη συμμετοχή της Κύπρου στο διεθνή οργανισμό γαλλοφωνίας.
 
Ο κ. Λε Ντριάν εξέφρασε την ευχή ότι οι σχέσεις των δυο χωρών θα εμβαθυνθούν ακόμη περισσότερο και είπε πως ελπίζει ότι την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί την Κύπρο θα έχουν επαναρχίσει οι συνομολίες και θα έχουν προχωρήσει.
 
«Μέχρι τότε ο διάλογος μας θα συνεχιστεί, θα παραμείνουμε σε επαφή τις επερχόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες,  στη Νέα Υόρκη και ελπίζω και στο Παρίσι», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως "διαπιστώσαμε με ικανοποίηση ότι οι παραδοσιακά στενές και φιλικές σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας έχουν το τελευταίο διάστημα αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό που μας επιτρέπει να πούμε πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο καλύτερο σημείο διαχρονικά, ενώ αδιαμφισβήτητα πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας σχέση.".

Είπε πως προέβησαν σε μια διεξοδική ανασκόπηση των διμερών σχέσεων των δυο χωρών και είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις επί διαφόρων ευρωπαϊκών και περιφερειακών θεμάτων που τους απασχολούν. "Μέσα από τις ειλικρινείς και ανοικτές διαβουλεύσεις που είχαμε, διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά ότι τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις των χωρών μας συμπίπτουν σε πολλούς τομείς, γεγονός που δημιουργεί ιδιαίτερα θετικές προοπτικές για περαιτέρω επέκταση και εμβάθυνση της στενής μας συνεργασίας", υπογράμμισε.
 
Τόνισε πως "η διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Γαλλία, σε όλα τα επίπεδα, αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Η κυπρο-γαλλική Στρατηγική Ατζέντα όπως επίσης η Συμφωνία για Συνεργασία σε Θέματα Άμυνας αποτελούν στερεές βάσεις στις οποίες θα συνεχίσουμε να κτίζουμε. Μετά και τις σημερινές μας διαβουλεύσεις, είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να  πετύχουμε πολύ περισσότερα".   

Ανέφερε πως ενημέρωσε το κ. Λε Ντριάν "ενόψει και της κρίσιμης περιόδου που διανύουμε, για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το Κυπριακό και για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών μέσω της κ. Λουτ για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα και με μοναδικό στόχο την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Σημείωσε πως εξέφρασε στον Γάλλο ομόλογό του "τη βαθύτατη εκτίμησή μας για τη διαχρονική στάση της Γαλλίας στο Κυπριακό αλλά και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει τόσο μέσα από την ιδιότητα της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως επίσης και ως κράτος μέλος της ΕΕ.
 
"Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας και σε συνέχεια και των όσων λέχθηκαν στη συνάντηση που προηγήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενημέρωσα επίσης το Γάλλο ομόλογό μου για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, οι οποίοι ενδιαφέρουν άμεσα ασφαλώς και τη Γαλλία λόγω του έντονου ενδιαφέροντος της εταιρείας ΤΟΤΑ L — το οποίο ιδιαίτερα καλωσορίζουμε — αλλά και της σημασίας της Ανατολικής Μεσογείου στην επίτευξη του στόχου  της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης", ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας απόλυτη ικανοποίηση για την ανταλλαγή απόψεων που είχαν επί του συγκεκριμένου θέματος.  

Είπε ακόμη πως συζήτησαν σημαντικά ζητήματα που απασχολούν αυτό το διάστημα την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη, περιλαμβανομένων και των ευρω-τουρκικών σχέσεων και της προοπτικής αναθέρμανσης των σχέσεων της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες και πως αντάλλαξαν απόψεις, μεταξύ άλλων, για το μεταναστευτικό, "το οποίο μας ανησυχεί ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη και τις τελευταίες εξελίξεις που φέρνουν την Κύπρο αντιμέτωπη με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων πολιτικού ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού".

Επίσης, ανέφερε, συζήτησαν για τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία ( PESCO ), "την οποία θεωρούμε ως ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στην προσπάθεια ενίσχυσης του διεθνούς αντίκτυπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο πλαίσιο της οποίας συνεργαζόμαστε ήδη με τη Γαλλία σε 4 προγράμματα".

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως "η Κύπρος παρακολουθεί στενά και χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες της Γαλλίας στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας και προσεγγίζουμε με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον τις ιδέες που έχει εκφράσει ο Πρόεδρος Μακρόν υπέρ της ανάγκης να αναλάβει η Ευρώπη τη στρατηγική της αυτονομία και να ενισχύσει την αλληλεγγύη της προς τα κράτη μέλη στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας".

"Η θέση της Κύπρου στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και η εγγύτητά της με την ιδιαιτέρως σημαντική περιοχή της Μέσης Ανατολής, την καθιστούν αναπόσπαστο μέρος για τη συνολική και επιτυχή υλοποίηση της όποιας σχετικής πρωτοβουλίας", ανέφερε σημειώνοντας πως διαβίβασε στον Γάλλο ομόλογό του "την ετοιμότητα και την προθυμία μας να διευρύνουμε τη συνεργασία μας και προς αυτή την κατεύθυνση".

Είπε εξάλλου πως ενημέρωσε τον κ. Λε Ντριάν για τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες και το έργο που επιτελείται στο πλαίσιο του δικτύου τριμερών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Κύπρος, από κοινού με την Ελλάδα, με τη συμμετοχή χωρών της περιοχής. "Θεωρούμε χρήσιμο να εξετάσουμε από κοινού τις προοπτικές πλήρους αξιοποίησης των θετικών συνεργειών, καθώς και το ενδεχόμενο περαιτέρω διεύρυνσης των συνεργασιών αυτών στο άμεσο μέλλον", επεσήμανε ο ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδης.        
 
Είπε πως συζήτησαν  για την ανάγκη ενίσχυσης του συντονισμού των κρατών μελών του νότου, η οποία μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ολοκληρώθηκε η ολοήμερη συνεδρίαση του Υπουργικού στο Τρόοδος
Σκιαγραφεί τους στόχους της για το 2025 η Κυβέρνηση-«Ευαγγέλιο για τον κάθε ένα οι δράσεις που θα τεθούν»
Καθορίζονται οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης για το 2025-«Συντεταγμένος και συγκροτημένος στρατηγικός σχεδιασμός»
Συνεδρία Υπουργικού Συμβουλίου στο Τρόοδος για προτεραιότητες Κυβέρνησης για 2025
Έβαλαν στόχο τον Απρίλιο για να κλείσουν τα ψηφοδέλτια των Βουλευτικών στον ΔΗΣΥ
Τα δύο τρομακτικά σενάρια και η Αστυνομία που τραβά την Κυβέρνηση μαζί της στον βούρκο
Ενοχλημένο το ΥΠΕΞ από τις ίσες αποστάσεις Γκουτέρες-Ζητά αντικειμενική καταγραφή της κατάστασης επί του εδάφους
Διακομματικό ψήφισμα στην Αμερικανική Βουλή καλεί τον Τραμπ να αναλάβει δράση για το Κυπριακό
Έκθεση Γκουτέρες για τις Καλές του Υπηρεσίες-«Συμφωνία για νέα σημεία διέλευσης θα αποτελούσε μήνυμα πολιτικής βούλησης»
Συναντήσεις σε σε Βηρυτό και Δαμασκό της Σαλίνας Σιάμπου-«Γέφυρα διαλόγου η Κύπρος»