Νέες αεροπορικές επιδρομές στην Ιντλίμπ της Συρίας

Αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τμήματα της επαρχίας Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών στη χώρα, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση και μια υπηρεσία διάσωσης.

Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιο άμεσο σχόλιο από τη Δαμασκό ή τη Μόσχα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία, ανέφερε πως πολεμικά αεροσκάφη, τα οποία πιστεύει πως ήταν ρωσικά, έπληξαν τη νότια ύπαιθρο της Ιντλίμπ και ένα χωριό στην κοντινή επαρχία Χάμα.

Η Πολιτική Άμυνα, μια υπηρεσία έκτακτης ανάγκης που λειτουργεί σε περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, ανέφερε πως οι αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν ζημιές στο κέντρο της στο χωριό αλ-Ταμανάα στην Ιντλίμπ.

Στο μεταξύ, στην αυριανή σύνοδο μεταξύ Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας στην Τεχεράνη, όπου θα συμμετάσχουν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, εναποθέτει τις ελπίδες της η Άγκυρα ώστε να εμποδίσει επικείμενη ευρεία επιχείρηση Ρωσίας και καθεστώτος Άσαντ στο Ίντλιμπ. Η Άγκυρα φοβάται ότι τυχόν τέτοια επιχείρηση θα φέρει ένα νέο μεγάλο κύμα προσφύγων στην Τουρκία που θα φτάνει μέχρι και τα δύο εκατομμύρια.

Τούρκοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ουάσινγκτον παρόλο που εκφράζει στήριξη στην Άγκυρα και στις προσπάθειές της για παρεμπόδιση της επιχείρησης, στην ουσία παίζει το δικό της παιχνίδι. Και αυτό γιατί θα της διασφαλίσει ένα πλεονέκτημα στην περίπτωση που συνεχιστεί η διαφωνία μεταξύ Τουρκίας με Ρωσία και Ιράν και στραφούν η μία εναντίον της άλλης.

Υπάρχουν ακόμη και φόβοι ότι η Ουάσινγκτον λογαριάζει πως στην περίπτωση διαμάχης στο Ίντλιμπ 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα κατευθυνθούν στην Τουρκία φέρνοντάς την σε δύσκολη θέση και πως η Ουάσινγκτον ενδέχεται ακόμη και να εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση, διοργανώνοντας ακόμη και προβοκάτσιες, οι οποίες θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ένταση. Πάντως η Ουάσινγκτον, υποστηρίζουν Τούρκοι αναλυτές, εκτιμά ότι είναι πολύ δύσκολο να τα βρει η τριμερής της Αστάνα αύριο στην Τεχεράνη.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι  μια τέτοια επιχείρηση θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα και θα υπάρξουν απώλειες ζωών αθώων ανθρώπων. Η Ουάσιγκτον παρόλο που θεωρεί δίκαιες τις τοποθετήσεις της Άγκυρα δεν κάνει κανένα συγκεκριμένο βήμα για να εμποδίσει την επιχείρηση, λένε οι ίδιες πηγές. 

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι η μεγάλη επιχείρηση μπορεί να ξεκινήσει και αύριο ακόμη αν στην Τεχεράνη δεν καταφέρουν Ερντογάν-Πούτιν-Ρουχανί να συμφωνήσουν. Άλλες πηγές πάλι εκτιμούν ότι η επιχείρηση θα ξεκινήσει Κυριακή ή και Δευτέρα ακόμη. Ήδη διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα έχουν φτάσει στην περιοχή της Αντιόχειας, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, αναμένοντας τις εξελίξεις. 
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βλάβη στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου Ορλύ στη Γαλλία-Ακυρώθηκαν 130 πτήσεις
Οι Χούθι απαντούν στις ισραηλινές επιθέσεις στην Υεμένη-Προειδοποιούν για χτύπημα στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν
Εντολή εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό σε επτά περιοχές της Γάζας
Η Ρωσία κατέσχεσε ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο στη Βαλτική Θάλασσα
Προειδοποίηση Κιέβου για εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από Ρωσία-Κάνει λόγο για εκφοβισμό
Στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας κινήθηκε το πλοίο που χτύπησε στη γέφυρα του Μπρούκλιν (vids)
Εκατό χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Χάγη κατά του πολέμου στη Γάζα
Βανς και Ζελένσκι συζήτησαν στη Ρώμη την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν
Επί γης κόλαση η Γάζα-Εκατοντάδες άμαχοι νεκροί, χωρίς νερό και τρόφιμα οι κάτοικοι, νέα μεγάλη επίθεση από το Ισραήλ
Ανοιχτός ο Νετανιάχου σε συμφωνία που θα περιελάμβανε το τέλος των επιχειρήσεων στη Γάζα-Τι όρο θέτει