Στις κάλπες οι εκπαιδευτικοί με φόντο τις χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού
07:01 - 05 Σεπτεμβρίου 2018

Ούτε και οι χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, με τις οποίες η Κυβέρνηση, διαφοροποίησε σε ουσιαστικό βαθμό τα μέτρα που αποφασίστηκαν στις 4 Ιουλίου για τον εξορθολογισμό της Παιδείας, στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν τις συντεχνίες των εκπαιδευτικών από το να προχωρήσουν στις διαδικασίες που προγραμμάτισαν για σήμερα, προκειμένου να λάβουν εξουσιοδότηση από τα μέλη τους για του παραπέρα χειρισμούς τους και ειδικότερα για το ενδεχόμενο λήψης απεργιακών μέτρων.
Χθες, σε έκτακτη συνεδρία που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε αποφάσεις, οι οποίες διαφοροποιούν σε μεγάλο βαθμό τα όσα είχε αποφασίσει στις 4 του Ιούλη και τα οποία προκάλεσαν την σφοδρή αντίδραση του συνδικαλιστικού κινήματος στον τομέα της εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει η παρατεταμένη κρίση η οποία ταλαιπωρεί εδώ και μήνες της δημοσία παιδεία.
Το Υπουργικό Συμβούλιο με βάση την χθεσινή του απόφαση εξουσιοδότησε τον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη, να γνωστοποιήσει την νέα κυβερνητική πρόταση στις εκπαιδευτικές οργανώσεις, κάτι που σύμφωνα με ανακοίνωσε, την οποία εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας έγινε αργά χθες το απόγευμα.
Με την ίδια ανακοίνωση, το Υπουργείο Παιδείας, κάλεσε τις συντεχνίες των εκπαιδευτικών να αντικρίσουν με εποικοδομητικό πνεύμα τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ετοιμότητα του αρμόδιου υπουργού, Κώστα Χαμπιαούρη για διάλογο με στόχο την κατάληξη σε κοινά αποδεκτές θέσεις, οι οποίες να αποβαίνουν προς όφελος του συνόλου του εκπαιδευτικού οικοδομήματος της χώρας μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καλεί τους εκπαιδευτικούς να αντικρίσουν με θετικό πνεύμα τις αποφάσεις του Υπουργικού το Υπ. Παιδείας
Οι Γραμματείες των συντεχνιών, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, συνήλθαν εκτάκτως χθες το απόγευμα, προβαίνοντας σε αποτίμηση της όλης κατάστασης στη βάση των νέων δεδομένων που δημιούργησαν οι χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ωστόσο επί της ουσίας, δεν προέκυψε οποιαδήποτε διαφοροποίησης στη στάση τους, καθώς δεν υπήρξε αναίρεση των αποφάσεών τους για κάθοδο στις βάσεις τους, ώστε να εξουσιοδοτηθούν από τα μέλη τους για τα μετέπειτα βήματά τους και δη για την πιθανότητα απεργιακών κινητοποιήσεων.
Σε ό,τι αφορά την ΟΕΛΜΕΚ, η Γραμματεία της οργάνωσης θα συνεδριάσει σήμερα το μεσημέρι για να επικυρώσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που πραγματοποιηθεί το πρωί ανάμεσα στα μέλη της για το ενδεχόμενο λήψης απεργιακών μέτρων, αλλά για να μελετήσει και τοποθετηθεί επί των χθεσινών αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποφασίζουν για απεργίες και επιφυλάσσονται για τις αποφάσεις του Υπουργικού οι εκπαιδευτικοί
Με τα δεδομένα αυτά, οι εκπαιδευτικοί αναμένεται να ανάψουν σήμερα το πράσινο φως στις συντεχνίες τους για απεργιακά μέτρα, υπό την αίρεση ωστόσο πιθανή αλλαγή πλεύσης έπειτα από την αξιολόγηση και την τελική τοποθέτηση των συνδικαλιστών επί της νέας πρόταση που υπέβαλε χθες η Κυβέρνηση.
Οι καθηγητές θα αποφασίσουν σήμερα για το ναι ή το όχι σε απεργίες στο πλαίσιο δημοψηφίσματος που θα λάβει χώρα ενώ οι δάσκαλοι στο πλαίσιο Γενικής Συνέλευσης την οποία συγκάλεσε η ΠΟΕΔ.
Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί συνέρχεται η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής με θέμα στην ατζέντα την ασφάλεια και την υγεία στα σχολεία, ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην κρίση που ταλανίζει τον τομέα της εκπαίδευσης και στις προσπάθειες που καταβάλλοντα για έξοδο από το αδιέξοδο και στην επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου.