Ποιος ήταν ο τελευταίος μεσογειακός κυκλώνας που έπληξε την Ελλάδα
08:19 - 30 Σεπτεμβρίου 2018
Η σύμφυρση των λέξεων Mediterranean (μεσογειακός) και Hurricane (κυκλώνας) αποδίδει τον νεολογισμό Medicane που χρησιμοποιείται κατά κόρον τις τελευταίες ημέρες, λόγω της «προέλασης» του κυκλώνα Ζορμπά στην Ελλάδα. Ωστόσο, πόσο συχνό είναι το φαινόμενο;
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μετεωρολογικό αυτό φαινόμενο δεν είναι κοινό. Δημιουργείται κατά μέσο όρο μία με δύο φορές το χρόνο και πρόκειται, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, για ένα είδος καταιγίδας που θεωρείται συνηθισμένο στις τροπικές περιοχές του Ατλαντικού και του Ειρηνικού.
Ο τελευταίος medicane που είχε πλήξει την Ελλάδα ήταν ο κυκλώνας Νούμα, που είχε σαρώσει, με ολέθρια αποτελέσματα, τη Μάνδρα Αττικής, πριν από περίπου ένα χρόνο, στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου.
Τα medicanes έχουν πολλά κοινά στοιχεία με τις τροπικές καταιγίδες και εκδηλώνονται με θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις. Για παράδειγμα, το 2014, ο medicane Qendresa έπληξε τη Μάλτα με ανέμους ταχύτητας άνω των 150 χλμ/ώρα.
Ωστόσο, η έκταση αλλά και η θερμοκρασία των νερών της Μεσογείου δεν επιτρέπουν το σχηματισμό τόσο ισχυρών καταιγίδων, που κατατάσσονται στην κατηγορία του τυφώνα.
Οι μεσογειακοί κυκλώνες εμφανίζονται συνηθέστερα το φθινόπωρο και κορυφώνονται το χειμώνα ενώ ατονούν προς άνοιξη. Όπως και οι συμβατικοί τυφώνες, εκδηλώνονται σε θερμά νερά: Ενώ, όμως, για έναν τυπικό τυφώνα η θερμοκρασία του νερού πρέπει να αγγίζει τουλάχιστον τους 26,6 βαθμούς κελσίου, ο σχηματισμός του μεσογειακού κυκλώνα είναι εφικτός όταν η θερμοκρασία της επιφάνειας του νερού είναι έως και 15 βαθμούς κελσίου.
Οι Medicanes κινούνται συνήθως από τη δύση προς την ανατολή ενώ στον κλασικό τυφώνα συμβαίνει – με ελάχιστες εξαιρέσεις – το αντίθετο.
Ο κυκλώνας Ζορμπάς, προτού κινηθεί βορειότερα και ανατολικότερα προς την Ελλάδα, είχε πλήξει την Τυνησία και τη Λιβύη, προκαλώντας σοβαρές πλημμύρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: