Στο μάτι του κυκλώνα «Ζορμπά» η Ελλάδα-Ισχυροί άνεμοι και καταιγίδες

Με άγριες διαθέσεις βρίσκεται στην Ελλάδα ο κυκλώνας «Ζορμπάς» με τους πολίτες, αλλά και την πολιτική προστασία να βρίσκονται επί ποδός.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ και το νέο έκτακτο δελτίο που εξέδωσε χθες, τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ανατολική Πελοπόννησο τις Κυκλάδες και στην Αττική και θα διαρκέσουν έως την Κυριακή.

Ο κυκλώνας θα συνοδεύεται από ανέμους με ριπές που θα ξεπερνούν τα 10 μποφόρ, κάτι που σημαίνει ότι οι άνεμοι θα έχουν ταχύτητα ακόμη και 120 με 130 χιλιόμετρα την ώρα. Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο που επισημαίνουν οι επιστήμονες είναι ότι με βάση το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr, το μεσημέρι του Σαββάτου το ύψος κύματος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης θα ξεπερνά τα 11 μέτρα!
 
Και η Αττική μέσα στον «κόκκινο» χάρτη - Εκτός κυκλώνα μόνο Βόρειο Ιόνιο, Ήπειρος και Δ. Μακεδονία

Όπως αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία, οι μοναδικές περιοχές της χώρας που δεν θα επηρρεάσει ο κυκλώνας, θα είναι το Βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία, ενώ θα επηρεαστούν το Βόρειο Αιγαίο, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, που αρχικά φαινόταν οτι δεν κινδύνευαν. 

Στην Αττική το κύμα της κακοκαιρίας, με ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις, αναμένεται σήμερα Σάββατο μετά το μεσημέρι.

Οι διαφοροποιήσεις στις προβλέψεις διαμορφώνουν και τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού, που βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και θα υπάρξουν μετακινήσεις δυνάμεων απο την Πυροσβεστική, με την συνδρομή της ΕΥΔΑΠ, των Περιφερειών και όλων των φορέων και υπηρεσιών, στις περιοχές που αναμένεται οτι θα χτυπήσει η κακοκαιρία.

Η αναλυτική παρουσίαση των μέτρων έγινε την Παρασκευή το βράδυ στη σύσκεψη στην Πυροσβεστική, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που στοχεύει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων και των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν.

Σε ότι αφορά την πορεία του κυκλώνα, προβλέπεται οτι, από την νύχτα μέχρι το Σάββατο το πρωί το βαρομετρικό χαμηλό θα ξεκινήσει από το Νότιο Ιόνιο, με ανέμους 9-10 μποφόρ και ισχυρές βροχές, αλλά κυρίως στην θάλασσα και στην συνέχεια θα επεκταθεί στην Δυτική Πελοπόννησο.

Στη συνέχεια θα κινηθεί προς την Κεντρική και Ανατολική Πελοπόννησο, όπου τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα, ενώ η πιο δύσκολη κατάσταση αναμένεται στα Κύθηρα.

Ταυτόχρονα, το κύμα κακοκαιρίας θα κινηθεί προς την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και αργότερα στην Αττική. Τα ξημερώματα της Κυριακής θα κατευθυνθεί στο Βόρειο Αιγαίο, την Μακεδονία και την Θράκη.

Λεπτομέρειες για τα σημεία και τις ώρες που πρόκειται να εκδηλωθούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, θα ανακοινώνονται συνεχώς απο την ΕΜΥ, ενώ οι νεότερες προβλέψεις θα υπάρξουν κατα πάσα πιθανότητα σήμερα το πρωί.

Σε ισχύ απαγόρευση απόπλου από Πειραιά για Δωδεκάνησα και Κυκλάδες

Σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου από Πειραιά για Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 10 μποφόρ.

Επίσης πιθανότατα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν πρόκειται να εκτελεστούν τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για Ύδρα, Ερμιόνη, Σπέτσες Πόρτο Χέλι.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Νέα δεδομένα προκύπτουν για την εξέλιξη του κυκλώνα που αναμένεται τις επόμενες ώρες και έχει σημάνει συναγερμό στον κρατικό μηχανισμό, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΜΥ, τις οποίες έθεσε στη διάθεση όλων των φορέων, κατά την ευρεία σύσκεψη υπό τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Ταφύλλη και παρουσία της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.
 
Πώς να προστατευθείτε από τα έντονα φαινόμενα

Με ένα πρωτότυπο βίντεο, με κινούμενη εικόνα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επέλεξε να ενημερώσει τους πολίτες για τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, τους προτρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες προστασίας, όπως να αποφεύγουν να περπατούν δίπλα σε πινακίδες αλλά και σε μεγάλα δένδρα που μπορεί να προκληθεί πτώση, ενώ επισημαίνεται πως θα πρέπει να αποφεύγονται οι δραστηριότητες σε θάλασσες και ακτές.

Αν ξεσπάσει σφοδρή καταιγίδα ενώ οδηγεί κανείς, θα πρέπει να σταθμεύσει σε ασφαλές σημείο, έξω από το δρόμο, μακριά από δένδρα και στη συνέχεια αφού ανάψει τα αλαρμ του αυτοκινήτου να εξέλθει.

Παράλληλα, τους προτρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες προστασίας, όπως να αποφεύγουν να περπατούν δίπλα σε πινακίδες αλλά και σε μεγάλα δένδρα που μπορεί να προκληθεί πτώση, ενώ επισημαίνεται πως θα πρέπει να αποφεύγονται οι δραστηριότητες σε θάλασσες και ακτές.

Αν ξεσπάσει σφοδρή καταιγίδα ενώ οδηγεί κανείς, θα πρέπει να σταθμεύσει σε ασφαλές σημείο, έξω από το δρόμο, μακριά από δένδρα και στη συνέχεια αφού ανάψει τα αλαρμ του αυτοκινήτου να εξέλθει. 

Χθες συνεδρίασε εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αθηνών υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη, Γιώργου Καραμέρου.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση των φαινομένων όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τίθενται σε κατάσταση ετοιμότητας βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που πιθανώς ανακύψουν. Η Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη θέσει σε πλήρη επιφυλακή τις τεχνικές της υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές.
 
Ένας κυκλώνας στην Ευρώπη 

Η υβριδική καταιγίδα, η οποία συχνά αποκαλείται "Medicane" (από τις λέξεις Mediterranean και hurricane), έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τους κυκλώνες και τους τυφώνες. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011, κάθε χρόνο συμβαίνουν μόνον 1-2 Medicanes. 

Αυτές οι ισχυρές καταιγίδες σημειώνονται συνήθως τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο όταν η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στη Μεσόγειο είναι μάλλον υψηλή, αν και θεωρητικά μπορούν να συμβούν οποιαδήποτε περίοδο του χρόνου. 

Οι Medicanes έχουν πολλά κοινά με τις τροπικές καταιγίδες, με ισχυρούς ανέμους που κινούνται γύρω από έναν πυρήνα και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις. Το 2014, ο Medicane Qendresa έπληξε τη Μάλτα με ανέμους που έφθαναν έως και τα 70 μίλια την ώρα και ριπές έως και 95 χιλιόμετρα την ώρα. Ωστόσο τα νερά της Μεσογείου δεν είναι τόσο εκτεταμένα ούτε τόσο ζεστά ώστε να διατηρήσουν την ισχύ που απαιτείται προκειμένου να αποκληθούν οι καταιγίδες αυτές κανονικοί κυκλώνες. 

Δειτε Επισης

«Εδώ Πολυτεχνείο» 51 χρόνια μετά-Tα γεγονότα της 17ης Νοεµβρίου του 1973 και η απαρχή για την πτώση της δικτατορίας
Το παρασκήνιο του διαζυγίου μεταξύ Μητσοτάκη και Σαμαρά-Η πρόταση που ενόχλησε το Μαξίμου
Πέντε μαθητές επιτέθηκαν σε 13χρονη στην Ελλάδα-Κατέγραψαν σε βίντεο την πράξη τους
Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Σαμαρά-«Έθεσε εαυτόν για δεύτερη φορά εκτός της ΝΔ»
Έξαλλοι οι Τούρκοι για τους χάρτες της Ε.Ε με τα δώδεκα ναυτικά μίλια στο Αιγαίο-«Άκυροι και χωρίς νομική συνέπεια»
Θρήνος στην κηδεία της Γαρυφαλλιάς που πέθανε μετά από ξυλοδαρμό από τον σύντροφό της
Καταγγελία για βιασμό μαθήτριας Γυμνασίου στην Ελλάδα-Δείχνει ως θύτη 14χρονο
Πώς ΕΥΠ και ΜΙΤ εξάρθρωσαν μία από τις μεγαλύτερες συμμορίες-Δολοφονίες, εμπόριο όπλων και trafficking
Σε 14 ημέρες η Θεσσαλονίκη θα έχει μετρό-Οι καινοτομίες, τα δρομολόγια και το κόστος εισιτηρίου
Απολογείται σήμερα ο 30χρονος δολοφόνος της Δώρας-Τι αναμένεται να υποστηρίξει