Στην Τζέιν Χολ Λουτ το κλειδί που θα ξεκλειδώσει ή όχι τη διαπραγμάτευση

Με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκούτερες να μην ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του όσον αφορά τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό και την απόφαση για επανέναρξη ή όχι της διαπραγματευτικής διαδικασίας να μετατίθεται για…παρακάτω, ο κύκλος διαβουλεύσεων στη Νέα Υόρκη ολοκληρώθηκε με επιβεβαίωση των χαμηλών προσδοκιών, οι οποίες εκφράζονταν ως προς το αποτέλεσμά τους.
 
Η κατάληξη των διαβουλεύσεων που έλαβαν χωρά την τελευταία εβδομάδα στη αμερικανική μεγαλούπολη επιβεβαίωσε συνάμα το χάσμα απόψεων που επί της ουσίας εξακολουθεί να χωρίζει τις δύο πλευρές κυρίως στα ζητήματα της ασφάλειας, εγγυήσεων και στρατευμάτων.  
 
Με τα δεδομένα αυτά, και εν αναμονή της της παραλαβής από τον Γενικό Γραμματέα, της έκθεσης της Ειδικής Απεσταλμένης του Τζέιν Χολ Λουτ, η επόμενη μέρα του Κυπριακού βρίσκει τις όποιες ελπίδες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων να μετατίθενται στον δρομολογούμενο νέο κύκλο επαφών που αναμένεται να έχει κ. Λουτ με τα εμπλεκόμενη μέρη.
 
Ο ρόλος της κ. Λουτ, στο νέο αυτό αναμενόμενο νέο γύρο διαβουλεύσεων, θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες αναβαθμισμένος, δηλαδή η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, δεν θα δει τα εμπλεκόμενα μέρη απλώς και μόνο για ν’ ακούσει και να καταγράψει τις θέσεις τους…
 
Ακόμα όμως και έτσι, το ερώτημα που θέτουν καλοί γνώστες του Κυπριακού, έγκειται στο κατά πόσο η Τζέιν Χολ Λουτ, όσες ικανότητες και μαεστρία κι’ αν διαθέτει ή όσο αποδεκτή και να είναι από τις δύο πλευρές, έχει το μαγικό ραβδί με το οποίο θα καταφέρει να φέρει σε ακτίνα προσέγγισης τις θέσεις τους.
 
Αυτό, πάντως, που κρατά η Λευκωσία, αποτιμώντας τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, είναι την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Αντόνιο Γκουτέρες πως τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν στη διάθεση των πλευρών και ότι στόχος των Η.Ε. παραμένει η επανένωση της Κύπρου με μοναδικό  γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των δύο κοινοτήτων.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα ζήτησε όπως η τ/κ και τουρκική πλευρά θέσουν γραπτώς τις θέσεις τους και επί των έξι σημείων του πλαισίου Γκουτέρες, όπως έπραξε και η ε/κ πλευρά, αλλά και ενεργότερη εμπλοκή, στη όλη προσπάθεια, των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 
Συγκεκριμένα:
 
Πρώτο: Εξέφρασε την ετοιμότητα αλλά και αποφασιστικότητα της ε/κ πλευράς να συνεργαστεί με τα Η.Ε. προκειμένου να επιτευχθεί η επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατόν μια λύση που θα είναι απόλυτα συμβατή με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
 
Στόχος, όπως τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, θα πρέπει να είναι το υπό συζήτηση νέο καθεστώς, να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα και τη διάρκεια, ενώ ταυτόχρονα να είναι πλήρες απεξαρτημένο από αναχρονιστικές εγγυήσεις ή παρουσία κατοχικού στρατού.
 
Δεύτερο: Βάση για μια νέα εντατική προσπάθεια θα είναι, πέραν των σχετικών ψηφισμάτων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, η μέχρι σήμερα επιτευχθείσα πρόοδος αλλά και το περίγραμμα έξι σημείων του Γ.Γ όπως διαμορφώθηκε στις 4 Ιουλίου 2017.
 
Τρίτο: Προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία μια νέα προσπάθεια θα πρέπει η τ/κ και τουρκική πλευρά να θέσουν γραπτώς τις θέσεις τους και επί των έξι σημείων του πλαισίου Γκουτέρες, όπως έπραξε και η ε/κ πλευρά.
 
Τέταρτο: Προς αποφυγή μιας νέας αποτυχίας, ο Γ.Γ. και /ή ειδικός προς τούτο αντιπρόσωπος του, με τη βοήθεια και των πέντε  Μονίμων Μελών του Σ.Α και / ή όσα εκ τούτων επιθυμούν, να διερευνήσουν αλλά και να προετοιμάσουν μια νέα προσπάθεια ώστε να μην οδηγηθούμε σε καταστροφικό αδιέξοδο.
 
Πέμπτο: Τόνισε τη σημασία της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη διασφάλιση ενός κλίματος ασφάλειας και σταθερότητας στο νησί, υπογραμμίζοντας πως οι τελευταίες προκλητικές ενέργειες του τουρκικού στρατού αποδεικνύουν εκ νέου την ανάγκη διατήρησης των όρων εντολής της ως έχουν.
 

Δειτε Επισης

Οι συνεχείς παρενοχλήσεις των γεωργών και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ που διαπραγματεύεται αντί να διασφαλίζει
Ο τουρκικός εκνευρισμός, ο ρόλος της Αθήνας και η συγκομιδή «βαθμών» από ΗΠΑ και ΕΕ
Θετική για ΥΠΕΞ η αναφορά ΕΕ σε επανέναρξη διαλόγου για ενίσχυση σχέσεων με Άγκυρα
Απάντηση ΕΕ σε Φειδία για παύση Οδυσσέα-«Δεν διαθέτει γενικές εξουσίες να παρέμβει σε δικαστικές υποθέσεις»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Έχει έρθει η ώρα για λύση του Κυπριακού»
Θέλει «ψήφισμα» από την «βουλή» για δύο κράτη ο Τατάρ
Για παράνομες θέσεις Ε/κ-Ελλάδας που αντικατοπτρίζονται από την έκθεση της Κομισιόν μιλά το Τουρκικό ΥΠΕΞ
Επιστολή ΠτΔ σε O'Flaherty-Προσπάθεια αποτροπής της ομαλοποίηση παράτυπων διελεύσεων μέσω Πράσινης Γραμμής
Μητσοτάκης: Η Κύπρος και η λύση του Κυπριακού αντιμετωπίζονται ως μέρος της εξίσωσης στην περιοχή
Διαφορετικές αναγνώσεις κομμάτων για τη συνάντηση του Προέδρου με Μπάιντεν-Θετικές αποτιμήσεις