Μ. Ακιντζί: Δεν τίθεται θέμα αναζήτησης λύσης εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ

«Ο κύκλος των παλιών διαπραγματεύσεων έχει πλέον κλείσει, πρέπει να στοχεύσουμε σε μια στρατηγική συμφωνία πακέτο που θα επικεντρώνεται στο αποτέλεσμα, με χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε διάσκεψη Τύπου που έδωσε στα γραφεία της αντιπροσωπείας του ψευδοκράτους στην Νέα Υόρκη μετά την συνάντηση που είχε με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ στο κτίριο των Η.Ε., και η οποία διήρκησε 25 περίπου λεπτά.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι η έκθεση της κ. Λουτ δεν είναι ακόμη έτοιμη, αλλά θα δοθεί στον κ. Γκουτέρες τις επόμενες ημέρες, και υπό το φως αυτής της έκθεσης ο Γ.Γ. τους ενημέρωσε ότι θα περάσει και πάλι σε διάλογο με τις πλευρές. Ξεκαθάρισε δε, ότι δεν τίθεται θέμα αναζήτησης λύσης εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ.

«Ο Γκουτέρες ήθελε για ακόμη μια φορά να ακούσει από εμάς πώς αξιολογούμε την διαδικασία στην οποία βρισκόμαστε και εμείς του εξηγήσαμε τις σκέψεις μας λεπτομερώς. Αρχίσαμε, υπενθυμίζοντας πως βρισκόμαστε στο 50ο έτος διαπραγματεύσεων».

Από το 1968 που γίνονται προσπάθειες για επίλυση  του Κυπριακού, δήλωσε ο κ. Ακιντζί, υπήρξαν δύο σημαντικά ορόσημα, το 2004 το σχέδιο Ανάν και το δεύτερο τα όσα έγιναν στο Κραν Μοντανά, με τον Τ/κ ηγέτη να ισχυρίζεται ότι και στις δύο αυτές διαδικασίες η τ/κ πλευρά συνέβαλε εποικοδομητικά. Και την δεύτερη φορά, όπως είπε,  μάρτυρας αυτού ήταν ο ίδιος ο κ. Γκουτέρες.

Όπως είπε, το 2004 στο δημοψήφισμα οι Τ/κ ψήφισαν «ναι», οι Ε/κ «όχι» και μπήκαν στην Ε.Ε., ενώ οι Τ/κ αφέθηκαν εκτός και αυτό ήταν μια ακόμη αρνητική εξέλιξη από τότε και μετά.

Θέλησε, είπε, να θυμίσει στον κ. Γκουτέρες τις πρωτοβουλίες που πήρε η τ/κ πλευρά στο Μοντ Πελέραν, την Γενεύη και το Κραν Μοντανά, και «μας επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά ότι το γνωρίζει αυτό». Η τ/κ πλευρά, συνέχισε, έχει κάνει θαρραλέα βήματα ωστόσο χωρίς ανταπόκριση σε αυτά.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι για να αρθεί η στασιμότητα που υπήρξε μετά το Κραν Μοντανά και να ξαναμπούν στο δρόμο της λύσης, τον περασμένο Απρίλιο ρώτησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εάν αποδέχεται το πλαίσιο του Γ.Γ. ημερομηνίας 30 Ιουνίου 2017 χωρίς αλλοιώσεις και διαστρεβλώσεις.
 
«Τί κρίμα που στην έκκλησή μας αυτή δεν πήραμε θετική απάντηση. Ακόμα και σήμερα είδαμε για ακόμη μια φορά ότι εκείνο το έγγραφο της 30ης Ιουνίου αλλοιώνεται και διαστρεβλώνεται. Αυτό μας απέδειξε για ακόμη μια φορά ο Ε/κ ηγέτης με τις σημερινές του δηλώσεις».

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι στις 23 Σεπτεμβρίου πέρυσι είχε συζητήσει παράγραφο-παράγραφο με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ το πλαίσιο της 30ης Ιουνίου και γνωρίζουν πολύ ξεκάθαρα ποιο είναι το πλαίσιο αυτό. Η ε/κ πλευρά κάνοντας ότι δεν ξέρει συνεχίζει να κάνει από τότε μέχρι σήμερα διαφορετικά σχόλια, ανέφερε.

Το ποιος δρόμος θα ακολουθηθεί από τώρα και στο εξής, ο κ. Ακιντζί είπε ότι το έχει πει και στον κ. Γκουτέρες πέρυσι και στην κ. Λουτ.

«Η παλιά διαδικασία διαπραγματεύσεων έκλεισε. Δεν είναι δυνατόν με την επανάληψη να φτάσεις κάπου διαφορετικά. Γι’ αυτό το λόγο με την επιμονή της η ε/κ πλευρά σε διαπραγματεύσεις ανοικτού τέλους φαίνεται ξεκάθαρα ότι επιμένει στην μη λύση. Πρέπει να στοχεύσουμε σε μια στρατηγική συμφωνία πακέτο που θα επικεντρώνεται στο αποτέλεσμα και θα έχει χρονοδιάγραμμα.
 
Είδαμε και έγινε κατανοητό ότι χωρίς προσήλωση στο αποτέλεσμα και χωρίς χρονοδιαγράμματα δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά. Γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρχει επιμονή σε αυτό το λάθος. Γι’ αυτό μεταφέραμε στον κ. Γκουτέρες ότι εάν υπάρξει μια προσέγγιση που θα προβλέπει ένα στρατηγικό πακέτο επικεντρωμένο σε ένα αποτέλεσμα και σε αυτή την διαδικασία συμπεριληφθεί και ο ίδιος προσωπικά ο Γ.Γ., θα είναι μια πολύ σημαντική συμβολή. Σταθήκαμε και στο ότι σε αυτό το πλαίσιο θα χρειαστεί όχι μόνο η συμβολή των δύο πλευρών στην Κύπρο, αλλά και των Η.Ε. και των άλλων πλευρών που συμμετείχαν στο Κραν Μοντάνα».

Φυσικό αέριο
Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ανέφερε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ πως πρέπει να διαμορφωθούν οι σχέσεις των δύο κοινοτήτων σε σχέσεις δύο συνιστώσων πολιτειών και χρειάζεται μια συμφωνία, γι’ αυτό αλλά πριν από αυτό υπάρχουν και άλλα πράγματα όπως το ότι «δεν μπορεί να αντικρίζεται το θέμα των υδρογονανθράκων ανεξάρτητα από το Κυπριακό.
 
«Δεν μπορεί να γίνει αυτό που θέλει η ε/κ πλευρά, να απομονωθεί από το Κυπριακό. Και πρέπει να γίνει ό,τι περνά από το χέρι για να μετατραπεί αυτό το ζήτημα από θέμα αντιπαράθεσης σε πεδίο συνεργασίας».
 
Υπάρχουν δικαιώματα και των Τ/κ στο φυσικό αέριο, συνέχισε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι ο υποθαλάσσιος πλούτος δεν είναι μόνο της μια κοινότητας αλλά και των Τ/κ και εάν η πιθανότητα συνεργασίας σε αυτό τον τομέα συμπεριλάβει και την Τουρκία θα μπορούσε να μας φτάσει σε ένα καλό σημείο. «Δηλαδή αντί της κουλτούρας της αντιπαράθεσης να καλλιεργηθεί μια αντίληψη συνεργασίας και μια φόρμουλα που δεν θα αφήνει εκτός την Τουρκία και τους Τ/κ μπορεί να συμβάλει στην λύση του Κυπριακού».
 
Συμβολή στην λύση μπορεί να περιλαμβάνει κατά τον Τ/κ ηγέτη και η νέα προσέγγιση Τουρκίας-Ε.Ε. με την τελωνειακή ένωση. Ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι δίδει μεγάλη σημασία στις ευρωτουρκικές σχέσεις και αυτό το μετέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος αντίκρισε με κατανόηση τις σκέψεις του.
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι έχει πάρα πολύ θετικές εντυπώσεις από την συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες και περιμένει, μετά την έκθεση της κ. Λουτ, ο Γ.Γ. να έχει και πάλι επαφή «μαζί μας».
 
Απαντώντας σε ερώτηση για την έκθεση Λουτ, ο κ. Ακιντζί είπε ότι αναμένει πως οι απόψεις της τ/κ πλευράς θα αντικατοπτριστούν σε αυτή σημειώνοντας ότι ο ίδιος είχε μαζί της δύο ώρες συνάντηση στην Κύπρο.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι θεωρεί πως μια Τουρκία πιο κοντά στην Ευρώπη είναι πάντοτε καλύτερη για την Κύπρο, δήλωσε λέγοντας πως «και στο παρελθόν και τώρα το ίδιο πιστεύω γι’ αυτό». Είναι από τους πολιτικούς που από παλιά στήριξαν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, συνέχισε, και πιστεύει ότι η ενίσχυση των σχέσεων, των επενδύσεων και του εμπορίου θα είναι καλό και για την Τουρκία και για την Ε.Ε.
 
Για το πλαίσιο Γκουτέρες και τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη γι’ αυτό, ο κ. Ακιντζί είπε ότι όλες οι πλευρές στο Κραν Μοντανά, όχι μόνο η ε/κ αλλά και οι εγγυήτριες δυνάμεις, έδωσαν γραπτές προτάσεις εκεί και υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά προσπαθεί να δημιουργήσει λάθος εντυπώσεις.
 
Η ε/κ πλευρά, συνέχισε, το βράδυ της 6ης Ιουλίου προσπάθησε επίμονα και με πείσμα να φέρει στην επικαιρότητα κάποια θέματα και «προσπαθεί να διαχωρίσει κάποια σημεία από το πακέτο των έξι κεφαλαίων που με το τσιμπιδάκι πήρε και είναι λάθος να διαχωρίζεις του πακέτο του ΓΓ που υποβλήθηκε ολόκληρο».
 
Ο Τ/κ ηγέτης ξεκαθάρισε επίσης σε άλλη ερώτηση ότι δεν τίθεται θέμα να βγούνε εκτός πλαισίου ΗΕ γιατί «είμαστε εδώ στα ΗΕ, συναντηθήκαμε με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Εάν υπάρξει μια λύση σε αυτό πλαίσιο θα υπάρξει, δεν θα υπάρξει αναζήτηση λύσης εκτός αυτού του πλαισίου. Υπενθύμισε δε τις αναφορές στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 ότι η λύση θα βασίζεται στο πλαίσιο των ΗΕ και τις βασικές αρχές της ΕΕ και πως σε περίπτωση λύσης ολόκληρη η Κύπρος θα είναι μέλος της Ε.Ε.
 
Κληθείς να σχολιάσει την συνάντηση των ΥΠΕΞ των τριών εγγυητριών χωρών, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τέτοιες συναντήσεις και είναι επωφελές να έχουν επαφή οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις ξεκαθαρίζοντας ότι η αναζήτηση λύσης θα είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
 
«Στο τέλος της ημέρας οι πρωταγωνιστές πρέπει να είναι οι Τ/κ και οι Ε/κ και οι άλλοι να είναι υποβοηθητικοί παράγοντες. Σε αντίθετη περίπτωση εάν επιβληθεί κάτι που άλλοι θα αποδεχθούν αυτό θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί». Και έφερε ως παράδειγμα γι’ αυτό την συμφωνία για την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας που άντεξε τρία χρόνια.
 
Ερωτηθείς για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Ακιντζί είπε ότι ήρθε στο νησί το 1964 και έχει γίνει μέρος του προβλήματος. Δεν είναι εύκολο και ούτε θεωρεί ότι η ειρηνευτική δύναμη μπορεί να φύγει από το νησί ή ότι κάτι τέτοιο είναι σωστό, πρόσθεσε, αλλά δεν μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί βόλεμα για την ε/κ πλευρά.
 
Στην ερώτηση εάν η ομοσπονδιακή λύση είναι ακόμη στην ατζέντα ή πέθανε, ο  Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι οι παραμέτρους του ΟΗΕ μας έχουν φέρει σιγά σιγά μέχρι το Κραν Μοντανά. «Σε αυτές περιλαμβάνονται η διζωνικότητα, η πολιτική ισότητα δύο  συνιστωσών πολιτειών, η αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ. Και ακόμα και εάν δεν έγινε στο Κραν Μοντάνα αποδεκτό στο πλαίσιο του ΓΓ υπάρχει η εκ περιτροπής προεδρία. Γιατί αυτό δεν θα το σκοτώσουμε, γιατί να το σκοτώσουμε; Ούτε και θα επιτρέψουμε σε αυτούς που θέλουν να το σκοτώσουν».
 
Ο κ. Ακιντζί είπε ότι η ε/κ πλευρά θέλει να το αποφύγει αυτό και να συνεχίσει να έχει το προνόμιο του μόνου ιδιοκτήτη ολόκληρου του νησιού. «Δεν θέλει να διαμοιρασθεί με τους Τ/κ ούτε την εξουσία, ούτε τον πλούτο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να απωθήσουμε όσα κερδίσαμε εδώ και χρόνια. Αυτό θα ήταν λάδι στο ψωμί των Ε/κ. Για αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος για εμάς να πούμε ότι πάει πέθανε ένας ομοσπονδιακός συνεταιρισμός που θα βασίζεται σε δύο ίσες συνιστώσες πολιτείες και θα περιλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρίας των Τ/κ, μια διζωνική, δικοινοτική με πολιτική ισότητα ομοσπονδιακή λύση».
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι στις 15 Οκτωβρίου ο Γ.Γ. θα υποβάλει την έκθεσή του στο Σ.Α. του ΟΗΕ και έχει αντιληφθεί ότι η έκθεση της κ. Λουτ θα υποβληθεί πριν από αυτή. Όσον αφορά ποια θα είναι η μορφή εάν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν έχουν συζητηθεί καθόλου οι λεπτομέρειες για αυτό το θέμα.
 
Ανέφερε τέλος ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του τηλεφώνησε προχθές για να τον ευχαριστήσει για τις ευχές για τα γενέθλιά του και ο κ. Ακιντζί του ευχήθηκε ξανά υγεία και χαιρετίσματα στην οικογένειά του.
 
Στην συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ εκ μέρους της τ/κ πλευράς ήταν και ο «υπουργός εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι μαζί με τον εκπρόσωπο του κ. Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, τον «υφυπουργό» Τζενκ Γκιουρτσιάγ, τον σύμβουλό του για θέματα διπλωματίας και Ε.Ε., Ερχάν Ερτσίν και ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτος στην Νέα Υόρκη, Ισμέτ Κορούκογλου.
 
Με τον Αντόνιο Γκουτέρες παρακάθισαν η Βοηθός ΓΓ για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντικάρλο, η Τζέιν Χολ Λουτ, η Μαρία Λουίζα Ριμπέριο Βιότι του γραφείου του Γ.Γ. και άλλοι τεχνοκράτες του ΟΗΕ.
 

Δειτε Επισης

Στηρίζει την Αστυνομία το ΕΛΑΜ-«Δεν υπήρξε καμία προσπάθεια συγκάλυψης του περιστατικού στην Ποταμιά»
Στα βαθιά η μεταρρύθμιση της ΤΑ-Κάνουν το επόμενο βήμα ΕΟΑ και Συμπλέγματα, ψάχνουν μόνιμο προσωπικό
Ζητείται... Αστυνομία για επιβολή τάξης στην Αστυνομία-Δυσφορία Κυβέρνησης για την αστοχία, πολιτικοί κραδασμοί
Ολοκληρώθηκε η ολοήμερη συνεδρίαση του Υπουργικού στο Τρόοδος
Σκιαγραφεί τους στόχους της για το 2025 η Κυβέρνηση-«Ευαγγέλιο για τον κάθε ένα οι δράσεις που θα τεθούν»
Καθορίζονται οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης για το 2025-«Συντεταγμένος και συγκροτημένος στρατηγικός σχεδιασμός»
Συνεδρία Υπουργικού Συμβουλίου στο Τρόοδος για προτεραιότητες Κυβέρνησης για 2025
Έβαλαν στόχο τον Απρίλιο για να κλείσουν τα ψηφοδέλτια των Βουλευτικών στον ΔΗΣΥ
Τα δύο τρομακτικά σενάρια και η Αστυνομία που τραβά την Κυβέρνηση μαζί της στον βούρκο
Ενοχλημένο το ΥΠΕΞ από τις ίσες αποστάσεις Γκουτέρες-Ζητά αντικειμενική καταγραφή της κατάστασης επί του εδάφους