Αμφισβητεί τις προθέσεις Αναστασιάδη στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ

Αμφισβητεί τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ, το οποίο αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι «ο στόχος για σύντομη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό δεν φαίνεται να υλοποιείται».
 
Υποστηρίζει ακόμα ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει με ξεκάθαρο τρόπο να τοποθετείται για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων χωρίς όρους και προϋποθέσεις».
 
Αυτούσια η ανακοίνωση:
Είναι φανερό, από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ότι ο στόχος για σύντομη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό δεν φαίνεται να υλοποιείται.
 
Συμμεριζόμαστε τον προβληματισμό του Προέδρου για τους κινδύνους από την παρέλευση του χρόνου χωρίς λύση. Και είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης αναγνωρίζει τους κινδύνους αυτούς. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
 
Σημειώνουμε, όμως, ότι η πολιτική που ακολουθεί εδώ και καιρό δεν αναδεικνύει αυτό τον προβληματισμό. Διερωτόμαστε αν, ακόμα και όσα ανάφερε χθες στη δημοσιογραφική του διάσκεψη, στέλνουν τα σωστά μηνύματα. 
 
Όπως για παράδειγμα, η αναφορά του στο περίγραμμα έξι σημείων του Γ.Γ της 4ης Ιουλίου 2017 όταν ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αναφέρεται στο πλαίσιο της 30ης Ιουνίου.
 
Ή, η απαίτηση του, η τουρκική και τ/κ πλευρά Τ/Κ να θέσουν γραπτώς τις θέσεις τους επί του πλαισίου Γκουτέρες, όταν ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θεωρεί το πλαίσιο αυτό δεδομένο και ζητά από τις δυο πλευρές να τοποθετηθούν αν είναι έτοιμες να συνεχίσουν από το σημείο που διακόπηκαν. Το παραδέχεται άλλωστε ο κ. Αναστασιάδης όταν διευκρινίζει στη διάσκεψη τύπου ότι ο «ο ΓΓ δεν συζητά αυτή τη στιγμή ποια είναι ή δεν είναι τα έξι σημεία του πλαισίου που κατέθεσε αλλά, τρόπους που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει με ξεκάθαρο τρόπο να τοποθετείται για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πέραν αυτών που θέτει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
 
Αναμένουμε τέλος, έστω και εκ των υστέρων ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για όσα λέχθηκαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Σημειώνουμε ότι ο κ. Αναστασιάδης πήγε στη Νέα Υόρκη χωρίς καμιά διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις. Και αυτό συνεπάγεται ότι αναλαμβάνει και πλήρως την ευθύνη των ενεργειών του.
 
ΕΔΕΚ: Η αποδοχή του πλαισίου Γκουτέρες αποδυναμώνει την την πολιτική διεκδίκηση
 
Σε ανακοίνωση της ΕΔΕΚ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «
η αποδοχή του πλαισίου Γκουτέρες ως βάση για περαιτέρω συζήτηση στην ουσία αποδυναμώνει την πολιτική διεκδίκηση για την εφαρμογή των ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου στη μελλοντική λύση».
 
Αυτούσια η ανακοίνωση:
Η αποδοχή του πλαισίου Γκουτέρες ως βάση για περαιτέρω συζήτηση στην ουσία αποδυναμώνει την πολιτική διεκδίκηση για την εφαρμογή των ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου στη μελλοντική λύση
 
Ανάμεσα στις προτάσεις που κατέθεσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τον Γενικό Γραμματέα, εμπεριέχονται θετικά στοιχεία όπως είναι η ανάγκη εμπλοκής και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει συντεταγμένα στο πλαίσιο μίας διεθνούς διάσκεψης για το κυπριακό.
 
Στην ίδια κατεύθυνση, θετική είναι η αναφορά για την ανάγκη εφαρμογής των αρχών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Όμως, από τη στιγμή που το πλαίσιο Γκουτέρες προβάλλεται ως προτεραιότητα συζήτησης, οφείλουμε να επισημάνουμε τις σοβαρές αντιφάσεις που αυτό έχει με τις πιο αποφάσεις. Συγκεκριμένα:
 
Ενώ στα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (π.χ. 37/253) ζητείται η άμεση αποχώρηση όλων των δυνάμεων κατοχής από την Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο Γκουτέρες περιλαμβάνεται πρόνοια για παραμονή αριθμού κατοχικών στρατευμάτων για όσο χρόνο αποφασιστεί από τις εγγυήτριες δυνάμεις.
 
Ενώ ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου και υπάρχουν αποφάσεις που ζητούν την αποχώρηση των εποίκων, το πλαίσιο Γκουτέρες νομιμοποιεί το σύνολο των εποίκων και τους δίνει ταυτόχρονα προτεραιότητα στην περιουσία.
 
Ενώ στα ψηφίσματα ζητείται η εισαγωγή μέτρων για επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους σε συνθήκες ασφαλείας, το πλαίσιο Γκουτέρες αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής μόνο μικρού αριθμού προσφύγων.
 
Συνεπώς η αποδοχή του πλαισίου Γκουτέρες ως βάση για περαιτέρω συζήτηση στην ουσία αποδυναμώνει την πολιτική διεκδίκηση για την εφαρμογή των ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου στη μελλοντική λύση.
 
Συμμαχία Πολιτών:Κάλεσμα για πανεθνική διάσκεψη
 
Κάλεσμα για πανεθνική διάσκεψη έκανε μέσω ανακοίνωσης η Συμμαχία Πολιτών, για το Κυπριακό. Όπως υποστηρίζει «επανάληψη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν με βάση το πλαίσιο Γκουτερες, όπως πρότεινε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, θα οδηγήσει σε νέο ναυάγιο».
 
Αυτούσια η ανακοίνωση:
Είναι εμφανές ότι την ώρα που η Τουρκία παραμένει αμετακίνητη στις πάγιες θέσεις της και επιμένει σε νέα μορφή διαπραγματεύσεων με χρονοδιάγραμμα, επανάληψη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν με βάση το πλαίσιο Γκουτερες, όπως πρότεινε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, θα οδηγήσει σε νέο ναυάγιο το οποίο οριστικά πλέον θα αλλάξει πολλά δεδομένα στο κυπριακό. Θα αλλάξει και η προσέγγιση και στάση της διεθνούς κοινότητας και η διαδικασία και το πλαίσιο λύσης του κυπριακού.
 
Αυτή τη στιγμή χρειάζεται ψυχραιμία και  ρεαλιστική ανάλυση των δεδομένων. Να επαναξιολογήσουμε το Κυπριακό, να εκτιμήσουμε τί επιδιώκει η Τουρκία και τί στόχους έχει θέσει πλέον για το Κυπριακό και από κοινού συλλογικά να μελετήσουμε και ποιες είναι οι δικές μας εναλλακτικές επιλογές, ποια είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν η Κύπρος και η Ελλάδα και ποιους στόχους θα επιδιώξουμε να πετύχουμε και με ποια στρατηγική.
 
Όλα αυτά πρέπει να είναι το αντικείμενο μιας πανεθνικής διάσκεψης.
 
Κίνημα Οικολόγων:Αντικρουόμενη η γραμμή του Προέδρου Αναστασιάδη που εκφράστηκε στην Νέα Υόρκη για το Κυπριακό
 
Το Κίνημα Οικολόγων σε ανακοίνωση του για το Κυπριακό, αναφέρει ότι «δεν υιοθετούμε τέτοιες γραμμές και προειδοποιούμε εκ νέου την κυπριακή Κυβέρνηση ότι βαδίζει σε επικίνδυνο δρόμο».
 
Αυτούσια η ανακοίνωση:
Με την αποδοχή του πλαισίου Γκουντέρες και των σημείων του να αναφέρονται ως βάση επανέναρξης των συνομιλιών, την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης γνωρίζει ότι σε αυτό εμπεριέχονται επικίνδυνα για τους Ελληνοκύπριους σημεία, δεν είμαστε βέβαιοι κατά πόσο πείθουμε τον διεθνή παράγοντα για την επιθυμία μας σε μια λύση συμβατή με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Επαναλαμβάνουμε για ακόμη μια φορά ότι ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν υιοθετούμε τέτοιες γραμμές και προειδοποιούμε εκ νέου την κυπριακή Κυβέρνηση ότι βαδίζει σε επικίνδυνο δρόμο. Το θεμιτό για μας είναι μια προσέγγιση που δεν περιλαμβάνει διαχωρισμούς με βάση την εθνική καταγωγή, καταπάτηση ή κούρεμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των προσωπικών ελευθεριών, προνόμια της μιας ομάδας πολιτών σε βάρος της άλλης, επεμβατικά δικαιώματα και εγγυήσεις από ξένες χώρες κλπ. Αρκεί να καταστεί η Κυπριακή Δημοκρατία ανεξάρτητη οντότητα που να λειτουργεί ως φυσιολογικό κράτος, με διασφαλισμένη την ειρήνη και τη συνεργασία των πολιτών και των κοινοτήτων, μέσα σε ένα πνεύμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των αρχών επί των οποίων κτίστηκε και λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος κ. Έφη Ξάνθου δήλωσε τα εξής: «Ως Οικολόγοι αναμέναμε από τον Πρόεδρο να μιλήσει στη Νέα Υόρκη για τις απειλές, προκλήσεις και κατηγορίες που έχουμε δεχθεί ως Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο από πλευράς Τουρκίας όσο και από πλευράς του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων κ. Ακιντζί. Διερωτόμαστε αν είναι με αυτή την ήπια προσέγγιση που θα επιδιωχθεί εκ νέου εκκίνηση απευθείας συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού. Είχαμε εκφράσει δημόσια και προ πολλού την άποψη ότι δεν επιθυμούμε η επανέναρξη των συνομιλιών να έχει αφετηρία το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά είτε έχοντας αποδεχθεί τα έξι σημεία Γκουτέρες ως συμφωνημένο πλαίσιο όπως απαιτεί ο κ. Ακιντζί. Δυστυχώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι σύμβουλοι του εμμένουν σε πρακτικές που είναι αντικρουόμενες και που εύλογα προκαλούν ερωτήματα τόσο για την επιλογή τους όσο και για την έκταση που μπορεί να πάρουν σε μια διαπραγματευτική διαδικασία, παραβιάζοντας την βασική αρχή πως τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα. Υπενθυμίζουμε πως έγιναν διαχρονικά πάρα πολλές παραχωρήσεις από πλευράς μας σε διαδικασίες που τελικά οδηγήθηκαν σε ναυάγιο αλλά φαίνεται πως παραμένουν ως σημείο έναρξης κάθε νέας πρωτοβουλίας για επίλυση του κυπριακού.».
 
Αν η Κυπριακή Δημοκρατία καταστεί ανεξάρτητη οντότητα, λειτουργεί ως φυσιολογικό κράτος, διασφαλίσει την ειρήνη και τη  συνεργασία των πολιτών και των κοινοτήτων, μέσα σε ένα πνεύμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των αρχών επί των οποίων κτίστηκε και λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Κυπριακό πρόβλημα τελειώνει. Δεν αντιλαμβανόμαστε πως μπορεί να  μια τέτοια λύση να είναι εφικτή μέσα από την αποδοχή του πλαισίου Γκουντέρες, μέσα σε κλίμα απειλών και προκλήσεων που δημιουργεί και συντηρεί η Τουρκία και η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και με τους κινδύνους που εγκυμονούν οι προσεγγίσεις της Κυπριακής ηγεσίας επί του Κυπριακού.

Δειτε Επισης

Στηρίζει την Αστυνομία το ΕΛΑΜ-«Δεν υπήρξε καμία προσπάθεια συγκάλυψης του περιστατικού στην Ποταμιά»
Στα βαθιά η μεταρρύθμιση της ΤΑ-Κάνουν το επόμενο βήμα ΕΟΑ και Συμπλέγματα, ψάχνουν μόνιμο προσωπικό
Ζητείται... Αστυνομία για επιβολή τάξης στην Αστυνομία-Δυσφορία Κυβέρνησης για την αστοχία, πολιτικοί κραδασμοί
Ολοκληρώθηκε η ολοήμερη συνεδρίαση του Υπουργικού στο Τρόοδος
Σκιαγραφεί τους στόχους της για το 2025 η Κυβέρνηση-«Ευαγγέλιο για τον κάθε ένα οι δράσεις που θα τεθούν»
Καθορίζονται οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης για το 2025-«Συντεταγμένος και συγκροτημένος στρατηγικός σχεδιασμός»
Συνεδρία Υπουργικού Συμβουλίου στο Τρόοδος για προτεραιότητες Κυβέρνησης για 2025
Έβαλαν στόχο τον Απρίλιο για να κλείσουν τα ψηφοδέλτια των Βουλευτικών στον ΔΗΣΥ
Τα δύο τρομακτικά σενάρια και η Αστυνομία που τραβά την Κυβέρνηση μαζί της στον βούρκο
Ενοχλημένο το ΥΠΕΞ από τις ίσες αποστάσεις Γκουτέρες-Ζητά αντικειμενική καταγραφή της κατάστασης επί του εδάφους