Περιμένει Λουτ για ν' αποφασίσει τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό ο Γκουτέρες

Δεν αποφάσισε ακόμη τα επόμενα βήματα σε σχέση με το Κυπριακό ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκούτερες, κάτι που, όπως διαβίβασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη κατά τη σημερινή εικοσάλεπτη συνάντηση που είχαν στην Νέα Υόρκη, θα πράξει μόλις λάβει την έκθεση της Τζέιν Χολ Λουτ και ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών με τα ενδιαφερόμενα μέρη, σε συνεννόηση με τις δύο πλευρές.
 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν στη διάθεση των μερών, σημειώνοντας πως στόχος είναι να επανενωθεί η Κύπρος, με μόνο γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των δύο κοινοτήτων. Παράλληλα, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την άψογη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα Ηνωμένα Έθνη.
 
Οι θέσεις της ε/κ πλευράς 
Μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που παρέθεσε μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, την οποία χαρακτήρισε ουσιαστικού περιεχομένου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως είχε την ευκαιρία να μεταφέρει τις θέσεις της ε/κ πλευράς, οι οποίες συνοψίζονται:
 
(α) Στην ετοιμότητα, αλλά και αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε με τα Η.Ε., προκειμένου να επιτύχουμε την επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο να επιτύχουμε το ταχύτερο δυνατόν μια λύση που θα είναι απόλυτα συμβατή με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.
 
«Στόχος έχω αναφέρει», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «θα πρέπει να είναι το υπό συζήτηση νέο καθεστώς, να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα και τη διάρκεια, ενώ ταυτόχρονα να είναι πλήρες απεξαρτημένο από αναχρονιστικές εγγυήσεις ή παρουσία κατοχικού στρατού.
 
(β) Βάση για μια νέα εντατική προσπάθεια θα είναι, πέραν των σχετικών ψηφισμάτων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, η μέχρι σήμερα επιτευχθείσα πρόοδος, αλλά και το περίγραμμα έξι σημείων του Γ.Γ., όπως διαμορφώθηκε στις 4 Ιουλίου 2017.
 
(γ) Προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία μια νέα προσπάθεια θα πρέπει η τ/κ και τουρκική πλευρά να θέσουν γραπτώς τις θέσεις τους και επί των έξι σημείων του πλαισίου Γκουτέρες, όπως έπραξε και η ε/κ πλευρά.
 
(δ) Προς αποφυγή μιας νέας αποτυχίας, ο Γ.Γ και /ή ειδικός προς τούτο αντιπρόσωπος του, με τη βοήθεια και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και/ή όσα εκ τούτων επιθυμούν, να διερευνήσουν, αλλά και να προετοιμάσουν μια νέα προσπάθεια, ώστε να μην οδηγηθούμε σε καταστροφικό αδιέξοδο.
 
(ε) Τόνισα τη σημασία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη διασφάλιση ενός κλίματος ασφάλειας και σταθερότητας στο νησί, υπογραμμίζοντας πως οι τελευταίες προκλητικές ενέργειες του τουρκικού στρατού αποδεικνύουν εκ νέου την ανάγκη διατήρησης των όρων εντολής της ως έχουν.
 
Η αντίδραση του Γ.Γ.
«Η αντίδραση του Γενικού Γραμματέα», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ήταν πως τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν στη διάθεση των μερών, τονίζοντας πως μόλις λάβει την έκθεση της κ. Λουτ και ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών με τα ενδιαφερόμενα μέρη, θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα σε συνεννόηση με τις δύο πλευρές.
 
Ταυτόχρονα, σημείωσε πως στόχος είναι να επανενωθεί η Κύπρος, με μόνο γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των δύο κοινοτήτων.
 
Καταλήγοντας, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την άψογη συνεργασία της Κ.Δ. με τα Ηνωμένα Έθνη», ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης. 
 
Ερωτηθείς κατά πόσο ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έχει ενώπιον του τα συμπεράσματα της κ. Λουτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η κατάθεση χαρτών ήταν μια εκ των προϋποθέσεων που οδηγηθήκαμε στη Σύνοδο στη Γενεύη και στο Κραν Μοντανά. Χάρτη που, όπως υπέδειξε, απέσυρε η τουρκοκυπριακή πλευρά.
 
Σε ερώτηση εάν ο Γ.Γ. σχημάτισε εικόνα για το κατά πόσο υπάρχει έδαφος για μια νέα προσπάθεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο Γ.Γ. «ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός, επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει πρώτα να λάβει την έκθεση της κ. Λουτ, ποια εικόνα που αποκόμισε, τι μπορούν να προσφέρουν τα Η.Ε. αναμένοντας την ολοκλήρωση και δικών του επαφών με τα εμπλεκόμενα μέρη».

Τα Μόνιμα Μέλη του Σ.Α.
Κληθείς να πει αν η επανεργοποίηση αφορά και τη συμμετοχή των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε ότι η παρουσία των πέντε Μονίμων Μελών είναι σε περίπτωση που συγκληθεί Σύνοδος.
 
«Όμως δεν αποκλείσαμε, αν ο Γ.Γ. θεωρήσει χρήσιμο να καλέσει τα πέντε Μόνιμα Μέλη να συμβάλουν, να βοηθήσουν στο να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες, ώστε να επιτρέψουν την επανέναρξη του διαλόγου.
 
Παραδείγματος χάρη, στο πλαίσιο Γκουτέρες προνοείται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση των εγγυήσεων και τα θέματα της κάθετης μείωσης τουρκικού στρατού με απόφαση κατά πόσο θα ήταν με οριστικό τερματισμό της παρουσίας ή ενδεχόμενα κάτι άλλο που τα μέρη αποφάσισαν.
 
Εάν κάποια των Μονίμων Μελών μπορούν να επηρεάσουν την Τουρκία επικαλούμενα τις πρόνοιες του καταστατικού χάρτη των Η.Ε., επικαλούμενα τη Συνθήκη της Ε.Ε., ότι δηλαδή δίνει επαρκή ασφάλεια, και συνεπώς ο αναχρονιστικός θεσμός των εγγυήσεων δεν απαιτείται, είναι μια σημαντική βοήθεια που θα δημιουργούσε τις προοπτικές και τις προϋποθέσεις να προχωρήσει μπροστά με προοπτική ο διάλογος», εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  
 
Ερωτηθείς αν έχει διαπιστώσει τα πέντε Μόνιμα Μέλη να έχουν τη διάθεση να εμπλακούν στην προετοιμασία του εδάφους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν τοποθετούνται όταν είναι και οι πέντε.
 
«Κατ’ ιδίαν υπάρχουν και αυτοί που είναι πρόθυμοι και θέλουν και επιδιώκουν την εμπλοκή, και άλλοι που διατηρούν επιφυλάξεις με βάση τη δική τους εξωτερική πολιτική».  

Το πλαίσιο Γκουτέρες
Και η Τζέιν Χολ Λουτ
Ερωτηθείς αν είναι ξεκάθαρο ότι το πλαίσιο Γκουτέρες δεν έχει σχέση με την ερμηνεία που δίνει η τουρκική πλευρά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «έχω την εντύπωση ότι ο Γ.Γ. μελετά τους τρόπους που θα επιτρέψουν την επανέναρξη, δεν συζητά αυτή τη στιγμή ποια είναι ή δεν είναι τα έξι σημεία του πλαισίου που κατέθεσε. Εξάλλου, είναι καλά γνωστό ότι είναι με δικές του εντολές που διαμορφώθηκε στις 4 Ιουλίου το τελικό κείμενο του πλαισίου».
 
Κληθείς να πει αν το τέλος αυτής της περιόδου θα είναι όταν κατατεθεί η έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά.
 
«Κατά την άποψη μου θα είναι όταν καταθέσει η κ. Λουτ την έκθεση της. Ενδεχόμενα να αποτυπώνονται κάποιες των θέσεων ή εάν κρίνει σοφότερο, να αποφύγει να πράξει κάτι ανάλογο αν και εφόσον υπάρξουν πρωτοβουλίες από ένα ειδικό απεσταλμένο που θα συνεχίσει τις επαφές».
 
Σε ερώτηση αν η κ. Λουτ θα μπορούσε να είναι αυτός ο ειδικός απεσταλμένος ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον τυγχάνει της αποδοχής όλων η κ. Λουτ.
 
«Είναι καλά γνωστό ότι ο Γ.Γ. επιχείρησε κάτι ανάλογο και νωρίτερα φέτος με την υπόδειξη προσωπικότητας από τη Γαλλία την οποίαν η Τουρκία απέρριψε».
 
Κληθείς να πει αν αναμένει ότι θα γίνει ένα πήγαινε-έλα της κ. Λουτ για συναντήσεις στην περιοχή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι ο Γ.Γ. θα αποφασίσει.
 
 «Ο Γ.Γ. είπε ότι είναι στη διάθεση των μερών, ότι τα Η.Ε. ενδιαφέρονται για την επανένωση της Κύπρου και με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων. Είπε ότι ακόμα δεν έχει αποκρυσταλλώσει άποψη πώς μπορεί να επαναρχίσει ένας διάλογος με προοπτική επιτυχίας διότι αναμένει την έκθεση της κ.  Λουτ και την ολοκλήρωση των επαφών του», σημείωσε.  
 
Για να προσθέσει ότι οι αποφάσεις του Γ.Γ. θα μπορούσαν να ήταν, για παράδειγμα, να ζητήσει από την κ. Λουτ να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων, να ζητήσει τη βοήθεια των μελών του Σ.Α., ώστε να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες που θα του επιτρέψουν σε συνεννόηση με τα μέρη να ορίσει επανέναρξη του διαλόγου.
 
Απάντηση στις επικρίσεις
Κληθείς να αναφερθεί σε αρνητικά σχόλια για τη χθεσινή του ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ή επιτέλους θα είμεθα κράτος των Η.Ε. που συμμετέχει στο τι συμβαίνει και κράτος μέλος της Ε.Ε. που ενδιαφέρεται για όλα όσα πρέπει να ενδιαφέρουν τα κανονικά κράτη, ή που θα πρέπει να μετατραπούμε σε μια κοινότητα ή ένα Σωματείο που δεν έχει άλλο παρά να επαναλαμβάνει συνθήματα, προκειμένου να ικανοποιηθεί το εσωτερικό μέτωπο».
 
«Δεν ήρθα εδώ να εκφωνήσω ομιλία για να ικανοποιήσω το εσωτερικό μέτωπο. Έθεσα το Κυπριακό στις σωστές του παραμέτρους, έβαλα τα πλαίσια μέσα στα οποία θα πρέπει να κινηθεί μια νέα πρωτοβουλία για να βρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, η οποία μάλιστα να είναι απαλλαγμένη είτε από εγγυήσεις, αναχρονιστικά συστήματα είτε από στρατεύματα.
 
Είπα ότι η λύση θα πρέπει να συνάδει απόλυτα με τα ψηφίσματα των Η.Ε. και, μεταξύ άλλων, τα ψηφίσματα μιλούν για απόσυρση των ξένων στρατευμάτων, μιλάμε για το κεκτημένο, για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνεπώς με όλο το σεβασμό που τρέφω προς οποιονδήποτε, δεν καθοδηγούνται οι πολιτικές μου από τα social media», υπογράμμισε.  
 
 

Δειτε Επισης

Οι συνεχείς παρενοχλήσεις των γεωργών και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ που διαπραγματεύεται αντί να διασφαλίζει
Ο τουρκικός εκνευρισμός, ο ρόλος της Αθήνας και η συγκομιδή «βαθμών» από ΗΠΑ και ΕΕ
Θετική για ΥΠΕΞ η αναφορά ΕΕ σε επανέναρξη διαλόγου για ενίσχυση σχέσεων με Άγκυρα
Απάντηση ΕΕ σε Φειδία για παύση Οδυσσέα-«Δεν διαθέτει γενικές εξουσίες να παρέμβει σε δικαστικές υποθέσεις»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Έχει έρθει η ώρα για λύση του Κυπριακού»
Θέλει «ψήφισμα» από την «βουλή» για δύο κράτη ο Τατάρ
Για παράνομες θέσεις Ε/κ-Ελλάδας που αντικατοπτρίζονται από την έκθεση της Κομισιόν μιλά το Τουρκικό ΥΠΕΞ
Επιστολή ΠτΔ σε O'Flaherty-Προσπάθεια αποτροπής της ομαλοποίηση παράτυπων διελεύσεων μέσω Πράσινης Γραμμής
Μητσοτάκης: Η Κύπρος και η λύση του Κυπριακού αντιμετωπίζονται ως μέρος της εξίσωσης στην περιοχή
Διαφορετικές αναγνώσεις κομμάτων για τη συνάντηση του Προέδρου με Μπάιντεν-Θετικές αποτιμήσεις