Κόρμπιν: «Εθνική καταστροφή» το Brexit χωρίς συμφωνία
18:00 - 26 Σεπτεμβρίου 2018
«Αδιανόητο» χαρακτήρισε ο Τζέρεμι Κόρμπιν το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία για τη μελλοντική σχέση κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας του με την οποία έκλεισε το συνέδριο του Εργατικού Κόμματος στο Λίβερπουλ.
«Θα επρόκειτο για εθνική καταστροφή», πρόσθεσε ο ηγέτης των Εργατικών.
«Για το λόγο αυτό, αν το κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία ή αν η πρωθυπουργός δεν καταφέρει να πετύχει μια συμφωνία, θα πιέσουμε για γενικές εκλογές», συνέχισε ο κ. Κόρμπιν.
Κατέστησε σαφές ότι εφόσον η πρωθυπουργός Μέι φέρει στη Βουλή των Κοινοτήτων προς έγκριση ως έχει το σχέδιο Τσέκερς για το Brexit το Εργατικό Κόμμα θα το καταψηφίσει.
Απευθυνόμενος δε στην πρωθυπουργό, είπε ότι αν φέρει μία συμφωνία που θα προβλέπει παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση, εγγυήσεις ότι δεν θα επανέλθουν τα σύνορα στην Ιρλανδία και θα προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων, τότε θα έχει τη στήριξη του κόμματός του. «Αν δεν μπορείς όμως να διαπραγματευτείς μία τέτοια συμφωνία, πρέπει να κάνεις στην άκρη για ένα κόμμα που και μπορεί και θα την πετύχει», τόνισε ο κ. Κόρμπιν.
Αναφερόμενος εξάλλου στην εξωτερική πολιτική μιας πιθανής κυβέρνησης υπό τον ίδιο, ο Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι με την ανάληψη της εξουσίας οι Εργατικοί θα αναγνώριζαν το κράτος της Παλαιστίνης, θέλοντας να προωθήσουν τη λύση των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά από εκτενή τοποθέτησή του με την οποία απέρριψε τις επίμονες κατηγορίες των τελευταίων μηνών ότι ο ίδιος και ο κεντρικός μηχανισμός του κόμματος γύρω του είτε διαπράττουν είτε ανέχονται πράξεις αντισημιτισμού στους κόλπους των Εργατικών.
Δέσμευση Μέι σε επιχειρηματίες για το «χαμηλότερο φόρο στο G20»
Την πρόθεσή της να καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο τη χώρα του G20 με το χαμηλότερο συντελεστή φόρου για τις επιχειρήσεις, τόνισε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε ομιλία της προς επιχειρηματίες στο Bloomberg, στο περιθώριο της παρουσίας της στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Ο φόρος για τις επιχειρήσεις μειώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από 20% σε 19% πέρυσι, με την κυβέρνηση να έχει προαναγγείλει περαιτέρω μείωση στο 17% τον Απρίλιο του 2020.
«Η Βρετανία μετά από το Brexit θα είναι μία Βρετανία αναφανδόν υπέρ των επιχειρήσεων», σημείωσε η κα Μέι, κάνοντας λόγο για μια χώρα «πλούσια σε γνώση, εξαιρετικά καινοτόμα, με υψηλή ειδίκευση και υψηλή ποιότητα, αλλά με χαμηλή φορολογία και έξυπνους κανονισμούς».
Παραδέχθηκε ότι η έξοδος από την ΕΕ δημιουργεί μια αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις και αλλάζει τη σχέση της Βρετανίας με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά τόνισε ότι η χώρα της θα παραμείνει γείτονας και εταίρος των ευρωπαϊκών χωρών και θα συνεχίσει να μοιράζεται μαζί τους κοινές πεποιθήσεις και αξίες.
Μίλησε για «τολμηρό και αισιόδοξο» όραμα για το μέλλον, υποσχόμενη μία από τις πιο δυναμικές οικονομίες του κόσμου.
Τόνισε ότι οι επόμενες εβδομάδες των διαπραγματεύσεων για το Brexit θα είναι κρίσιμες καθώς ο χρόνος περνάει, αλλά είπε ότι «το έπαθλο θα είναι μεγάλο».
Εκτίμησε ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, λέγοντας ότι «όλο και περισσότερες φωνές ανά την Ευρώπη μιλούν για επίτευξης συμφωνίας». Σημείωσε πάντως ότι η κυβέρνησή της πρέπει να έχει διασφαλίσει ότι προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο.
Στάθηκε ιδιαίτερα στη «βεβαιότητα» και στις «εγγυήσεις για απρόσκοπτο εμπόριο» που εξασφαλίζει μεσοπρόθεσμα η μεταβατική περίοδος μετά από την 29η Μαρτίου 2019.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε επίσης ότι θα υιοθετήσει ένα μεταναστευτικό σύστημα που θα διασφαλίζει ότι οι επιχειρήσεις στη Βρετανία μπορούν να προσελκύουν «τα καλύτερα ταλέντα».