Κομισιόν: Οι εκπρόσωποι του Τύπου δεν πρέπει να εκφοβίζονται ποτέ και για κανένα λόγο στην ΕΕ

Οι εκπρόσωποι του Τύπου δεν πρέπει να εκφοβίζονται ποτέ και για κανένα λόγο στην ΕΕ, τόνισε σήμερα η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, κληθείσα να σχολιάσει τη διαδικασία του αυτόφωρου για τρεις δημοσιογράφους στην Ελλάδα, οι οποίοι κρατήθηκαν σε αστυνομικό τμήμα της Αθήνας, μετά από καταγγελίες για ρεπορτάζ που δημοσίευσαν στο έντυπο στο οποίο εργάζονται σχετικά με τη χρήση κοινοτικών κονδυλίων στη Μόρια.

Η Μίνα Αντρέεβα ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει συγκεκριμένα την υπόθεση των τριών δημοσιογράφων, αλλά γενικώς για τη θέση της Κομισιόν περί Τύπου παρέπεμψε στα λόγια του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ κατά την ομιλία του για την κατάσταση στην Ένωση.

Η Μίνα Αντρέεβα παρέπεμψε συγκεκριμένα στο σχετικό χωρίο της ομιλίας Γιούνκερ όπου ο Πρόεδρος ξεκαθαρίζει εμφατικά: "ορισμένοι προσπαθούν να τερματίσουν τη συζήτηση εντελώς, βάζοντας στο στόχαστρο τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους", προειδοποιώντας ότι "η Ευρώπη πρέπει πάντα να είναι ένας τόπος όπου η ελευθερία του Τύπου είναι ιερή". Ο Πρόεδρος είχε πει ότι "πολλοί από τους δημοσιογράφους μας εκφοβίζονται, ή ακόμη και δολοφονούνται" και προέτρεψε "πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προστατέψουμε τη δημοκρατία και τους λειτουργούς της - τους δημοσιογράφους μας".

Στο συγκεκριμένο χωρίο, ο Πρόεδρος έκανε αναφορά στον επιδεινούμενο τρόπο με τον οποίον διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος στην ΕΕ: " θα ήθελα να πω λίγα λόγια για τον όλο και πιο ανησυχητικό τρόπο με τον οποίον δημοσιοποιούμε τις διαφωνίες μας .. θερμές ανταλλαγές μεταξύ κυβερνήσεων και θεσμών γίνονται ολοένα και πιο συνηθισμένες ...  ο τόνος δεν είναι μόνο ανησυχητικός όταν πρόκειται για πολιτικό λόγο .. είναι επίσης αλήθεια για τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι προσπαθούν να τερματίσουν τη συζήτηση εντελώς με στόχο τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους".

Ο Πρόεδρος είχε ξεκαθαρίσει ότι δημοκρατία χωρίς ελεύθερο Τύπο δεν μπορεί να υπάρξει.

Η Μίνα Αντρέεβα τόνισε ότι τα λόγια του Προέδρου ήταν ιδιαιτέρως δυνατά, πως είναι απολύτως απαραίτητη η διαφύλαξη των θεσμών του Κράτους Δικαίου και πως εναπόκειται στα Κράτη Μέλη να διασφαλίσουν την ύπαρξη ελέγχων και καταλογισμού. Υπενθύμισε τέλος ότι δεν αναφέρεται στην συγκεκριμένη υπόθεση, για την οποία, όπως είπε, στην Ελλάδα γίνεται η σχετική έρευνα.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το παρασκήνιο του διαζυγίου μεταξύ Μητσοτάκη και Σαμαρά-Η πρόταση που ενόχλησε το Μαξίμου
Πέντε μαθητές επιτέθηκαν σε 13χρονη στην Ελλάδα-Κατέγραψαν σε βίντεο την πράξη τους
Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Σαμαρά-«Έθεσε εαυτόν για δεύτερη φορά εκτός της ΝΔ»
Έξαλλοι οι Τούρκοι για τους χάρτες της Ε.Ε με τα δώδεκα ναυτικά μίλια στο Αιγαίο-«Άκυροι και χωρίς νομική συνέπεια»
Θρήνος στην κηδεία της Γαρυφαλλιάς που πέθανε μετά από ξυλοδαρμό από τον σύντροφό της
Καταγγελία για βιασμό μαθήτριας Γυμνασίου στην Ελλάδα-Δείχνει ως θύτη 14χρονο
Πώς ΕΥΠ και ΜΙΤ εξάρθρωσαν μία από τις μεγαλύτερες συμμορίες-Δολοφονίες, εμπόριο όπλων και trafficking
Σε 14 ημέρες η Θεσσαλονίκη θα έχει μετρό-Οι καινοτομίες, τα δρομολόγια και το κόστος εισιτηρίου
Απολογείται σήμερα ο 30χρονος δολοφόνος της Δώρας-Τι αναμένεται να υποστηρίξει
Μαρτυρία σοκ για την υπόθεση της Αμαλιάδας-Τι αποκαλύπτει η αδελφή του Παναγιωτάκη