Πληροφορίες για τη ζωή στο ιερό έδωσαν ανασκαφές στη θέση Πάφος-Τούμπαλλος

Σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή στο παγανιστικό ιερό που καταχώθηκε από τα στρώματα κατοίκησης της Παλαιοχριστιανικής περιόδου, έδωσαν τα ευρήματα των ανασκαφών του 2018 του Πανεπιστημίου της Κατάνιας στη θέση Πάφος-Τούμπαλλος, υπό τη διεύθυνση του Filippo Giudice.
 
Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, η περιοχή υπό έρευνα είναι γνωστή και ως “Garrison’s Camp” και, όπως και κατά τον περασμένο χρόνο, οι φετινές έρευνες επικεντρώθηκαν στο νότιο τμήμα του χώρου, όπου υπάρχει βραχώδες έξαρμα με κατεύθυνση ανατολή-δύση.
 
Στην περιοχή αυτή ανασκάφηκε αριθμός εγκοπών στο βράχο που ερμηνεύονται ως θήκες για λύχνους, οι οποίοι ίσως προσφέρονταν ως αναθήματα στη θεότητα που λατρευόταν στο ιερό.  
 
Στα δυτικά του εξάρματος, οι ανασκαφές που έγιναν το 2013 και 2017 έφεραν στο φως δύο τοίχους, ο ένας με κατεύθυνση βορρά-νότο και ο άλλος ανατολή-δύση, οι οποίοι οριοθετούν τη βορειοανατολική γωνία μιας στέρνας επιχρισμένης με υδραυλικό κονίαμα.
 
Στην ίδια περιοχή βρέθηκε τοίχος κατασκευασμένος με μεσαίου μεγέθους πέτρες, ελάχιστα επιχρισμένος και με συνδετικό υλικό τον γύψο. Με βάση τα χαρακτηριστικά δόμησής του, ο τοίχος μπορεί να χρονολογηθεί στην Παλαιοχριστιανική περίοδο, περίπου στον 5ο αι. Συνολικά ανασκάφηκαν 11,6 μέτρα του τοίχου, ο οποίος φτάνει μέχρι τα όρια της ανασκαφής.
 
Οι έρευνες αποκάλυψαν ακόμη δύο τοίχους οι οποίοι ορίζουν δύο δωμάτια οικίας των Πρωτοχριστιανικών χρόνων. Το πρώτο δωμάτιο διασώζει τα ίχνη του αρχαίου δαπέδου από πατημένο χώμα. Κάτω από αυτό το δάπεδο βρέθηκαν θραύσματα από αμφορείς, μικρά κύπελλα και ένας μικρός λύχνος. Το δεύτερο δωμάτιο, που δεν έχει ερευνηθεί πλήρως, δεν διασώζει ίχνη από το δάπεδό του. Από το δωμάτιο αυτό αφαιρέθηκε μεγάλη ποσότητα ερυθρού χώματος αναμεμιγμένου με μικρές πέτρες.
 
Κάτω από το χώμα αυτό βρέθηκαν σημαντικές ποσότητες κινητών ευρημάτων όπως κεραμική του 4ου αι. π.Χ, περιλαμβανομένης και μελανόμορφης κεραμικής από την Αττική, μικρά κύπελλα, λύχνοι, μυροδοχεία, θραύσματα από Ανατολικού τύπου sigillata  ενσφράγιστες λαβές αμφορέων και θραύσματα γυάλινων αγγείων. Ανάμεσα στο υλικό είναι και ένας λύχνος που κοσμείται με ανθρώπινο κεφάλι με ατίθαση κόμμωση.
 
Το υλικό αυτό παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή στο παγανιστικό ιερό που καταχώθηκε από τα στρώματα κατοίκησης της Παλαιοχριστιανικής περιόδου. Πιθανόν η είσοδος στο παγανιστικό ιερό να βρισκόταν στην περιοχή αυτή.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προανήγγειλε δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Tεκμηρίωσης ο Δαμιανός-Βρίσκεται στο τελικό στάδιο
Τυχόν αλλαγές στο δρόμο Λευκωσίας Τρόοδους θα οδηγήσουν σε καθυστέρηση 10 χρόνων-Προειδοποιεί ο Βαφέαδης
Πάνω από δύο χιλιάδες πολίτες επισκέφθηκαν το Ιατρείο Ταχείας Διακίνησης του Νοσοκομείου Λευκωσίας,
Επανεξελέγη πρόεδρος ΔΣ ΠΑΣΥΚΙ ο Σωτήρης Κούμας
Νέα κίτρινη προειδοποίηση της Μετεωρολογικής-Στους 40 βαθμούς ο υδράργυρος την Τρίτη
Άκουσε τις ανησυχίες των βιομηχανιών Λεμεσού ο Παπαναστασίου-Μεγαλύτερα το κόστος ενέργειας και η γραφειοκρατία
Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία αιτήσεων για κρατική φοιτητική μέριμνα
Διαβεβαιώσεις ΔΕΑ για συνέχιση προσπαθειών για τους αγνοούμενους-Καμία πληροφορία για κρατούμενους στην Τουρκία
Από Σεπτέμβρη αρχίζει η κατ' άρθρον του νομοσχεδίου για την ευθανασία-«Πρώιμη η συζήτηση»
Συνεχίζεται η απεργία μεταφορέων-Ψάχνουν αλλά δεν βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα