Ν. Αναστασιάδης: Ξεπέρασε τα όρια της στη φιλοξενία μεταναστών η Κύπρος

«Το Μεταναστευτικό ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά από τα κράτη μέλη της ΕΕ και πάντοτε στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ομιλία του στο δείπνο εργασίας των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ, με θέμα το Μεταναστευτικό, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι τα κράτη μέλη πρέπει να εργαστούν συλλογικά για να αντιμετωπίσουν τις μεταναστευτικές ροές, σεβόμενα την ίδια ώρα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών.

«Θα πρέπει να συμφωνήσουμε επί συγκεκριμένων ενεργειών που πρέπει να αναληφθούν ώστε να επιτύχουμε μια δίκαιη, ισότιμη και δεσμευτική ευθύνη ανάμεσα στα κράτη μέλη», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι «χρειαζόμαστε ένα κοινό δεσμευτικό μηχανισμό μετεγκατάστασης που θα καλύπτει όλα τα μέρη διεθνούς προστασίας».

Πρόσθεσε,ότι τα τελευταία δύο χρόνια, η Κύπρος αγωνίζεται για να αντιμετωπίσει τις σοβαρές προκλήσεις που παρουσιάζονται από τη μεγάλη αύξηση των αιτήσεων ασύλου και των αφίξεων παράνομων μεταναστών. «Στους πρώτους οκτώ μήνες του 2018 υπήρξε αύξηση της τάξης του 55% στις αιτήσεις ασύλου σε σύγκριση με το 2017, ενώ το 2017 σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 56% σε σύγκριση με το 2016», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

 «Η Κύπρος έχει φτάσει στο μέγιστο της δυνατότητας της να φιλοξενήσει μετανάστες και αιτητές ασύλου», επισήμανε.
Συμπλήρωσε ακόμα ότι με την Τουρκία να μη συνεργάζεται με την Κυπριακή Δημοκρατία και να μην εφαρμόζει τη συμφωνία επανεισδοχής, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «το όλο ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί  στο πλαίσιο της εφαρμογής των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα οποία οι εταίροι  κατέληξαν τον Ιούνιο του 2018». 
 
Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συμμετείχε το απόγευμα στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιείται στο Σάλτσμπουργκ, της Αυστρίας.

Τη Σύνοδο απασχόλησαν κυρίως τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο περιθώριο του οποίου πραγματοποιείται η Σύνοδος του ΕΛΚ, περιλαμβανομένων του Μεταναστευτικού και του Brexit.

Στη Σύνοδο συμμετείχαν, επίσης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Αντόνιο Ταγιάνι, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζιαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τουσκ.  

Δειτε Επισης

Εξελίξεις τις επόμενες ημέρες για την έφεση Τυχικού-Αρχίζει η διαδικασία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα-«Η συνέχιση του πολέμου εξυπηρετεί τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς»
Μαραθώνια δικαστική διαδικασία για βαρυποινίτη και επιχειρηματία-Εκτός κάδρου τα ναρκωτικά, «δεν επιβεβαιώθηκε η παροχή προστασίας»
Κόλαση πυρός στην Εύβοια-Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά (vids&pics)
Οι προεκτάσεις από το χαστούκι του ΕΔΑΔ, το ζήτημα του ανέλεγκτου του Εισαγγελέα και η πολιτική ευθύνη
Με ίσες αποστάσεις και αόριστες συστάσεις τα προσχέδια των εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο
Υπό πίεση η Δικαιοσύνη... Παρενέργειες λόγω Βαρωσιώτου και ΕΔΑΔ, νομικά σφάλματα με διαφορετικό απόηχο
Η Χαμάς απάντησε θετικά στην πρόταση ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός 60 ημερών, με ανταλλαγή ομήρων
Επιμένει ο Τατάρ-Απηύθυνε έκκληση σε Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας για άρση της «απομόνωσης» Τ/κ
Σε αστυνομικούς σταθμούς οι έξι ανήλικοι για τα επεισόδια σε δομή-Αναζητούν χώρους διαμονής οι ΥΚΕ