Η Κύπρος καταγγέλλει την Τουρκία στον ΟΗΕ για τις παραβιάσεις

Κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιστολή της αναπληρώτριας Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου, Πόλυς Ιωάννου, με την οποία καταγγέλλει στον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, τις τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον περασμένο Ιούλιο.

Η επιστολή έχει ημερομηνία 29 Αυγούστου και έχει συνημμένα δύο έγγραφα, στα οποία περιγράφονται λεπτομερώς οι τουρκικές παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας, του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, η παράνομη χρήση από τα τουρκικά πολεμικά πλοία των λιμανιών στα κατεχόμενα και η συστηματική χρησιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου από τουρκικά εμπορικά αεροσκάφη.
 
Η κ. Ιωάννου τονίζει στην επιστολή ότι αυτή η πολιτική της Τουρκίας αποτελεί συνεχή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια με αρνητικό αντίκτυπο στην περιφερειακή σταθερότητα, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της διεθνούς πολιτική αεροπορίας, δημιουργεί δυσκολίες στην εναέρια κυκλοφορία στην Κύπρο και αποτρέπει τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τη διεξαγωγή της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κύπρο.
 
 «Εκ μέρους της κυβέρνησης μου, διαμαρτύρομαι έντονα για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών της εναέριας κυκλοφορίας, τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και απευθύνω έκκληση για τον άμεσο τερματισμό τους. Η Κυπριακή Δημοκρατία επαναλαμβάνει, εν προκειμένω, την έκκληση της προς όλα τα κράτη να σέβονται τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και να τηρούν τις αρχές της κυριαρχίας και μη παρέμβασης που κατοχυρώνονται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», τονίζει στην επιστολή της η κ. Ιωάννου.
 
Υπενθυμίζει ότι "υπάρχει μόνο μία νόμιμη κυβέρνηση στην Κύπρο, όπως συνομολογείται σε διάφορα ψηφίσματα του ΣΑ, ειδικά τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984) στα οποία το Συμβούλου κήρυξε άκυρη την υποτιθέμενη απόσχιση μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας".
 
Καταλήγοντας, η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος, παροτρύνει την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους να συμβάλουν σε μια ουσιαστική επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, αντί να εστιάζονται στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και την προώθηση της διχοτόμησης μέσω της δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους, της επισημοποίησης του status quo, καθώς και της επιδίωξης για πολιτική αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Θετική για ΥΠΕΞ η αναφορά ΕΕ σε επανέναρξη διαλόγου για ενίσχυση σχέσεων με Άγκυρα
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Έχει έρθει η ώρα για λύση του Κυπριακού»
Θέλει «ψήφισμα» από την «βουλή» για δύο κράτη ο Τατάρ
Για παράνομες θέσεις Ε/κ-Ελλάδας που αντικατοπτρίζονται από την έκθεση της Κομισιόν μιλά το Τουρκικό ΥΠΕΞ
Επιστολή ΠτΔ σε O'Flaherty-Προσπάθεια αποτροπής της ομαλοποίηση παράτυπων διελεύσεων μέσω Πράσινης Γραμμής
Μητσοτάκης: Η Κύπρος και η λύση του Κυπριακού αντιμετωπίζονται ως μέρος της εξίσωσης στην περιοχή
Διαφορετικές αναγνώσεις κομμάτων για τη συνάντηση του Προέδρου με Μπάιντεν-Θετικές αποτιμήσεις
Με επίκεντρο τα νέα ζευγάρια τα σχέδια στεγαστικής πολιτικής της Κυβέρνησης-Έδωσε λεπτομέρειες ο ΥΠΕΣ
Διασυνδέουν τη συνάντηση Χριστοδουλίδη με ψηφοφορία για την Καμάλα Χάρις οι Τούρκοι
Στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας-Βλέπει Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με Μπάιντεν