Ενημερώνεται, ενημερώνει και αποφασίζει-Στα χέρια Γκουτέρες το μέλλον του Κυπριακού

Στα χέρια του Γενικού Γραμματέα βρίσκεται το μέλλον των οποιονδήποτε εξελίξεων στο Κυπριακό, μετά την ενημέρωση που θα έχει από την Ειδική Απεσταλμένη του Τζειν Χολ Λουτ για τα αποτελέσματα των επαφών της με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, και μετά τις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στο τέλος του μήνα στη Νέα Υόρκη.
 
Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης εξήγησε πως την ερχόμενη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα ενημερώσει στη Νέα Υόρκη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα της αποστολής της κ. Λουτ.
 
«Αυτή τη στιγμή δεν είναι κανείς σε θέση να γνωρίζει ποια είναι τα κύρια συμπεράσματα της αποστολής της κας Λουτ. Όσον αφορά την έκθεση, λέγονται διάφορα».
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε πως θα αποσταλεί μια έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ βάσει της σχετικής πρόνοιας και του τελευταίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης. Η έκθεση πρέπει να σταλεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέχρι τις 15 Οκτωβρίου για να συζητηθεί στις 30 Οκτωβρίου. Αυτό αφορά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
 
Όσον αφορά δε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη αυτός θα ενημερωθεί αυτές τις μέρες πριν από την έναρξη της επίσημης εβδομάδας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και βάσει αυτής της ενημέρωσης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα συζητήσει ξεχωριστά με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πώς έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή για καθοριστούν τα επόμενα βήματα.
 
Η κα Λουτ θα ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και ο ίδιος θα λάβει τις αποφάσεις του στη βάση της ενημέρωσης της κας Λουτ. «Είναι ξεκάθαρο ότι ο τελικός λόγος ανήκει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ αφού συζητήσει και ο ίδιος με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών.
 
Αναφορικά με τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε πως στην παρούσα συγκυρία δεν θα μπορούσε μια συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να χαρακτηριστεί «τυπική συνάντηση».
 
Πρόσθεσε πως στη συνάντηση έγινε συζήτηση για το πώς μέσα από κοινές δράσεις αυτή τη στιγμή «μπορούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό από δικής μας πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο καθορίστηκαν και τα μηνύματα που θα σταλούν στις συναντήσεις που θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα. Είναι κοινή η διαπίστωση σε σχέση με το πώς πρέπει να κινηθούμε. Είναι κοινά τα συμπεράσματα για το πώς μπορούμε να κάνουμε εμείς ό,τι είναι δυνατό ούτως ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως σίγουρα από τη δική μας πλευράς καθώς και από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης θα γίνει ό,τι είναι δυνατό έτσι ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα καθώς η συζήτηση ξεκίνησε με την κοινή ανησυχία και τον κοινό προβληματισμό για την αβεβαιότητα που δημιουργεί η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, η οποία δεν μπορεί ν’ αποτελεί λύση του Κυπριακού.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα πράξει η δική μας πλευρά εάν ο ΓΓ του ΟΗΕ κρίνει πως δεν είναι δυνατή η επανέναρξη των συνομιλιών ο Νίκος Χριστοδουλίδης παραδέχθηκε πως κάτι τέτοι δεν θα είναι μια θετική εξέλιξη, ενώ πρόσθεσε πως για αυτό το λόγο συζητήθηκαν πολύ συγκεκριμένα ποιες θα είναι οι κινήσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας, έτσι ώστε να μην έχουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα.
 
«Από εκεί και πέρα, δεν είμαστε μόνοι μας στη διαπραγμάτευση. Αντιλαμβάνεστε ότι χρειάζεται αυτή η προσέγγιση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, πιο συγκεκριμένα και από τουρκικής πλευράς. Γι’ αυτό, περιμένουμε να δούμε την ενημέρωση που θα τύχουμε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και πάνω σ’ αυτή την ενημέρωση θα δούμε τα επόμενα βήματα» εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών.
 
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη από τις επαφές που γίνονται τόσο από την κυρία Λουτ προκύπτει ότι όλοι βλέπουν την ανάγκη να υπάρξει κάποιου είδους προεργασία έτσι ώστε να υπάρχουν προοπτικές θετικής κατάληξης.
 
«Όλοι βλέπουν την αποστολή της κας Λουτ (και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει την ίδια προσέγγιση) μέσα στο πλαίσιο της προετοιμασίας που πρέπει να γίνει. Δεν αρκεί η έκφραση επιθυμίας θετικής κατάληξης. Όλοι γνωρίζουμε τους πολύ συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους οδηγηθήκαμε σε αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά. Επί αυτών των συγκεκριμένων παραγόντων είναι που θα διαφανεί αν υπάρχει η προοπτική για επανέναρξη των συνομιλιών» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
 

Δειτε Επισης

Θετική για ΥΠΕΞ η αναφορά ΕΕ σε επανέναρξη διαλόγου για ενίσχυση σχέσεων με Άγκυρα
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Έχει έρθει η ώρα για λύση του Κυπριακού»
Θέλει «ψήφισμα» από την «βουλή» για δύο κράτη ο Τατάρ
Για παράνομες θέσεις Ε/κ-Ελλάδας που αντικατοπτρίζονται από την έκθεση της Κομισιόν μιλά το Τουρκικό ΥΠΕΞ
Επιστολή ΠτΔ σε O'Flaherty-Προσπάθεια αποτροπής της ομαλοποίηση παράτυπων διελεύσεων μέσω Πράσινης Γραμμής
Μητσοτάκης: Η Κύπρος και η λύση του Κυπριακού αντιμετωπίζονται ως μέρος της εξίσωσης στην περιοχή
Διαφορετικές αναγνώσεις κομμάτων για τη συνάντηση του Προέδρου με Μπάιντεν-Θετικές αποτιμήσεις
Με επίκεντρο τα νέα ζευγάρια τα σχέδια στεγαστικής πολιτικής της Κυβέρνησης-Έδωσε λεπτομέρειες ο ΥΠΕΣ
Διασυνδέουν τη συνάντηση Χριστοδουλίδη με ψηφοφορία για την Καμάλα Χάρις οι Τούρκοι
Στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας-Βλέπει Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με Μπάιντεν