Μπαρνιέ: Αγκάθια για το Brexit και το σκληρό σύνορο στη νήσο της Ιρλανδίας

H πρόταση της ΕΕ για κανονιστικούς και τελωνειακούς ελέγχους στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της νήσου της Ιρλανδίας και της νήσου της Βρετανίας δεν αποτελεί "σύνορο", δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, τονίζοντας ότι η ΕΕ σέβεται την συνταγματική τάξη και την εδαφική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.
 
Ο Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων σε σύνθεση άρθρου 50. Ο Μισέλ Μπαρνιέ, παρά την πρόθεση των Κρατών Μελών να διεξαχθεί μια επιπλέον, έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το Brexit τον Νοέμβριο (όπως επιβεβαιώθηκε από την επιστολή Τουσκ στου ηγέτες), υπενθύμισε ότι για αυτόν και για όλους, ο χρόνος τρέχει και η πραγματική καταλυτική ημερομηνία από την οποία θα κριθούν πολλά είναι ο Οκτώβριος και η τακτική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ έκανε λόγο για την εμπιστοσύνη των 27 Κ-Μ προς το πρόσωπό του και την ενότητά τους σε σχέση με τη διαπραγματευτική εντολή που του έχουν δώσει. Ο ίδιος εξήγησε ότι έτσι κι αλλιώς λαμβάνει υπόψιν τις ιδιαιτερότητες στις σχέσεις των επιμέρους Κ-Μ με το ΗΒ και τις έχει συζητήσει εκτενώς μαζί τους. Σημείωσε ότι η διακυβέρνηση της συμφωνίας, οι προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και το ζήτημα της νήσου της Ιρλανδίας παραμένουν τα μεγαλύτερα αγκάθια. Ο Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι δεν μπορεί με το brexit να χαθούν τα πνευματικά δικαιώματα της ελληνικής φέτας και της πολωνικής βότκας, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί να υπάρξει και ένα σκληρό σύνορο μεταξύ Β.Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Για το θέμα τόνισε ότι οι επακόλουθοι έλεγχοι (τελωνειακοί και κανονιστικοί) θα λαμβάνουν χώρα μακριά από τα φυσικά σύνορα, ενώ τώρα οι δύο πλευρές καταγράφουν το ποια θα είναι τα προϊόντα που θα πρέπει να ελέγχονται. Τόνισε ότι οι έλεγχοι αυτοί προκλήθηκαν από την απόφαση του ΗΒ να αποχωρήσει από την κοινή αγορά. Τέλος σημείωσε ότι θα ενημέρωσει για τις εξελίξεις και τους αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων στο Σάλτσμπουργκ, κατέγραψε την αλληλεγγύη των Κ-Μ προς τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και χαρακτήρισε τη Σύνοδο του Οκτωβρίου ως τη "στιγμή της αλήθειας".

Δειτε Επισης

Πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια θα κοστίσει στο Κίεβο για να ανοικοδομηθεί από τον πόλεμο
Ο Νετανιάχου είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί το τέλος του πολέμου στη Γάζα αλλά υπό προϋποθέσεις
Ούρσουλά για την απόρριψη μομφής: H ΕΕ χρειάζεται δύναμη, όραμα και ικανότητα δράσης
Ο Πούτιν αναβιώνει τα Γκούλαγκ-Η Δούμα υπερψήφισε την επαναλειτουργία τους υπό την FSB
Δεν επιτεύχθηκε πρόοδος για μια ειρηνευτική συμφωνία Αζερμπαϊτζάν-Αρμενία
Ζητά αποζημιώσεις από τη Ρωσία για την κατάρριψη του αεροσκάφους MH17 η Αυστραλία
Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Οργή στη Βρετανία για τον Μακρον-Τον κατηγορούν για ασέβεια επειδή περπάτησε μπροστά από τον Κάρολο
Nέες ρωσικές επιθέσεις σε περιοχές του Κιέβου-Τραυματίστηκαν πολίτες, έτρεχαν στα καταφύγια
Η Λιβύη μετά τον Καντάφ-Η πτώση, ο εμφύλιος, η διχοτόμηση και ο Χαφτάρ