Χάραξαν κοινή γραμμή πλεύσης ενόψει Νέας Υόρκης Αναστασιάδης-Τσίπρας
14:31 - 17 Σεπτεμβρίου 2018
Τη δυνατότητα να χαράξουν την κοινή γραμμή που θα ακολουθήσουν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις το επόμενο διάστημα στο Κυπριακό, είχαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Οι δύο ηγέτες που συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, είχαν δίωρη συνάντηση, που ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις.
Η συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη έλαβε χώρα ενόψει των επαφών τους κατά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη στο τέλος του μήνα, και εν αναμονή της έκθεσης της Τζέιν Χολ Λούτ για τα αποτελέσματα των επαφών της με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, το τελευταίο διάστημα.
Ο Αλεξης Τσίπρας κατά το σύντομο διάλογό του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μπροστά στις κάμερες εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ιδίου και της Κυβέρνησης του προς την κυπριακή Κυβέρνηση και τον κυπριακό λαό για τις επιλογές του.
Συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου. pic.twitter.com/cM3q4x18OR
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 17, 2018
«Είναι πάντοτε στενή η επικοινωνία των δύο κυβερνήσεων», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον οποίον καλωσόρισε εκφράζοντας τη μεγάλη χαρά του, όπως είπε, που για άλλη μια φορά έχουν τη δυνατότητα να κουβεντιάσουν.
Ειδικότερα, κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησης εργασίας, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι οι δυο τους έχουν τη δυνατότητα να κουβεντιάζουν και στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των Συνόδων Κορυφής, για να σημειώσει:
«Όλο αυτό το διάστημα είχαμε τη δυνατότητα από πολύ κοντά να σχεδιάζουμε για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και βεβαίως για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Νομίζω ότι αυτή η σταθερή μας στάση έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας ευρύτερης στήριξης του διεθνούς παράγοντα στις προσπάθειες μας και αναγνώρισης της στάσης αυτής», τόνισε.
Σωστή τοποθέτηση από τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Να συνεχίσουμε την προσπάθεια για επανένωση της μοιρασμένης μας πατρίδας. . Τσίπρας: Ο κοινός σχεδιασμός δημιούργησε βάσεις στήριξης για βιώσιμη λύση στο Κυπριακό
— Averof Neofytou (@AverofCY) September 17, 2018
«Γνωρίζω βεβαίως», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «ότι τώρα βρισκόμαστε σε μια νέα περίοδο όπου πρέπει να κουβεντιάσουμε για τις νέες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και για τον τρόπο μέσα από τον οποίο, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις».
Ο κ. Αναστασιάδης με τη σειρά του ευχαρίστησε θερμά τον Έλληνα Πρωθυπουργό και ανέφερε ότι «πραγματικά η στενότατη συνεργασία που αναπτύξαμε όλα τούτα τα χρόνια έχει συμβάλει θετικά στο να δημιουργήσουμε ευρύτερες περιφερειακές αλλά και ευρύτερες συνεργασίες, να επανατοποθετήσουμε στη σωστή βάση το Κυπριακό, σε πτυχές που έχουν σημασία για το μέλλον».
«Και βεβαίως», πρόσθεσε, «μας δίνεται η ευκαιρία να βρεθούμε στο εξωτερικό, αλλά οι εκάστοτε συναντήσεις στην Αθήνα ή στην Κύπρο έχουν μια άλλη διάσταση και χαίρομαι γιατί σήμερα θα μας δοθεί η ευκαιρία, ενόψει και τη Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, να δούμε όλο το φάσμα -ο υπουργός Εξωτερικών είχε μια σειρά από επαφές, με τον κ. Τσαβούσογλου και την κ. Λουτ-, να αλληλοενημερωθούμε για τα όσα αφορούν στο Κυπριακό».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι θα τους δοθεί και η ευκαιρία κατά τη σημερινή συνάντηση εργασίας τους να δουν και για τις τριμερείς και τις τετραμερείς, «όπως τις έχουν χτίσει οι ΥΠΕΞ μας και με τα όσα αφορούν την ενέργεια, την ασφάλεια, την περιφερειακή ειρήνη, όλα τούτα που οπωσδήποτε έχουν τη σημασία τους και για τη λύση του Κυπριακού».
«Ας ευχηθούμε ότι οι εξελίξεις στη Νέα Υόρκη θα είναι τέτοιες που να βοηθήσουν έτσι ώστε να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος, εφόσον και ο Γενικός Γραμματέας κρίνει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις», σημείωσε.
Στην Αθήνα, συνάντηση με τον Π/θ @atsipras ενόψει και της ΓΣ του ΟΗΕ. Ευχαριστώ θερμά τον @PrimeministerGR και την Ελληνική Κυβέρνηση για τη στενότατη συνεργασία, θεμέλιο στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, και ενίσχυσης τριμερών και ευρύτερων συνεργασιών. pic.twitter.com/rxbeJmd1ZT
— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) September 17, 2018
Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε, τέλος, ότι «η στενότατη συνεργασία που έχουμε είναι και το θεμέλιο στις προσπάθειες που καταβάλουμε για να αντιμετωπίσουμε είτε το Κυπριακό είτε άλλα προβλήματα που οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιστρέφει σήμερα από την Αθήνα και αύριο θα δεχθεί την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Κοινή επιθυμία και θέση είναι ότι πρέπει να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με στόχο τη συνολική λύση του Κυπριακού. Διαπραγματεύσεις στη βάση τω ψηφισμάτων και των αποφάσεων του ΟΗΕ και στο πλαισίου Γκουτέρες, όπως αυτό διαμορφώθηκε στο τέλος του Κραν Μοντανά. Ταυτόχρονα θα πρέπει να επιλυθούν και όλα τα ανοικτά ζητήματα», δήλωσε ο κ. Προδρόμου.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι κοινή κατεύθυνση των δυο χωρών είναι ότι τυχόν διαπραγμάτευση με τις δεδηλωμένες θέσεις και ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσουν από εκεί που έμειναν. «Κοινή διαπίστωση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας είναι ότι χρειάζεται προετοιμασία για μια νέα Διάσκεψη προκειμένου να αποδώσουν οι προσπάθειες επίλυσης», συμπλήρωσε ο κ. Προδρόμου.
Τη συνάντηση απασχόλησε επίσης και ο σχεδιασμός Κύπρου και Ελλάδας στα ενεργειακά ζητήματα αλλά και η σχέση της ενεργειακής πολιτικής με την εξωτερική πολιτική, το διεθνές περιβάλλον και τη συνεργασία των δύο χωρών είτε με την Ε.Ε. είτε με άλλα γειτονικά κράτη. «Στο ίδιο πλαίσιο έγινε συζήτηση για τις τριμερείς συνεργασίες και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων σχηματισμών σε τετραμερή βάση», σημείωσε ο κ. Προδρόμου.
«Έγινε επίσης συζήτηση σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας και τις δυνητικές εξελίξεις. Κοινή πεποίθηση ήταν ότι ύψιστη προτεραιότητα είναι η προώθηση της αναγκαιότητας πραγματικής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.