Με κόστος για τη βρετανική οικονομία οποιοδήποτε Brexit, προειδοποιεί η Λαγκάρντ
15:33 - 17 Σεπτεμβρίου 2018
![8d2b6427-d57b-4d69-b927-4ff182a1d589.jpg](/images/kkrYgaBOGzEYrCu7msHxYIv_KP0=/483407/width-750/8d2b6427-d57b-4d69-b927-4ff182a1d589.jpg)
Παρουσιάζοντας στο Λονδίνο την έκθεση του Ταμείου για την οικονομία της χώρας, η κα Λαγκάρντ σημείωσε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit δε θα είναι τόσο καλή όσο η τρέχουσα ομαλή διαδικασία με την οποία διακινούνται τώρα προϊόντα, άνθρωποι και υπηρεσίες».
Προειδοποίησε δε ότι ένα πιο άτακτο Brexit, χωρίς συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική σχέση με την ΕΕ, θα οδηγούσε σε «σημαντικά χειρότερο αποτέλεσμα» για τη βρετανική οικονομία.
Η κα Λαγκάρντ τόνισε ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας, το Λονδίνο θα πρέπει να διαπραγματευθεί 63 νέες διμερείς εμπορικές συμφωνίες, οι οποίες, πέρα από την «τρομακτική» δουλειά που απαιτούν, δεν θα κάλυπταν το κόστος εξόδου από την ΕΕ.
Επομένως, συμπέρανε η κα Λαγκάρντ, είναι «κρίσιμο» να επιτευχθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τη επόμενη μέρα.
Το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας 1,5% φέτος και του χρόνου, εφόσον υπάρξει συμφωνία για το Brexit. Πρόκειται για εκτίμηση χαμηλότερη από το ρυθμό ανάπτυξης 1,75% που καταγράφηκε κατά το οικονομικό έτος 2016/2017.
Στην ίδια εκδήλωση ο Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Φίλιπ Χάμοντ τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και δεν πρέπει να κινδυνεύσουν οι τελικές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Είπε δε ότι μία έξοδος χωρίς συμφωνία είναι «απίθανο, αλλά όχι αδύνατο να συμβεί».
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ θα ενημερώσει αύριο τους υπουργούς των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, όπως αναφέρεται σε σημείωμα πριν από τη συνάντηση.
«Κάποια τμήματα του προσχεδίου της συμφωνίας αποχώρησης έχουν ήδη συμφωνηθεί επί της αρχής από τους διαπραγματευτές του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, αν και τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί έως ότου συμφωνηθούν τα πάντα», αναφέρεται στο σημείωμα. «Συνεχίζουν να υπάρχουν κάποια τμήματα της συμφωνίας αποχώρησης που χρειάζονται περαιτέρω διαπραγμάτευση. Ένα από αυτά είναι το θέμα του πώς να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.»
![Altamira22](https://reporter.com.cy/media/documents/Altamira22.png)