Ένας ηγέτης που έφυγε νωρίς-Δεκαεννέα χρόνια από τον θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη

Δεκαεννέα ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδίωτη, ο οποίος έφυγε ανήμερα του Τιμίου Σταυρού σε αεροπορικό δυστύχημα μαζί με το γιο του Νικόλα, τους δημοσιογράφους Δημήτρη Πανταζόπουλο και Νίνα Ασημακοπούλου, τον εικονολήπτη Παναγιώτη Πούλο, τον συνοδό της φρουράς του αστυνόμο Νίκο Ασημακόπουλο και τον μηχανικό του αεροσκάφους Μιχάλη Παπαδόπουλο.
 
Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος τύπου Φάλκον μετέφερε τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη, από την Αθήνα στο Βουκουρέστι προκειμένου να συμμετάσχει σε Διαβαλκανική Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών. Λίγο έξω από το Βουκουρέστι το αεροσκάφος υπέστη σφοδρές αναταράξεις και έχασε απότομα ύψος, πέφτοντας από τα 25.000 στα 5.000 πόδια. Αποτέλεσμα ήταν επτά από τους δεκατρείς επιβαίνοντες τους που δεν ήταν προσδεμένοι να υποστούν πολλαπλά κτυπήματα στο κεφάλι.
Ο άνθρωπος Γιάννος Κρανιδιώτης
Ο Γιάννος Κρανιδιώτης ήταν Κύπριος διεθνολόγος, διπλωμάτης, πολιτικός και εκ των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα υπήρξε συνιδρυτής της ΕΔΕΚ, αλλά και σύμβουλος στο γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου.
 
Είχε σπουδάσει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις στο Χάρβαρντ αλλά και στο Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ.  Ήταν επίσης επίτιμος διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Από το 1976 ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ και την περίοδο 1981-1984 υπηρέτησε ως σύμβουλος στο Πολιτικό Γραφείο του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου για το Κυπριακό. Την περίοδο 1981–1989 διετέλεσε ειδικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα ευρωπαϊκά θέματα, και κατόπιν ως γενικός γραμματέας τη διετία 1993-1994. Από το 1988 ως το 1990 ήταν πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και από τις 8 Ιουλίου 1994 υφυπουργός Εξωτερικών, έως τον Ιανουάριο του 1995. Το 1995 έγινε Ευρωβουλευτής.
Στις 3 Φεβρουαρίου 1997 ορίστηκε ξανά υφυπουργός Εξωτερικών. Τον Μάρτιο του 1999 το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον εξέλεξε μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής, ενώ στις 19 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους ανέλαβε αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, θέση που διατήρησε μέχρι το θάνατό του, στις 14 Σεπτεμβρίου 1999.
 
Ο Γιάννος Κρανιδιώτης ήταν κάτοικος Αθηνών, νυμφευμένος με τη διπλωματική υπάλληλο Αικατερίνη Μπούρα και είχε έναν γιο, το Νικόλα, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί του στο ίδιο δυστύχημα.
Πρωτεργάτης στη χάραξη ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Κύπρου
Σε ανακοίνωση του, το ελληνικό ΥΠΕΞ για τα 19 χρόνια από το θάνατο του, χαρακτηρίζει τον Κρανιδιώτη ως έναν από τους κύριους πρωτεργάτες στη χάραξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Κύπρου, ο οποίος σφράγισε με τις πρωτοβουλίες του, αλλά και τη μεθοδική και άοκνη προσπάθειά του, την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Αυτούσια η ανακοίνωση:
«Στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία για το Κυπριακό, πιστοί στο όραμα του Γιάννου Κρανιδιώτη για μια επανενωμένη Κύπρο, παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάγκη για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Λύσης που θα απαλλάξει την Μεγαλόνησο από στρατεύματα κατοχής και παρεμβατικά «δικαιώματα», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Η ΕΔΕΚ
Η ΕΔΕΚ αποχαιρέτησε από την πλευρά της τον συνιδρυτή του κινήματος τονίζοντας ότι το έργο του Γιάννου Κρανιδιώτη αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη, πηγή έμπνευσης αλλά και θύμηση χρέους για τη συνέχιση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμα δικαιωθεί.
 
Αυτούσια η ανακοίνωση:
Κατά το ετήσιο μνημόσυνο του Γ. Κρανιδιώτη που διοργάνωσε το Κ..Σ. ΕΔΕΚ στις 9 Σεπτεμβρίου 2018, ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης ορθώς επισήμανε στον επιμνημόσυνο λόγο του:
«[…] Ο Γιάννος ήταν ο πρωτομάστορας ενός εξόχως πολιτικού σχεδιασμού. Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ με διττή στόχευση. Αφενός η ενσωμάτωση στην οικογένεια  στην οποία φυσιολογικά ανήκουμε […] και αφετέρου η ένταξη ως καταλύτης για τη λύση του κυπριακού, την απελευθέρωση και την επανένωση του τόπου μας σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία […]. Αυτό ήταν το μεγάλο όραμα του Γιάννου.
 
Η Ελλάδα πιάνει το χέρι της Κύπρου στην ΕΕ, γίνονται μέσω αυτής ενιαίος χώρος, χώρος δικαίου, χώρος αξιών, χώρος ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους της Κύπρου, ένας τόπος φιλόξενος για τις επερχόμενες γενιές. Γίνεται ο σχεδιασμός αυτός ο τρόπος για την ανατροπή των κατοχικών δεδομένων […]».
 
Δύο σχεδόν δεκαετίες μετά τον πρόωρο και άδικο χαμό του, το Κ.Σ. ΕΔΕΚ αποτιεί φόρο τιμής στον άνθρωπο, οραματιστή, διπλωμάτη, ευρωπαϊστή, πολιτικό, συγγραφέα, πατριώτη και ΕΔΕΚίτη Γιάννο Κρανιδιώτη, δηλώνοντας πίστη στη συνέχιση του αγώνα για μια δίκαιη, δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με ουσιαστική εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο.
 
*Mε πληροφορίες από: Wikipedia/ΚΥΠΕ/Mixanitouxronou.gr
 

Δειτε Επισης

Ολοκληρώθηκε η ολοήμερη συνεδρίαση του Υπουργικού στο Τρόοδος
Σκιαγραφεί τους στόχους της για το 2025 η Κυβέρνηση-«Ευαγγέλιο για τον κάθε ένα οι δράσεις που θα τεθούν»
Καθορίζονται οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης για το 2025-«Συντεταγμένος και συγκροτημένος στρατηγικός σχεδιασμός»
Συνεδρία Υπουργικού Συμβουλίου στο Τρόοδος για προτεραιότητες Κυβέρνησης για 2025
Έβαλαν στόχο τον Απρίλιο για να κλείσουν τα ψηφοδέλτια των Βουλευτικών στον ΔΗΣΥ
Τα δύο τρομακτικά σενάρια και η Αστυνομία που τραβά την Κυβέρνηση μαζί της στον βούρκο
Ενοχλημένο το ΥΠΕΞ από τις ίσες αποστάσεις Γκουτέρες-Ζητά αντικειμενική καταγραφή της κατάστασης επί του εδάφους
Διακομματικό ψήφισμα στην Αμερικανική Βουλή καλεί τον Τραμπ να αναλάβει δράση για το Κυπριακό
Έκθεση Γκουτέρες για τις Καλές του Υπηρεσίες-«Συμφωνία για νέα σημεία διέλευσης θα αποτελούσε μήνυμα πολιτικής βούλησης»
Συναντήσεις σε σε Βηρυτό και Δαμασκό της Σαλίνας Σιάμπου-«Γέφυρα διαλόγου η Κύπρος»