Προδρόμου: Ανέτοιμη και απρόθυμη η Τουρκία να συζητήσει διεξοδικά το τέλος των εγγυήσεων

Την ανετοιμότητα και απροθυμία της Τουρκίας να συζητήσει διεξοδικά το τέλος των εγγυήσεων και παρεμβάσεων της ή της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργανώθηκε χθες βράδυ, στο Παρίσι, από την Ένωση Κυπρίων Γαλλίας.

Μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα τις «Πρόσφατες εξελίξεις και τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και τη δυναμική στις σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας», ο Εκπρόσωπος προέβη σε ανασκόπηση των διαπραγματεύσεων και των όσων διαδραματίσθηκαν στη Διάσκεψη για την Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε ακόμα στην πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη διερευνητική αποστολή της συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, υπογραμμίζοντας ότι είναι για εμάς σημαντική η θέληση του ΓΓ των ΗΕ για συνέχεια της διαπραγμάτευσης, νοουμένου ότι υπάρχουν και προϋποθέσεις για θετική κατάληξη.

Ανέλυσε επίσης την ξεκάθαρη τοποθέτηση που μεταφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα ΗΕ μέσω της ειδικής συμβούλου του για το Κυπριακό και τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για συνέχιση της διαπραγμάτευσης, με δεδομένο το Πλαίσιο Γκουτέρες που θα επιτρέψει με τη λύση, η Κύπρος να είναι ένα κανονικό ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος.

Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε εξάλλου διεξοδικά στη σημασία της αποτροπής του ελέγχου των κατεχομένων ή της τουρκοκυπριακής κοινότητας από την Τουρκία, επισημαίνοντας τους μεγάλους κινδύνους του άμεσου ελέγχου της Κύπρου μέσω οικονομικής/νομισματικής, πολιτικο-δημογραφικής, αλλά και πολιτιστικής εξάρτησης στα όρια της υποτέλειας και του πλήρους ελέγχου που προωθεί σήμερα περισσότερο από ποτέ πριν το καθεστώς Ερντογάν.

Υπογράμμισε ακόμη ότι μιλάμε για λύση στο πλαίσιο των παραμέτρων που διαμορφώνονται από τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των ΗΕ, αλλά και από τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, επιμένοντας στη σημασία που έχει η συμμετοχή της Ε.Ε. στη διαδικασία.

Στη συνέχεια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης Αναστασιάδη η οποία στις παραδοσιακές κατευθύνσεις έχει προσθέσει τον ρόλο της Κύπρου ως ευρωπαϊκού πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, το πλέγμα των τριμερών σχέσεων συμμαχίας και συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη, καθώς και μια ενεργητικότερη αναφορά της Κύπρου στο δυτικό σύστημα ασφάλειας, ιδιαίτερα μέσα από την αναβάθμιση των κυπρο-αμερικανικών σχέσεων και τη διαρκώς αναβαθμιζόμενη σχέση με συμμάχους, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Ειδικότερη αναφορά έκανε ο κ. Προδρόμου στις γαλλο-κυπριακές σχέσεις που αναβαθμίζονται στις μέρες μας σε μια στρατηγική σχέση, στο πλαίσιο πάντα των κατευθύνσεων της Ε.Ε.

Ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε, επίσης, στην ενεργειακή διάσταση και τη συνεργασία σε τομείς ασφάλειας και άμυνας, όπως επίσης και πολιτισμού και εκπαίδευσης στο πλαίσιο της γαλλο-κυπριακής συνεργασίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, καθώς και στην  προγραμματιζόμενη συνάντηση των Προέδρων Μακρόν και Αναστασιάδη.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη φιλοσοφική προσέγγιση της αναβαθμισμένης παρουσίας της Κύπρου στην ΕΕ και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζοντας ότι «μια μικρή σε μέγεθος χώρα γίνεται σημαντική, ενσωματώνοντας μεγάλους στόχους και κοινές πολιτικές των μεγάλων συμμάχων μας στην ΕΕ ως ευρωπαϊκός πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας μέσα στην ταραχώδη περιοχή μας,  ως ένα ενεργειακό πεδίο, όπου συγκλίνουν και συνεργούν γαλλικά, ιταλικά, ισραηλινά, αμερικανικά και άλλα συμφέροντα μαζί με την Κύπρο, στις θάλασσές μας, ως επίκεντρο προσπαθειών που, με τον αγωγό EastMed και άλλους σχεδιασμούς, μπορεί να συμβάλει στην υλοποίηση ευρωπαϊκών πολιτικών και στην επιδιωκόμενη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών προμήθειας για την ευρωπαϊκή αγορά".

Επίσης  ως βάση στήριξης επιχειρήσεων διάσωσης και έρευνας στην άκρη της Μεσογείου, απέναντι σε εστίες συγκρούσεων που, μεταξύ άλλων, παράγουν ρεύματα προσφυγικής ή άλλης μετανάστευσης, και ως πρωταγωνιστής σε ένα πλέγμα συνεργασίας όλων των κρατών της περιοχής, απέναντι σε εστίες φανατισμού και τρομοκρατίας».
 
Ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε ότι η εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης, πάντοτε επικεντρωμένη στον υπέρτατο στόχο που είναι η επίλυση του Κυπριακού, λειτουργεί σε συνέργεια με την ενεργειακή πολιτική και δημιουργεί άξονες σύγκλισης συμφερόντων και συνεργασίας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και με τα άλλα κράτη της περιοχής.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε, εξάλλου, στη στενή συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας, την απόλυτη συνταύτιση στόχων και τον συνεχή συντονισμό, έκφραση του οποίου είναι και η επικείμενη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας στην Αθήνα.

Στόχος, είπε ο Εκπρόσωπος, είναι και στο επόμενο διάστημα, Κύπρος και Ελλάδα να συνενώσουμε δυνάμεις απέναντι στην Τουρκία και τις βλέψεις της, για να καταλήξουμε σε μια πραγματικά ανεξάρτητη Κύπρο, στη βάση συνεργασίας και συνεννόησης των ίδιων των Κυπρίων, χωρίς τη ’βαριά σκιά’ του τουρκικού κράτους».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν Κύπριοι και Ελλαδίτες απόδημοι, μέλη του διπλωματικού σώματος της Γαλλίας, εκπρόσωποι της αρμενικής, της εβραϊκής και της κουρδικής διασποράς στη Γαλλία και άλλες διακεκριμένες προσωπικότητες της χώρας.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ολοκληρώθηκε η ολοήμερη συνεδρίαση του Υπουργικού στο Τρόοδος
Σκιαγραφεί τους στόχους της για το 2025 η Κυβέρνηση-«Ευαγγέλιο για τον κάθε ένα οι δράσεις που θα τεθούν»
Καθορίζονται οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης για το 2025-«Συντεταγμένος και συγκροτημένος στρατηγικός σχεδιασμός»
Συνεδρία Υπουργικού Συμβουλίου στο Τρόοδος για προτεραιότητες Κυβέρνησης για 2025
Έβαλαν στόχο τον Απρίλιο για να κλείσουν τα ψηφοδέλτια των Βουλευτικών στον ΔΗΣΥ
Τα δύο τρομακτικά σενάρια και η Αστυνομία που τραβά την Κυβέρνηση μαζί της στον βούρκο
Ενοχλημένο το ΥΠΕΞ από τις ίσες αποστάσεις Γκουτέρες-Ζητά αντικειμενική καταγραφή της κατάστασης επί του εδάφους
Διακομματικό ψήφισμα στην Αμερικανική Βουλή καλεί τον Τραμπ να αναλάβει δράση για το Κυπριακό
Έκθεση Γκουτέρες για τις Καλές του Υπηρεσίες-«Συμφωνία για νέα σημεία διέλευσης θα αποτελούσε μήνυμα πολιτικής βούλησης»
Συναντήσεις σε σε Βηρυτό και Δαμασκό της Σαλίνας Σιάμπου-«Γέφυρα διαλόγου η Κύπρος»