Καταψήφιση οποιασδήποτε συμφωνίας Μέι για το Brexit προαναγγέλλουν οι Εργατικοί

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία θα ψηφίσει εναντίον οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit επιτευχθεί από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και ελλείψει μιας βιώσιμης εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Μέι θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία πριν από τα Χριστούγεννα, δήλωσε υψηλόβαθμη βουλευτής των Εργατικών στους Financial Times.

Ο Έμιλι Θόρνμπερι, η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών, δήλωσε στους FT πως μια λειτουργική συμφωνία «απλώς δεν πρόκειται να υπάρξει» υπό τη Μέι.

Η Θόρνμπερι είπε πως θα χρειαστεί να γίνουν εκλογές μέσα σε μερικούς μήνες στην περίπτωση που η πρωθυπουργός ηττηθεί σε μια κρίσιμη ψηφοφορία για οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit.

"Ακόμη και αν (σ.σ. οι Συντηρητικοί) στραφούν σε εμάς τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο λέγοντας «Πρέπει να εγκρίνετε αυτό το έγγραφο γιατί διαφορετικά δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία», εμείς δεν θα το κάνουμε", τόνισε. Σύμφωνα με την Έμιλι Θόρνμπερι, η πρόταση της Μέι, το λεγόμενο "Σχέδιο του Τσέκερς", που προβλέπει τη διατήρηση στενών δεσμών με την ΕΕ όσον αφορά το εμπόριο αγαθών και γεωργικών προϊόντων, όχι όμως και υπηρεσιών, "δεν έχει νόημα".

Λονδίνο και Βρυξέλλες ελπίζουν ότι θα καταλήξουν σε μια συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου, δηλαδή λίγους μήνες πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, στις 29 Μαρτίου 2019. Η συμφωνία αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο, όπου η κυβέρνηση της Μέι έχει ισχνή πλειοψηφία, καθώς και από τα κοινοβούλια των 27 άλλων χωρών της ΕΕ και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Στην περίπτωση που απορριφθεί, δεν είναι σαφές τι θα ακολουθήσει, όμως και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται ήδη σε τεχνικό επίπεδο για την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Νεκρός άνδρας σε αεροδρόμιο της Ιταλίας-Τον ρούφηξε κινητήρας αεροσκάφους
Κινεζικό πολεμικό πλοίο επιτέθηκε με λέιζερ σε γερμανικό αεροσκάφος στην Ερυθρά Θάλασσα
Τρεις νεκροί από επίθεση των Χούθι στο ελληνόκτητο πλοίο «Eternity C» στην Ερυθρά Θάλασσα
Ο Πεζεσκιάν κατηγορεί το Ισραήλ ότι προσπάθησε να τον δολοφονήσει
Ζημιές στις αποβάθρες λιμανιού της Υεμένης μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ
Ο Τραμπ ενημερώνει ηγέτες κρατών για δασμούς που θα επιβληθούν από την 1η Αυγούστου
Πάνω από 100 οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες στο Τέξας, ανάμεσα τους και παιδιά-Δεκάδες αγνοούμενοι
BINTEO: Ο Νετανιάχου πρότεινε τον Τραμπ για το Νόμπελ Ειρήνης-Τι συζήτησαν για Ιράν, Γάζα και Ουκρανία
Συγκλονιστική διάσωση στο Παρίσι-Άνδρας έσωσε οικογένεια από διαμέρισμα που φλεγόταν
Πρόταση μομφής κατά Φον Ντερ Λάιεν-Καταγγέλλει τους «εξτρεμιστές, αντιεμβολιαστές και θαυμαστές του Πούτιν»