Επικυρώθηκαν από το ΓΔΕΕ τα μέτρα κατά ρωσικών τραπεζών και εταιριών

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ επικύρωσε σήμερα τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ κατά ρωσικών τραπεζών, εταιριών πετρελαίου και φυσικού αερίου στο πλαίσιο της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία, αρχής γενομένης από τις 31 Ιουλίου 2014. Κατά της απόφασης του Συμβουλίου είχαν προσφύγει αρκετές από τις ρωσικές εταιρίες και τράπεζες, ωστόσο το ΓΔΕΕ κρίνει πως "το Συμβούλιο αιτιολόγησε επαρκώς τις προσβαλλόμενες πράξεις και ότι η αιτιολογία αυτή παρέσχε στις ενδιαφερόμενες οντότητες τη δυνατότητα να λάβουν γνώση των λόγων επιβολής των περιοριστικών μέτρων που τις αφορούν και να τα αμφισβητήσουν".

Το Γενικό Δικαστήριο υπογραμμίζει στην απόφασή του ότι" ο δεδηλωμένος σκοπός των προσβαλλόμενων πράξεων είναι να αυξηθεί το κόστος των ενεργειών της Ρωσίας που υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και να προωθηθεί η ειρηνική επίλυση της κρίσης".

Κατά το Γενικό Δικαστήριο, ο σκοπός αυτός "συνάδει με τον συνιστάμενο στη διατήρηση της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας, σύμφωνα με τους στόχους της εξωτερικής δράσης της Ένωσης όπως ορίζονται στο άρθρο 21 ΣΕΕ και επιπλέον, το Γενικό Δικαστήριο διευκρινίζει ότι το Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα, εφόσον το κρίνει σκόπιμο, να επιβάλλει περιορισμούς οι οποίοι αφορούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους τομείς της ρωσικής οικονομίας στο πλαίσιο των οποίων τα προϊόντα, οι τεχνολογίες ή οι υπηρεσίες που προέρχονται από την Ένωση κατέχουν ιδιαιτέρως σημαντική θέση".

Στην ίδια απόφαση το Γενικό Δικαστήριο υπενθυμίζει  ότι έχει ήδη αποφανθεί επί του ζητήματος αν τα επίμαχα περιοριστικά μέτρα είναι σύμφωνα με τη συμφωνία εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ρωσίας με την απόφαση που εξέδωσε στην υπόθεση Rosneft στις 28 Μαρτίου 2017.

Όσον αφορά το επιχείρημα που στηρίζεται σε παραβίαση των αρχών της ίσης μεταχείρισης και της απαγόρευσης της αυθαιρεσίας, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η επιλογή της στοχοποίησης επιχειρήσεων ή τομέων που εξαρτώνται από τεχνολογίες αιχμής ή εξειδίκευσης οι οποίες είναι διαθέσιμες κατά βάση στην Ένωση ανταποκρίνεται στον σκοπό που συνίσταται στη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των επίμαχων περιοριστικών μέτρων και στην αποφυγή του ενδεχομένου τα αποτελέσματα των μέτρων αυτών να εξουδετερωθούν με την εισαγωγή, στη Ρωσία, υποκατάστατων προϊόντων, τεχνολογιών ή υπηρεσιών προερχόμενων από τρίτες χώρες.

Τέλος το Γενικό Δικαστήριο διευκρινίζει επιπλέον ότι, στο πλαίσιο της αρχής της αναλογικότητας, το Δικαστήριο έχει κρίνει ότι πρέπει να αναγνωρίζεται στον νομοθέτη της Ένωσης ευρεία εξουσία εκτίμησης σε τομείς οι οποίοι προϋποθέτουν επιλογές πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής φύσης εκ μέρους του, εντός των οποίων καλείται να προβεί σε σύνθετες εκτιμήσεις.

Σήμερα εξάλλου, το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ, αποφάσισε να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα για τις ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας για έξι ακόμη μήνες, έως τις 15 Μαρτίου 2019. Τα μέτρα συνίστανται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Τώρα ισχύουν για 155 άτομα και 44 οντότητες.

Η εκτίμηση της κατάστασης δεν δικαιολογεί την αλλαγή του καθεστώτος κυρώσεων, αναφέρει το Συμβούλιο. Οι νομικές πράξεις εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο με γραπτή διαδικασία.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στα κάγκελα αξιωματούχοι στις ΗΠΑ για το «νοικοκύρεμα» Μασκ-«Παραβιάζει τον νόμο»
Τέσσερις νεκροί σε συντριβή αεροσκάφους στις Φιλιππίνες που είχε ναυλωθεί από τον αμερικανικό στρατό
Συνελήφθη οδηγός στη Γαλλία με 380 κιλά κοκαΐνης στο αυτοκίνητό του
Πυκνό μυστήριο με την υγεία του Ντεβλέτ Μπαχτσελί-Πληροφορίες ότι έκανε εγχείρηση καρδιάς
Ποινή επτά μηνών σε Ισραηλινό στρατιώτη για «κακομεταχείριση» Παλαιστινίων κρατουμένων
Η Ρωσία απορρίπτει το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα-Τα λαϊκίστικα σχόλια αυξάνουν περαιτέρω τις εντάσεις
Χαμάς εναντίον Τραμπ-«Δεν δεχόμαστε την αντικατάσταση μιας κατοχής με μια άλλη»
Επιμένει στην πρόταση του ο Τραμπ-«Η Γάζα θα παραδοθεί στις ΗΠΑ μετά το τέλος των μαχών»
Οικογένειες αναζητούν τα αγνοούμενα παιδιά, δύο χρόνια μετά τον σεισμό στην Τουρκία με τους 53.000 νεκρούς
Πανικός μετά το πάγωμα της βοήθειας από τις ΗΠΑ στην Αφρική-«Θα πεθάνει πολύς κόσμος»