Ταγιάνι: Λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερες πολιτικές στην ΕΕ
16:08 - 12 Σεπτεμβρίου 2018
Η ΕΕ χρειάζεται λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερες πολιτικές, ώστε να μειωθεί η απόσταση με τους πολίτες, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι, σε διάσκεψη Τύπου το απόγευμα στο Στρασβούργο.
Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα μετά την ψηφοφορία στο ΕΚ υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την Ουγγαρία, για παραβίαση του κράτους δικαίου. Είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται το άρθρο 7 και ουσιαστικά το ΕΚ ζητά από το Συμβούλιο να λάβει κυρώσεις κατά της Ουγγαρίας, που μεταξύ άλλων προνοούν την αποκοπή κονδυλίων και τη μη συμμετοχή σε ψηφοφορίες σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Ο Πρόεδρος Ταγιάνι ανέφερε ότι τόσο η ψηφοφορία για την Ουγγαρία όσο και για τα πνευματικά δικαιώματα ήταν ‘καλές ψηφοφορίες’. Ειδικά για το θέμα του κράτους δικαίου και της ελευθερίας των ΜΜΕ ανέφερε ότι χωρίς την ελευθερία των δημοσιογράφων και την ελευθερία του Τύπου δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία. Αναφέρθηκε στη δολοφονία δημοσιογράφων και έκανε ειδική αναφορά στην Μαλτέζα δημοσιογράφο Daphne Caruana Galizia, λέγοντας ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να βρεθούν οι δολοφόνοι της.
Για τη ψηφοφορία για προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων ανέφερε ότι ουσιαστικά προστατεύεται η εργασία των λειτουργών του Τύπου. Η ψηφοφορία προνοεί την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών από αντιγραφή αναρτήσεων σε παγκόσμιες ψηφιακές πλατφόρμες.
Ο κ. Ταγιάνι ανέφερε ακόμη ότι το ΕΚ πρέπει να έχει περισσότερη δύναμη στα χέρια του για λήψη αποφάσεων.
Αναφερόμενος στην ομιλία Γιούνκερ για τη Κατάσταση στην Ενωση και τις αναφορές στην μετανάστευση, την Αφρική κ.λπ, ο κ. Ταγιάνι είπε ότι ο ίδιος θέλει να δει περισσότερη και πιο φιλόδοξη δράση από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ