Σε πολιτικό αδιέξοδο η Σουηδία

Οι ηγέτες των κομμάτων της κεντροδεξιάς Συμμαχίας της Σουηδίας κάλεσαν εκ νέου σήμερα την κυβερνώσα κεντροαριστερή συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών να παραιτηθεί και να τους βοηθήσει στο σχηματισμό μιας βιώσιμης κυβέρνησης ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που προέκυψε από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής.

Ο πρωθυπουργός και ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Στέφαν Λεβέν απέρριψε κατευθείαν το αίτημα αυτό.

Στις εκλογές της Κυριακής, το αντιμεταναστευτικό, ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών κατέγραψε άνοδο, με αποτέλεσμα τόσο η κεντροδεξιά Συμμαχία (τα κόμματα των Μετριοπαθών, των Φιλελευθέρων, του Κέντρου και των Χριστιανοδημοκρατών), όσο και ο κεντροαριστερός συνασπισμός (Σοσιαλδημοκράτες-Πράσινοι) να μην εμφανίζονται να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο (349).

«Είναι εύλογο η Συμμαχία να σχηματίσει κυβέρνηση έπειτα από αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο ηγέτης της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης της Σουηδίας Ουλφ Κριστερσόν. «Θέλουμε η κυβέρνηση να σεβαστεί το αποτέλεσμα και να παραιτηθεί», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

«Από την Κυριακή έχω πει ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και συγκροτημένοι απέναντι σε αυτή την κατάσταση, οι ψήφοι ακόμη καταμετρούνται», τόνισε ο Λεβέν σε συνέντευξη Τύπου.

Η αρμόδια αρχή για τις εκλογές αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει ένα επικαιροποιημένο εκλογικό αποτέλεσμα, που θα περιλαμβάνει τις ψήφους από το εξωτερικό. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται το νωρίτερο την Παρασκευή.

Χωρίς τη στήριξη της κεντροαριστεράς ή των Σουηδών Δημοκρατών, η κεντροδεξιά Συμμαχία δεν μπορεί να αναλάβει την εξουσία.

Όλα τα παραδοσιακά κόμματα έχουν αποκλείσει τις διαπραγματεύσεις με το ακροδεξιό κόμμα.

«Η Συμμαχία δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με τους Σουηδούς Δημοκράτες», δήλωσε η ηγέτιδα του κόμματος του Κέντρου Άνι Λεεφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Πώς γίνονται οι χρεώσεις σε ένα λογαριασμό της ΑΗΚ σε οικίες με φωτοβολταϊκά-Χρησιμοποιείται εικονική αποθήκευση
Το πρώτο σοκ πέρασε, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για ΤΑΚΑΤΑ-Σηκώνουν μανίκια για τον στόχο του οκταμήνου
«Κομμένοι» από τους εκλογικούς καταλόγους οι κάτοικοι… καφετέριας-Προχωρά τις υποθέσεις η Αστυνομία
Η σωστή προετοιμασία, ο στόχος του θετικού αποτελέσματος και τα… μνημόσυνα του Τατάρ
Κρίσιμη συνάντηση στο ΥΠΑΝ, παρουσιάζει την πρόταση για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού
Στα κάγκελα αξιωματούχοι στις ΗΠΑ για το «νοικοκύρεμα» Μασκ-«Παραβιάζει τον νόμο»
Τέσσερις νεκροί σε συντριβή αεροσκάφους στις Φιλιππίνες που είχε ναυλωθεί από τον αμερικανικό στρατό
Συνελήφθη οδηγός στη Γαλλία με 380 κιλά κοκαΐνης στο αυτοκίνητό του
Πυκνό μυστήριο με την υγεία του Ντεβλέτ Μπαχτσελί-Πληροφορίες ότι έκανε εγχείρηση καρδιάς
Οχυρώνουν με σακιά άμμου σπίτια και επιχειρήσεις στη Σαντορίνη-Φοβούνται ισχυρό σεισμό και τσουνάμι