Ο ρόλος των αστυνομικών στο κύκλωμα εμπορίας γυναικών
13:03 - 11 Σεπτεμβρίου 2018

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας οδηγήθηκαν οι πέντε ύποπτοι που συνελήφθησαν τα ξημερώματα, καθώς φέρονται να εμπλέκονται σε κύκλωμα εμπορίας προσώπων.
Πρόκειται για τρεις αστυνομικούς 31, 38 και 41 ετών, εκ των οποίων οι δύο υπηρετούν στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, ενώ ο τρίτος είναι οδηγός υψηλόβαθμου θεσμικού αξιωματούχου.
Εκτός από τους τρεις αστυνομικούς για την υπόθεση έχουν συλληφθεί άλλα δύο πρόσωπα. Πρόκειται για έναν άνδρα και μια γυναίκα.
Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι πέντε ύποπτοι είναι, μεταξύ άλλων, αυτά της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και πλημελλήματος, της διαφθοράς, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες πράξεις, βοήθησης παράνομης εισόδου, δεκασμού δημοσίου λειτουργού και σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών.
Όπως ανέφερε ο ανακριτής της υπόθεσης έγινε έλεγχος σε μπαρ στη Λευκωσία μετά από πληροφορία για εκμετάλλευση γυναικών. Κατά τον έλεγχο στο μπαρ εργαζόταν μια γυναίκα από τη Ρουμανία ως υπεύθυνη, καθώς και μια Μολδαβή. Επίσης εντοπίστηκαν και άλλες γυναίκες που κάθονταν με πελάτες.
Σε συνεντεύξεις που έδωσαν πέντε νεαρές κοπέλες από Ουκρανία και Μολδαβία ήταν θύματα εμπορίας προσώπων, ενώ στη συνέχεια προέκυψαν άλλες τέσσερις παραπονούμενες, με τα θύματα μέχρι στιγμής να ανέρχοται στα εννέα. Οι παραπονούμενμες είναι ηλικίας 23 με 29 ετών και οι περισσότερες από αυτές είναι μητέρες που έρχονται από διαλυμένες οικογένειες και στη χώρα τους ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Οι παραπονούμενες έφτασαν στην Κύπρο ένεκα της οικονομικής τους κατάστασης για να δουλέψουν και οι ύποπτοι τους πλήρωσαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.
Σύμφωνα με τα γεγονότα η δουλειά των παραπονουμένων ήταν να εργάζονται στην μπυραρία, να κάθονται με πελάτες για να τους κερνάνε ποτά και να δέχονται κεράσματα από πελάτες, ούτως ώστε να αυξάνεται ο τζίρος του ιδιοκτήτη της μπυραρίας, ενώ αν ήθελαν μπορούσαν να έρχονται έναντι αμοιβής σε σεξουαλική επαφή με πελάτες. Κάτι για το οποίο τις πίεζε ο ιδιοκτήτης της μπυραρίας.
Οι παραπονούμενες λάμβαναν ως εισόδημα 35 ευρώ το βράδυ, δέκα ευρώ από αυτά τα κατακρατούσε ο ιδιοκτήτης με το πρόσχημα ότι θα τους τα δώσει όταν φύγουν. Με αυτόν τον τρόπο τις ανάγκαζε να συνεχίζουν τη δουλειά. Επίσης, οι παραπονούμενες αναλόγως του ποτού που θα τους παράγγελλαν οι πελάτες, λάμβαναν και την ανάλογη προμήθεια.
Π.χ σε ένα κανονικό ποτό η προμήθεια ήταν τρία ευρώ.
Οι παραπονούμενες διέμεναν σε διαμερίσματα που βρίσκονταν πάνω από την μπυραρία και ήταν υποχρεωμένες να πληρώνουν 35 ευρώ η κάθε μια την εβδομάδα ως ενοίκιο.
Σύμφωνα πάντα με τον ανακριτή της υπόθεσης, οι παραπονούμενες έπρεπε να εκτελούν ρητά τις οδηγίες του ιδιοκτήτη και σε περίπτωση που παραβίαζαν τους κανονισμούς υπήρχε πρόστιμο.
Για παράδειγμα εάν μια κοπέλα έκανε χρήση κινητού τηλεφώνου, εκτός ωρών που της επέτρεπε ο ιδιοκτήτης, τότε πλήρωνε πρόστιμο 20 ευρώ.Επίσης υπήρχαν ανάλογα πρόστιμα.
Σε ό,τι αφορά τον ρόλο των τριών αστυνομικών, κατά το δεδομένο χρόνο που διαπράχθηκαν τα αδικήματα, τα μέλη της δύναμης υπηρετούσαν στους ελέγχους του Αεροδρομίου Λάρνακας. Ο ιδιοκτήτης της μπυραρίας βρισκόταν σε συνεννόηση με τους αστυνομικούς και γνώριζε τις ώρες εργασίας τους και αναλόγως προγραμμάτιζε την άφιξη γυναικών στην Κύπρο, ούτως ώστε «να κλείσουν τα μάτια» και να περάσουν στην Κύπρο χωρίς να δώσουν οποιεσδήποτε περαιτέρω εξηγήσεις όπως προνοούν οι κανονισμοί. Για τη συγκεκριμένη δουλειά οι Αστυνομικοί λάμβαναν μίζες.
Η διαδικασία ενώπιον Δικαστηρίου για έκδοση διαταγμάτων κράτησης των πέντε υπόπτων βρίσκεται σε εξέλιξη.
*Θα ακολουθήσει αναλυτικότερο ρεπορτάζ
