Στα φόρτε της η κοκαΐνη στην Κύπρο, κάνει θραύση η crystal meth στη Λεμεσό

Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι ένα πρόβλημα σύνθετο, πολύ-παραγοντικό και δυναμικό, όπως παρουσιάζεται τον τελευταίο χρόνο και τονίζεται στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
Η Κύπρος μπορεί να βρίσκεται μέσα στις τελευταίες σε χρήση ναρκωτικών στην Ευρώπη, όμως το πρόβλημα δεν πρέπει ούτε να ελαχιστοποιείται, αλλά ούτε να μεγενθύνεται.
 
Ως εκ τούτου, δύσκολη και ιδιαίτερη χαρακτηρίζεται η δουλειά των αστυνομικών της ΥΚΑΝ, η οποία από τη μια προσπαθεί να χτυπήσει τους εμπόρους και τους διακινητές που απλώνουν τα πλοκάμια τους και από την άλλη να βοηθήσει όσους περισσότερους χρήστες να ξεφύγουν από τα δίκτυα των ναρκωτικών.    
 
Μιλώντας στον REPORTER ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΥΚΑΝ Στέλιος Σεργίδης, αναφέρει ότι η κοκαΐνη πλέον στην Κύπρο βρίσκεται στα φόρτε της, εξηγώντας ότι «η αύξηση της έρχεται σε συνδυασμό με την αύξηση της καθαρότητας του συγκεκριμένου ναρκωτικού».
 
Πέρα όμως από την κοκαΐνη αρκετά υψηλή παραμένει και η παραγωγή κάνναβης αφού είναι από τις «παραδοσιακές ουσίες», γεγονός που σημαίνει περισσότερος κίνδυνος για τους χρήστες.
 
Φθίνουσα πορεία καταγράφει η ηρωίνη, η οποία έχει σχεδόν εξαφανιστεί, όμως αυτό δεν είναι καθησυχαστικό όπως αναφέρει ο κ. Σεργίδης, καθώς  η ΥΚΑΝ γνωρίζει ότι υπήρχε παραγωγή.
 
«Ως εκ τούτου, η παραγωγή αυτή είναι αποθηκευμένη και ελπίζουμε ότι δεν θα γίνει ένα μπουμ της ηρωίνης ξανά».
 
Τι καταδεικνύουν οι έρευνες για τη χρήση στην Κύπρο
 
Σύμφωνα με τον Στέλιο Σεργίδη και τις έρευνες του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου, στην Κύπρο το 2016, το 12%, ηλικίας 15-64 ετών έκανε χρήση κάνναβης μια φορά στη ζωή τους. Σε σύγκριση με το 2012 που ήταν 9,9%.
 
«Αυτοί που δοκιμάζουν δεν  καταλήγουν να γίνουν χρήστες. Ένα ποσοστό της τάξης του 2,2%, είπαν ότι δοκίμασαν τον τελευταίο ένα χρόνο και ένα ποσοστό 1,2% τον τελευταίο μήνα», αναφέρει ο κ. Σεργίδης.
 
«Το αυξημένο ποσοστό της χρήσης είναι μεταξύ 24-35 ετών όπου το ποσοστό ανέρχεται στο 17% για τους άνδρες. Όσον αφορά τους μαθητές 15-16 χρόνων, το 10% των αγοριών δοκίμασε και το 7% των κοριτσιών. Υπάρχει μικρή αύξηση στα κορίτσια, ενώ στα αγόρια είναι σταθερή η κατάσταση. Το 2016 είχαμε έξι θανάτους από ναρκωτικά».
 
Τι επιλέγουν οι χρήστες
 
Οι χρήστες επιλέγουν πλέον την κοκαΐνη, όπως αναφέρει ο κ. Σεργίδης, αφού είναι διεγερτική ουσία.
 
«Επιλέγω τι συναίσθημα θέλω να νιώσω. Η κάνναβη έχει άλλες ιδιότητες, γι’ αυτό η κοκαΐνη εξαπλώνεται, διότι είναι διεγερτική ουσία και είναι συνδεδεμένη με το lifestyle και βλέπουμε ότι καλλιτέχνες κάνουν χρήση κοκαΐνης».
 
Επίσης όπως εξηγεί ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΥΚΑΝ, «αρκετοί που κάνουν χρήση κοκαΐνης είναι λειτουργικοί γι’ αυτό κάποιος μπορεί να κάνει χρήση κοκαΐνης και να μην τον υποπτευόμαστε καν, στην αρχή.  Kαι πάντα οι χρήστες λένε ότι ελέγχουν την ουσία, αλλά στην πραγματικότητα  η ουσία είναι αυτή που τους ελέγχει».
 
«Στο παζάρι έχουν εμφανιστεί και συνεχίζουν να εμφανίζονται νέες ψυχότροπες ουσίες. Υπάρχει ουσιαστικά μια τάση της χρήσης συνθετικών οποιοειδών, είτε γίνεται εκτροπή φαρμάκων οποιοειδών στη μαύρη αγορά, όπως είναι η οξυκοδόνη». 
 
Αυξήθηκαν οι χρήστες κάνναβης, σημαντικός σταθμός ο στρατός
 
Σε ότι αφορά τους χρήστες κάνναβης, ο κ. Σεργίδης αναφέρει ότι αυξήθηκαν ιδιαίτερα, με την μέση ηλικία πρώτης χρήσης στην Κύπρο να είναι 17 ετών και για την κοκαΐνη τα 24 χρόνια.
 
«Η πρώτη επαφή γίνεται στην εφηβεία. Άρα βάσει στατιστικών σημαίνει ότι δοκιμάζουν πριν μπουν στο στρατό. Ακολούθως στο στρατό, λόγω στρες και άλλων παραγόντων, αν δεν προσέξει κάποιος μπορεί να γίνει χρήστης. Γι’ αυτό το λόγο και τώρα στο στρατό υπάρχουν προγράμματα, ακριβώς για να ενθαρρύνουμε και να βοηθήσουμε την Εθνική Φρουρά, μέσω της Αρχής Εξαρτήσεων για να μειωθεί το φαινόμενο.
 
Σε σχέση με την μεθαμφεταμίνη, ο Στέλιος Σεργίδης επισημαίνει ότι παρότι που βρισκόμαστε σε χαμηλά επίπεδα, εντούτοις υπάρχει ανησυχία καθώς όπως εξηγεί, είναι αναδυόμενο το πρόβλημα.
 
Αυξομειώσεις στις κατασχέσεις ναρκωτικών
 
Η ΥΚΑΝ, είναι από τα τμήματα της αστυνομίας που δεν εφησυχάζεται ποτέ. Λειτουργεί υπό άκρα μυστικότητα, αξιολογώντας κάθε πληροφορία, και με τα όπλα που έχει στα χέρια της προσπαθεί να πατάξει την μάστιγα των ναρκωτικών. Να προλάβει το εμπόρευμα πριν εισαχθεί στην αγορά και να φθάσει όσο πιο ψηλά στην πυραμίδα μιας εγκληματικής ομάδας.  
 
Από το 2014 μέχρι το 2017, μετά από διαδοχικές επιχειρήσεις η ΥΚΑΝ κατάφερε να κατασχέσει 747 κιλά κάνναβης. Συγκεκριμένα το 2014 κατασχέθηκαν 202 κιλά κάνναβης, το 2015 225 κιλά, το 2016 170 και το 2017 150 κιλά.
 
«Αυτή η αυξομείωση δεν λέει κάτι γιατί η αστυνομία για να εξιχνιάσει μια υπόθεση ναρκωτικών πρέπει να μαζέψει πληροφορίες, να τις διασταυρώσει και αφού παρακολουθήσει, να παρέμβει και να συλλάβει τον ύποπτο. Μπορεί να γνωρίζουμε ότι κάποιος είναι έμπορος και να είμαστε πάνω του χρόνια και δεν μπορούμε να τον συλλάβουμε. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να τα καταφέρουμε», τονίζει ο κ. Σεργίδης.
 
Πάντως η αύξηση της κοκαΐνης στην αγορά, φαίνεται και μέσα από τις κατασχέσεις οι οποίες αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει ζήτηση.
 
«Ο στόχος είναι η σύλληψη εμπόρων και διακινητών. Από την άλλη όσον αφορά τη χρήση πάλι είναι αδίκημα. Συνολικά το 77% των συλλήψεων στην Ευρώπη έχουν να κάνουν με κατηγορίες χρήσης».
 
Στη Λεμεσό κάνει θραύση η «crystal meth»
 
Η ΥΚΑΝ χρησιμοποιεί ένα νέο δείκτη για τα ναρκωτικά, όπου γίνεται λήψη και ανάλυση των αστικών λυμάτων σε Λευκωσία και Λεμεσό, ενώ ο στόχος είναι να γίνει για όλες τις Επαρχίες.
 
Σύμφωνα με τον Στέλιο Σεργίδη, τα τελευταία στοιχεία του 2018 δείχνουν ότι η Λεμεσός είναι ψηλή στην ανάλυση αστικών λυμάτων για μεθαμφεταμίνες.
 
«Η Λεμεσός είναι 9η από 30 πόλεις. Αυτό συμβαίνει λόγω τουρισμού, λιμανιού, κατοίκων από συγκεκριμένες χώρες οι οποίοι κάνουν χρήση μεθαμφεταμίνης και αυτό σιγά σιγά περνά και στους ντόπιους».
 
Η πρώτη ουσία στην Ευρώπη και η… «αθώα» κάνναβη
 
Η κάνναβη παραμένει σταθερά στην πρώτη θέση των κατασχέσεων στην Ευρώπη. Η μεθαμφεταμίνη έχει αναπτυχθεί και στις υπόλοιπες χώρες, παρότι προηγουμένως η χρήση της γινόταν κυρίως στη Τσεχία.
 
Εξάλλου, η αντίληψη ότι η κάνναβη είναι αθώα δεν ισχύει, αφού φαίνεται ότι λόγω της υψηλής δραστικότητας της δημιουργεί μέχρι και ψυχώσεις οι οποίες αυξήθηκαν, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη.
 
Η εκτίμηση του Εκπροσώπου Τύπου της ΥΚΑΝ, είναι ότι μέσα από τα νούμερα που καταγράφονται κάθε χρόνο, η συζήτηση γύρω από την ιατρική κάνναβη επηρεάζει αυξητικά την κατανάλωση παράνομης κάνναβης.
 
«Επηρεάζει αυτή η φημολογία που γίνεται και η συζήτηση γενικώς για την κάνναβη. Πρέπει να δούμε τι θα βγει από αυτή τη συζήτηση και που θα οδηγήσουν αυτές οι πολιτικές. Φαίνεται ότι επηρεάζει αρνητικά αυτή η συζήτηση. Παραδείγματος χάριν, φαίνεται μέσα από τη βιβλιογραφία ότι εκεί που συζητιέται σε υπερβολικό βαθμό, όπως στην Κύπρο η συζήτηση γύρω από την ιατρική κάνναβη, αυξάνεται η χρήση της παράνομης κάνναβης».
 
Επίσης όπως τονίζει ο κ. Σεργίδης, υπάρχει ευθύνη και στα ΜΜΕ τα οποία όπως ανέφερε, πρέπει να έχουν μια δεοντολογία γύρω από το θέμα και πως το παρουσιάζουν.
 
«Ξέρουμε ότι το θέμα πουλά, δεν μπορώ όμως να βάζω τίτλους για να προσελκύω και να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
 
Πρώτη σε χρήση κάνναβης η Δάνια-«Όχι» σε μοντέλο Ολλανδίας
 
Μια από τις πολλές συζητήσεις που γίνονται για αρκετά χρόνια είναι γιατί η Κύπρος δεν υιοθετεί το μοντέλο της Ολλανδίας, όπου η χρήση κάνναβης είναι νόμιμη.
 
«Τα τελευταία χρόνια η Ολλανδία γίνεται πολύ πιο αυστηρή. Δημιουργήθηκαν πάρα πολλά προβλήματα και γκρίζες ζώνες. Μειώθηκαν τα coffee shop και τα δημαρχεία που είναι αρμόδια δεν δίνουν άδειες πλέον. Δεν επιτρέπεται μάλιστα να έχεις coffee shop κοντά σε σχολεία, ενώ απαγορεύεται στους Ολλανδούς να πηγαίνουν. Είναι μόνο για τους τουρίστες κάτι που όμως δεν γίνεται, αφού δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος. Η κάνναβη που χρησιμοποιείται έρχεται από την παράνομη αγορά».
 
Όπως αναφέρει ο κ. Σεργίδης, το 2019 θα αρχίσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην Ολλανδία και θα γίνει ελεγχόμενη η παραγωγή, αφού με βάση τα στατιστικά η Ολλανδία έχει από τους πιο ψηλούς δείκτες χρήσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην πρώτη θέση της χρήσης είναι η Δανία.
 
«Άρα το μοντέλο δεν έφερε θετικά αποτελέσματα και δεν είναι ένα μοντέλο που μπορούμε να πούμε ότι θα το αντιγράψουμε, αφού δεν φέρνει θετικά αποτελέσματα».
 
Οι αστυνομικοί της ΥΚΑΝ ρισκάρουν τη ζωή τους
 
Ως πάρα πολύ δύσκολη και επικίνδυνη δουλειά χαρακτηρίζει τη δουλειά των αστυνομικών της ΥΚΑΝ, ο Στέλιος Σεργίδης, επισημαίνοντας ότι τα μέλη δέχονται απειλές και ρισκάρουν την ίδια τους την ζωή.
 
«Οι άνδρες της ΥΚΑΝ δέχονται και απειλές γιατί εκτίθενται. Το λέω πολύ ταπεινά, επειδή είναι τέτοια η φύση του προβλήματος. Τα μέλη μας βλέπουν και τον ανθρωπιστικό παράγοντα και τη ζημιά που κάνουν σε νέους ανθρώπους. Στόχος τους είναι να πιάσουν τον έμπορο και είναι φιλότιμοι. Εκπαιδεύονται συνεχώς λόγω της επικινδυνότητας της δουλειάς γιατί πρέπει να ξέρουν τις ουσίες.
 
Υπάρχει τώρα μια ναρκωτική ουσία, την οποία στην Κύπρο συναντήσαμε μόλις μια φορά το 2015 και η οποία αν την εισπνεύσεις ή την ακουμπήσεις πρέπει να σου βάλουν αντίδοτο γιατί προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια και μπορεί να πεθάνεις. Στην Αμερική υπήρξαν θάνατοι αστυνομικών από αυτή την ουσία. Οι αστυνομικοί της ΥΚΑΝ είναι οι πρώτοι ανταποκριτές και αυτοί του Τελωνείου και του Χημείου. Τους προειδοποιούμε ότι εάν δουν αυτή την ουσία να ειδοποιήσουν άμεσα και θα το χειριστεί η ΥΚΑΝ».
 
Ο κ. Σεργίδης εξήρε ακόμη τη δουλειά του Υπουργού Δικαιοσύνης επισημαίνοντας ότι  «μετά από χρόνια και προσπάθειες, παρότι είχαμε νόμο από το 1992 για θεραπεία των τοξικομανών, ήταν ανενεργός. Συζητούσαμε τόσα χρόνια και ευτυχώς μπήκε σε ισχύ τώρα για να μπορεί να αιτηθεί  χρήστης ή ουσιοεξαρτώμενος από το δικαστή, και ο δικαστής μπορεί να τον στείλει σε κέντρο που είναι ορισμένο για τη θεραπεία του. Αν τον παραβιάσει πηγαίνει ενώπιον δικαστηρίου και του επιβάλλεται ποινή. Εξαιρούνται μόνο οι έμποροι και αυτοί που διέπραξαν αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης άνω των 10 χρόνων».
 
Διαβάστε επίσης στις ΔΟΣΕΙΣ... αλήθειας 

Δειτε Επισης

Μνημόνιο Συνεργασίας με «Αττικόν» υπέγραψε το Ακτινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου
Προθεσμία ως την Τετάρτη το βράδυ στη Χαμάς από Ισραήλ για να απαντήσει στην πρόταση εκεχειρίας
Ανακήρυξη 29 κοινοταρχών χωρίς ανθυποψήφιο στην εκλογική περιφέρεια Πάφου
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο οκτώ Κοινοτάρχες της Εκλογικής Περιφέρειας Λάρνακας
Ρωσικός βομβαρδισμός σε σιδηροδρομική υποδομή του Χαρκόβου-Σκοτώθηκε ένας 20χρονος
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Στα σχολεία της Τουρκίας η «Γαλάζια πατρίδα»-Πώς θα παρουσιάζεται το Κυπριακό και η Γενοκτονία των Ποντίων
Βίντεο-ντοκουμέντα από την έκρηξη σε βενζινάδικο και τοποθέτηση βόμβας σε κάβα στην Ελλάδα
Ηγετικό περιφερειακό ρόλο αναγνώρισε στην Κύπρο ο Σούνακ-Συζήτησε τις εξελίξεις με τον Πρόεδρο
Γάζωσαν με καλάσνικοφ αυτοκίνητο στην Ελλάδα-Τραυματίστηκε ένας 23χρονος