Η Μαρία Κιουρί ψηφίστηκε ως η γυναίκα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία

Η βραβευθείσα με Νόμπελ επιστήμονας Μαρία Κιουρί υπήρξε η γυναίκα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία, κατέδειξε η δημοσκόπηση που διενήργησε το βρετανικό δίκτυο BBC και δημοσιεύτηκε σήμερα, όπου τονίζεται ο ρόλος της στην θεραπεία του καρκίνου.

Οι αναγνώστες του BBC History κατέταξαν τη Μαρία Κιουρί (γνωστή κι ως Μαντάμ Κιουρί) στην κορυφή του καταλόγου των 100 γυναικών που άλλαξαν τον κόσμο, ψηφίζοντάς την βάσει κριτηρίων όπως ότι υπήρξε η πρώτη επιστήμονας που τιμήθηκε με δύο βραβεία Νόμπελ αλλά και την έρευνά της για τη ραδιενέργεια.

«Είναι τόσο σημαντικό να επισημάνουμε το έργο των μεγάλων στοχαστών όπως η Μαρία Κιουρί» δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation η Χίναλι Πάτελ, η εκπρόσωπος τύπου του Fawcett Society, μιας βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης που μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών.
 
«Είναι ζωτικής σημασίας να τιμάμε τις πλούσιες και ποικίλες ιστορίες που μας άφησαν και να χρησιμοποιούμε τις ιστορίες τους ως πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές των γυναικών που καινοτόμησαν».
 
Η δημοσκόπηση διεξήχθη, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για να ενισχυθεί η αντιπροσώπευση των γυναικών σε ηγετικές θέσεις στη Βρετανία και βρίσκεται σε εξέλιξη ο δημόσιος διάλογος σχετικά το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων.
 
Τη δεύτερη θέση της λίστας καταλαμβάνει η Ρόζα Παρκς, η Αφροαμερικανίδα ακτιβίστρια που έδωσε μάχη για τα πολιτικά δικαιώματα, η οποία αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό. Ακολουθεί στην τρίτη θέση η Έμελιν Πάνκχερστ, η ηγέτιδα του κινήματος των σουφραζέτων στη Βρετανία, το οποίο συνέβαλε ώστε να αναγνωριστεί στις γυναίκες το δικαίωμα να ψηφίζουν.
 
Γυναίκες επιστήμονες δεσπόζουν στις πρώτες θέσεις του καταλόγου. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Άντα Λάβλεϊς, που δημιούργησε αυτό που θεωρείται ως το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστή. Ακολουθεί η Βρετανίδα χημικός Ρόζαλιντ Φράνκλιν, η οποία συνέβαλε στην κατανόηση του DNA.

Δειτε Επισης

Φωνάζουν οι Τούρκοι για το τραγούδι της Ελλάδας στη Eurovision-Σκέφτονται να υποβάλουν καταγγελία στην EBU
Παθολογικά τα αίτια θανάτου του μικρού Παναγιωτάκη-Στέλνει τα ευρήματα στο εξωτερικό η ΕΛΑΣ
Στον δρόμο που χάραξε ο Τραμπ-Ο Μιλέι αποσύρει την Αργεντινή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Ο Τραμπ μιλά για μια «ειρηνευτική συμφωνία» με το Ιράν αλλά χωρίς πυρηνικά
Μαθητές σχημάτισαν το όνομα Άγγελος-«Ψυχοθεραπεύσου πριν γίνεις γονιός» (pics)
Ο βασιλιάς της Ιορδανίας απορρίπτει οποιαδήποτε απόπειρα προσάρτησης εδαφών και μετακίνησης Παλαιστινίων
Αυτή είναι η διαδικασία έκδοσης κάρτας δωρεάν μετακίνησης για τους ιδιοκτήτες ακινητοποιημένων οχημάτων
Τούρκος καθηγητής Γεωλογίας επιμένει πως είναι ηφαιστειακοί και όχι τεκτονικοί οι σεισμοί στη Σαντορίνη
Καλεί τους πολίτες να μην αποδέχονται να πληρώσουν για ΤΑΚΑΤΑ η Ένωση Καταναλωτών
Τέλη του χρόνου ολοκληρώνεται το Κέντρο Φιλοξενίας Λίμνες στη Μενόγεια