Ελπίδα επανέναρξης των συνομιλιών, μετά την αποστολή Λουτ, εξέφρασαν Χριστοδουλίδης και Χαντ

Την ελπίδα "όπως η αποστολή της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό κ. Λουτ οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα και, πιο συγκεκριμένα, στη σύντομη επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά", εξέφρασαν ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Υπουργός Εξωτερικών του ΗΒ, Τζέρεμυ Χαντ, κατά τη συνάντησή του στο περιθώριο του Gymnich στη Βιέννη.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό και οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, ενώ οι δύο αντάλλαξαν επίσης, απόψεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, αναγνωρίζοντας τη σημασία, (παρά τις δυσκολίες που παρατηρούνται) μιας σύντομης κατάληξης σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο της συζήτησης επαναβεβαιώθηκε η κοινή προσέγγιση των δύο χωρών ως προς την ανάγκη μιας ισχυρής σχέσης ΕΕ-ΗΒ στη μετά  Brexit εποχή,  και ως προς την ανάγκη πλήρους διασφάλισης των δικαιωμάτων όσων διαμένουν και εργάζονται εντός των Βρετανικών Βάσεων.

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις στο ίδιο το Gymnich (εξαμηνιαία άτυπη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ), ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρενέβη κατά τη διάρκεια συζήτησης για τη Μέση Ανατολή και αφού επεσήμανε την πολυεπίπεδη σημασία της περιοχής για την ΕΕ, τόνισε την ανάγκη για ανάπτυξη μιας πιο συγκεκριμένης και στοχευμένης εμπλοκής της ΕΕ στη Μέση Ανατολή, αξιοποιώντας προς την κατεύθυνση αυτή, τα κράτη μέλη της Ένωσης που γειτνιάζουν με την περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις της Κύπρου με όλα τα κράτη της περιοχής και τους τριμερείς μηχανισμούς συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί από κοινού με την Ελλάδα, εκφράζοντας την ίδια στιγμή την ετοιμότητα της Λευκωσίας να εργαστεί, και εκ μέρους των Βρυξελλών, για μια πιο άμεση και αποτελεσματική εμπλοκή της ΕΕ με τα κράτη της περιοχής.

Σε σχέση, τέλος, με τις Διατλαντικές Σχέσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε σε κοινές προκλήσεις που απαιτούν την ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες και σημείωσε την ανάγκη για ένα συνεχή και ειλικρινή διάλογο, με απόλυτο σεβασμό σε ενδεχόμενες διαφορετικές προσεγγίσεις.

Δειτε Επισης

Σκιαγραφεί τους στόχους της για το 2025 η Κυβέρνηση-«Ευαγγέλιο για τον κάθε ένα οι δράσεις που θα τεθούν»
Καθορίζονται οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης για το 2025-«Συντεταγμένος και συγκροτημένος στρατηγικός σχεδιασμός»
Συνεδρία Υπουργικού Συμβουλίου στο Τρόοδος για προτεραιότητες Κυβέρνησης για 2025
Έβαλαν στόχο τον Απρίλιο για να κλείσουν τα ψηφοδέλτια των Βουλευτικών στον ΔΗΣΥ
Τα δύο τρομακτικά σενάρια και η Αστυνομία που τραβά την Κυβέρνηση μαζί της στον βούρκο
Ενοχλημένο το ΥΠΕΞ από τις ίσες αποστάσεις Γκουτέρες-Ζητά αντικειμενική καταγραφή της κατάστασης επί του εδάφους
Διακομματικό ψήφισμα στην Αμερικανική Βουλή καλεί τον Τραμπ να αναλάβει δράση για το Κυπριακό
Έκθεση Γκουτέρες για τις Καλές του Υπηρεσίες-«Συμφωνία για νέα σημεία διέλευσης θα αποτελούσε μήνυμα πολιτικής βούλησης»
Συναντήσεις σε σε Βηρυτό και Δαμασκό της Σαλίνας Σιάμπου-«Γέφυρα διαλόγου η Κύπρος»
Αντωνίου: Ο ΠτΔ θα συνεχίσει να προτάσσει θέμα αγνοουμένων στις επαφές με τ/κ ηγεσία και ΗΕ