Έπεσε θανατικό στα κατεχόμενα-Καμία ανησυχία στις ελεύθερες περιοχές
07:00 - 03 Αυγούστου 2018

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το τελευταίο διάστημα η εξάπλωση της νόσου Distemper που ευθύνεται για το θάνατο εκατοντάδων σκύλων αλλά και αλεπούδων στα κατεχόμενα.
Τούρκος κτηνίατρος που μίλησε στην τ/κ εφημερίδα «Kibris», η νόσος Distemper αποτελεί την πιο κοινή θανατηφόρο ασθένεια των οικόσιτων σκύλων τους τελευταίους έξι μήνες και παρατηρείται ραγδαία εξάπλωση του και σε ζώα που ζουν στη φύση.
Συγκεκριμένα, εξήγησε πως έχουν παρατηρηθεί αρκετά κρούσματα το τελευταίο διάστημα σε αλεπούδες και ομάδα κτηνιάτρων από τα κατεχόμενα θα μεταβεί σε διάφορες περιοχές όπου ζουν αλεπούδες για να τις εξετάσουν ενώ θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο μετάδοσης
της ασθένειας από τις αλεπούδες στους ανθρώπους.
Καμία ανησυχία στις Ελεύθερες Περιοχές
Μιλώντας στον REPORTER ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χριστόδουλος Πίπης καθησύχασε το κοινό σημειώνοντας πως από τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες σκύλων εμβολιάζουν με τον ενδεδειγμένο τρόπο που προτείνουν οι κτηνίατροι τα σκυλιά τους, δεν έχουν να φοβούνται τίποτα από τη συγκεκριμένη νόσο.
Πρόσθεσε επίσης πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα για την δημόσια υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, αφού πρόκειται για νόσο που προσβάλλει μόνο την οικογένεια των κωνοειδών.
Σε ερώτηση για το ένα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες λαμβάνουν κάποια μέτρα για τη μη εξάπλωση της νόσου στις Ελεύθερες περιοχές, ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών τόνισε πως δεν υπάρχουν αναφορές για αύξηση των περιστατικών στις Ελεύθερες Περιοχές
Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο κάποιες αλεπούδες, φορείς του ιού, να κινηθούν προς τις Ελεύθερες Περιοχές κάτι που θα παρακολουθείται.
Τι είναι η νόσος του Distemper
Η θνησιμότητα της νόσου φθάνει το 95% αφού δεν υπάρχει θεραπεία. Η νόσος του Distemper μεταφέρεται πολύ εύκολα ανάμεσα στα ζώα μέσω φτερνίσματος, σάλιου, κοπράνών. Μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα στα κουτάβια λόγω του μη εμβολιασμού τους ενώ τα κυριότερα συμπτώματα είναι ο πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση, εμετοί, επιπεφυκίτιδα, ρινικό έκκριμα.
