Απέρριψε αίτημα Μπράουντερ για διακοπή συνεργασίας Κύπρου-Ρωσίας το Δικαστήριο Λευκωσίας
13:10 - 03 Αυγούστου 2018
Η Κύπρος μπορεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ρωσικές αρχές στην υπόθεση του Βρετανού επιχειρηματία Μπίλ Μπράουντερ, αποφάσισε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, απορρίπτοντας την αίτηση που καταχώρησε ο κ. Μπράουντερ με την οποία επεδίωκε τη διακοπή της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε ό,τι αφορά στη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής.
Συγκεκριμένα, με την αίτηση του, την οποία καταχώρησε ο δικηγόρος του στην Κύπρο, ο κ. Μπράουντερ ζητούσε την έκδοση προσωρινού διατάγματος το οποίο να απαγορεύει στον Υπουργό Δικαιοσύνης την εκτέλεση αιτήματος δικαστικής συνδρομής της Ρωσίας που να σχετίζεται με τις δραστηριότητες του στην Κύπρο, μέχρι την αποπεράτωση της αγωγής που κατέθεσε εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με την αγωγή του, η εκδίκαση της οποίας εκκρεμεί ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου, ο κ. Μπράουντερ διεκδικεί αποζημιώσεις για κατ΄ ισχυρισμό παραβίαση των συνταγματικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.
Το Δικαστήριο αποφάσισε σήμερα ότι η αίτηση δεν ικανοποιεί σωρευτικά και τις 3 προϋποθέσεις που τίθενται από τη σχετική νομοθεσία για την έκδοση του αιτούμενου προσωρινού διατάγματος. Συγκεκριμένα, ενώ το Δικαστήριο δέχθηκε ότι με την αίτηση πληρούνται οι 2 προϋποθέσεις, δεν δέχθηκε ωστόσο ότι πληρούται και 3η προϋπόθεση, η οποία έκρινε και την τελική έκβαση της αίτησης.
Στην πολυσέλιδη απόφαση του, την οποία ανάγνωσε κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο Δικαστής Ι. Ιωαννίδης σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε σχέση με την 3η προϋπόθεση ότι «δεν έχει φανεί πως σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία εκτελέσει το συγκεκριμένο αίτημα δικαστικής συνδρομής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι ενάγοντες θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη. Ούτε βεβαίως έχουν ισχυριστεί ότι έχουν υποστεί τέτοια από την εκτέλεση προηγούμενων αιτημάτων».
Να σημειωθεί ότι ενάγοντας στην αίτηση εκτός από τον Μπράουντερ, είναι και ο Ρώσος συνεργάτης του Ivan Cherkasov, ενώ εναγόμενος είναι ο Γενικός Εισαγγελέας.
Σύμφωνα με την απόφαση, την οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, το δικαστήριο έκρινε ότι δικαιολογημένα η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, Θεανώ Μαυρομουστάκη «διερωτήθηκε ποια είναι αυτή η ανεπανόρθωτη βλάβη που οι ενάγοντες έχουν υποστεί από την εκτέλεση προηγούμενων αιτημάτων, την οποία δεν θέλουν να υποστούν και στο μέλλον", χαρακτηρίζοντας ως βάσιμους τους λόγους ένστασης που ήγειρε η πλευρά του Γ. Εισαγγελέα όσον αφορά στην 3η προϋπόθεση, η οποία οδήγησε και στην απόρριψη της αίτησης.
«Δεν βρίσκω ότι ικανοποιείται η τρίτη προϋπόθεση. Εδώ, η κατ΄ ισχυρισμόν επαπειλούμενη προσβολή των δικαιωμάτων των εναγόντων δεν δικαιολογεί την έκδοση του συγκεκριμένου προσωρινού διατάγματος. Κατ΄ αρχάς δεν έχει λεχθεί, και ορθά, πως η θεραπεία που αφορά σε αποζημιώσεις (Γενικές, Ειδικές, Παραδειγματικές, Τιμωρητικές) δεν θα μπορεί να ικανοποιηθεί χωρίς την έκδοση του αιτούμενου προσωρινού διατάγματος», προστίθεται στην απόφαση.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι η αίτηση πληρούσε την 1η προϋπόθεση περί ύπαρξης σοβαρού ζητήματος για εκδίκαση κατά τη δίκη και την 2η προϋπόθεση περί ύπαρξη πιθανότητας οι ενάγοντες να δικαιούνται σε θεραπεία «αφού έχουν προσκομίσει μαρτυρία από την οποία προκύπτει ότι έχουν συζητήσιμη υπόθεση που αφορά σε παραβίαση συνταγματικά, και όχι μόνο, κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους».
Ο Δικαστής αναφέρει ότι «εφόσον εδώ οι αιτητές δεν έχουν ικανοποιήσει την τρίτη προϋπόθεση, δεν θεωρώ ορθό να αναφέρω ο,τιδήποτε σε σχέση με το ισοζύγιο ευχέρειας» εφόσον τα τρία κριτήρια δεν έχουν ικανοποιηθεί σωρευτικά, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης.
Ο Δικαστής σημειώνει επίσης ότι «στο στάδιο αυτό, ως ελέχθη, δεν αποφασίζεται κατά πόσο οι αιτητές έχουν αποδείξει ότι πίσω από το συγκεκριμένο αίτημα κρύβονται αλλότρια κίνητρα. Με άλλα λόγια, δεν αποφασίζεται τώρα κατά πόσο ο ενάγων 1(Μπιλ Μπράουντερ) είναι ο νούμερο 1 πολιτικός εχθρός του Προέδρου κ. Πούτιν ούτε κατά πόσο οι αρμόδιες αρχές της Ρωσίας θέλουν να εξοντώσουν τους ενάγοντες, και για να το πετύχουν έχουν κατασκευάσει ποινικές υποθέσεις εναντίον τους, ως είναι ουσιαστικά οι θέσεις των Εναγόντων. Όλα αυτά θα εξεταστούν και θα αποφασιστούν όταν το Δικαστήριο θα εκδικάζει την ουσία της Αγωγής».
«Ως ελέχθη, μια από τις θεραπείες που αξιώνονται με την Έκθεση Απαίτησης, είναι και η καταβολή του ποσού των $973.000 δολαρίων Αμερικής, το οποίο οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι κατέβαλαν μέχρι σήμερα για δικηγορική αμοιβή και για άλλα συναφή έξοδα, ως περιγράφεται στην Έκθεση Απαίτησης τους», προστίθεται.
Παρόλο που το στάδιο αυτό, αναφέρει ο δικαστής , «δεν είναι το στάδιο για να αποφασιστούν οι περιστάσεις κάτω από τις οποίες κρατήθηκε και απεβίωσε ο Magnitsky, θεωρώ σκόπιμο να επαναλάβω πως με το συγκεκριμένο αίτημα δεν αξιώνεται η παράδοση των εναγόντων στις Ρωσικές Αρχές».
«Η Αίτηση απορρίπτεται με έξοδα υπέρ του εναγομένου και εναντίον των εναγόντων, όπως αυτά θα υπολογισθούν από τον Πρωτοκολλητή και εγκριθούν από το Δικαστήριο», καταλήγει η απόφαση του δικαστηρίου.
Οι ρωσικές αρχές φέρεται να διώκουν τον κ. Μπράουντερ για το κατ’ ισχυρισμό αδίκημα της φοροδιαφυγής, με τον ίδιο να υποστηρίζει, ωστόσο, ότι οι διαδικασίες της Ρωσίας εναντίον του είναι πολιτικά υποκινούμενες από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Μπράουτερ υποστηρίζει ότι ο ίδιος αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό του Ρώσου Προέδρου λόγω της διεθνούς εκστρατείας που διεξάγει για ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης σχετικά με το θάνατο του δικηγόρου του Σεργκέι Μαγκνίτσκι στις ρωσικές φυλακές και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.
Ο Γενικός Εισαγγελέας προβάλει τη θέση ότι η Κύπρος δεν μπορεί, με βάση τη σχετική νομοθεσία, να αρνηθεί τη συνεργασία και τη βοήθεια που ζητά η Ρωσία λόγω του ότι ο κ. Μπράουντερ δεν διώκεται για τη διάπραξη οποιουδήποτε πολιτικού αδικήματος, όπως είναι για παράδειγμα η διάπραξη πραξικοπήματος. Μια θέση η οποία δικαιώθηκε με τη σημερινή ενδιάμεση απόφαση του δικαστηρίου, η οποία ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για τη συνεργασία των κυπριακών αρχών με τις ρωσικές αρχές στη διερεύνηση της πτυχής της υπόθεσης που αφορά στην Κύπρο.
Πηγή:ΚΥΠΕ