Η ζωή του Καυκαρή μετά την καταδίκη-Από το τριπλό φονικό στις αγιογραφίες

Το 1987, ο Παναγιώτης Καυκαρής, διάπραξε ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα που διαπράχθηκαν ποτέ στα χρονικά της Κύπρου.  Κατόπιν οδηγιών, τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό στο όχημα του 45χρονου Πανίκου Μιχαήλ.
 
Όταν το θύμα εισήλθε στο αυτοκίνητο του, μαζί με τα δυο του παιδιά, Χριστάκη και Μιχαλάκη, δεκατριών και έντεκα χρόνων αντίστοιχα, πυροδότησε τον μηχανισμό με αποτέλεσμα να τους σκοτώσει και τους τρεις. Ο τρίτος γιος της οικογένειας, μόλις δύο ετών, γλίτωσε όπως και η μητέρα του.
 
Η τριπλή δολοφονία είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη καθώς ήταν η πρώτη φορά που δολοφονήθηκαν παιδιά.
Όπως αποκαλύφθηκε στο Δικαστήριο, ο ηθικός αυτουργός του εγκλήματος υποσχέθηκε στον 41χρονο τότε Παναγιώτη Καυκαρή, το ποσό των 10.000 λιρών για να διαπράξει το έγκλημα. Ωστόσο αυτός δεν τιμωρήθηκε ποτέ.
 
Τον Μάρτιο του 1989, το Δικαστήριο καταδίκασε τον Καυκαρή σε τρεις φορές ισόβια.   
 
Ο Καυκαρής προσέφυγε το 2008 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αίτημα τον καθορισμό συγκεκριμένων χρόνων για τα ισόβια. Το αίτημα του στο ΕΔΑΔ στάθηκε αφορμή να αλλάξει η νομοθεσία και από το 2009 οι κατάδικοι έχουν δικαίωμα αίτησης αποφυλάκισης στα 12 χρόνια, νοουμένου ότι πληρούν τις προϋποθέσεις.  
 
 
Η ζωή στις φυλακές
 
Ο Παναγιώτης Καυκαρής έπρεπε να προσαρμοστεί με τα νέα δεδομένα της ζωής και γνώριζε ότι για αρκετά χρόνια θα βρίσκεται πίσω από τα σίδερα. Ήταν ο πρώτος ισοβίτης της Κύπρου, ενώ κατέληξε και ως ο μακροβιότερος αφού δεν αποφυλακίστηκε στα 25 χρόνια, όπως προνοεί η νομοθεσία, λαμβάνοντας υπόψη ότι είχε σκοτώσει δυο ανήλικα παιδιά.  
 
Τα χρόνια στην φυλακή τον έκαναν να αλλάξει, να αναθεωρήσει, να μετανιώσει για τις πράξεις του… Όπως πολλές φορές δήλωσε, εάν γύριζε το χρόνο πίσω, δεν θα διέπραττε αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα.
Σήμερα είναι 72 ετών… Τριάντα χρόνια μετά αποφυλακίζεται και θα προσπαθήσει να χτίσει τη ζωή του από εκεί που την άφησε, όταν ήταν σε ηλικία 41 ετών.
 
Στις φυλακές ασχολείτο με τη χειροτεχνία, την αγιογραφία, συμμετείχε στο σχολείο των φυλακών από το 2015 και στις εκθέσεις που διοργανώνονται με τα έργα του, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια ασχολείται και με την χαλκογραφία, αίτημα του ιδίου το οποίο εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση των φυλακών αφού παλαιότερα του είχε απαγορευτεί.  Μάλιστα είχε βραβευτεί για τα έργα του ενώ δίδαξε και άλλους κρατούμενους.
Ο Παναγιώτης Καυκαρής εξέφραζε τα συναισθήματα του μέσα από την ποίηση και μέσα από το κελί, έχει γράψει πληθώρα ποιημάτων τα οποία αναμένεται να εκδοθούν σε βιβλίο.
Ενώπιον του Συμβουλίου Αποφυλακίσεως κατατέθηκαν υπέρ του θετικές μαρτυρίες από τη Διεύθυνση των φυλάκων για τη συμπεριφορά του, οι οποίες προσμέτρησαν στην αποφυλάκιση του.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Με μια... σακούλα με δώρα απελευθέρωσαν οι τρομοκράτες της Χαμάς τις τρεις πρώτες ομήρους
Ταράζει τα νερά ξανά η ΟΕΛΜΕΚ-Επαναφέρει το θέμα της στελέχωσης των ΚΙΕ και προκαλεί αντιδράσεις
Προσεχώς το myHealth@Cy-Ξεκίνησε η δημιουργία της εφαρμογής για τους ταξιδιώτες ασθενείς
Παραπέμφθηκαν σε δίκη οι τρεις για το κύκλωμα με τις οικιακές βοηθούς-Ψάχνουν τέταρτο πρόσωπο
Τοξικό περιβάλλον γεμάτο μίσος τα social media-Ανοίγει η συζήτηση για τη ρητορική μίσους μέσω διαδικτύου
Το πρώτο μεγάλο τεστ της νέας προσπάθειας στο Κυπριακό και τα ερωτήματα
Αρχίζει η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου-Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Γάζα και η κλιματική αλλαγή
Ανατροπή στις ΗΠΑ-Διαθέσιμο ξανά το TikTok το οποίο ευχαριστεί τον Τραμπ
Συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα-Εν αναμονή της απελευθέρωσης των παλαιστινίων κρατουμένων
Στο Ισραήλ οι τρεις γυναίκες όμηροι που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς-Οι πρώτες φωτογραφίες