Γκουτέρες: Οι αναφορές για εγκλήματα κατά των Ροχίνγκια χρήζει σοβαρής εξέτασης

Μια έκθεση ομάδας ερευνητών του ΟΗΕ που αναφέρει ότι ο στρατός της Μιανμάρ προέβη σε μαζικές σφαγές και ομαδικούς βιασμούς κατά των μουσουλμάνων Ροχίνγκια, με «σκοπό γενοκτονίας» και ότι ο επικεφαλής του στρατού της Μιανμάρ και άλλοι πέντε ανώτατοι αξιωματικοί πρέπει να διωχθούν από τη διεθνή δικαιοσύνη χρήζει σοβαρής εξέτασης δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας σε σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, τόνισε ότι η λογοδοσία είναι αναγκαία για μια πραγματική συμφιλίωση μεταξύ όλων των εθνοτικών ομάδων.

Χωρίς να χρησιμοποιεί ο ίδιος τη λέξη γενοκτονία, ο Γκουτέρες υπογράμμισε ότι η έκθεση των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων εντόπισε «μοτίβα κατάφωρων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κακομεταχειρίσεων που διέπραξαν οι δυνάμεις ασφαλείας, που, όπως σημείωσε «αναμφίβολα ισοδυναμούν στα σοβαρότερα εγκλήματα με βάση το διεθνές δίκαιο».

«Πιστεύω στα ευρήματα αυτής της έκθεσης και οι συστάσεις χρήζουν σοβαρής εξέτασης από όλες τις σχετικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε.

Από την πλευρά του σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δια της εκπροσώπου του, Χέδερ Νάουερτ, τόνισε ότι δεν έχει αποφανθεί για «σκοπό γενοκτονίας» στις επιθέσεις ενάντια στους Ροχίνγκια στην Μιανμάρ, σε νομική βάση.

Η ομάδα ερευνητών του ΟΗΕ ζήτησε χθες από τη διεθνή δικαιοσύνη να ασκήσει δίωξη κατά του επικεφαλής του στρατού της Μιανμάρ και άλλους πέντε ανώτατους αξιωματικούς για «γενοκτονία», «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και «εγκλήματα πολέμου» κατά των μουσουλμάνων Ροχίνγκια.

Σύμφωνα με τη έκθεση της αποστολής του ΟΗΕ, η οποία δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2017, «υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να δικαιολογήσουν (...) τη δίωξη των ανώτερων στην ιεραρχία» του στρατού της Μιανμάρ.

Η Μιανμάρ πάντως απορρίπτει τα συμπεράσματα των ερευνητών του ΟΗΕ όπως δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας.

Το 2017, περισσότεροι από 700.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια διέφυγαν στο Μπανγκλαντές έπειτα από επίθεση που εξαπέλυσε ο στρατός σε αντίποινα για επιθέσεις ανταρτών Ροχίνγκια σε μεθοριακά φυλάκια. Η καταστολή αυτή χαρακτηρίστηκε από τον ΟΗΕ «εθνοκάθαρση», κατηγορία την οποία απέρριψαν οι αρχές της Μιανμάρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Επιμένει στην πρόταση του ο Τραμπ-«Η Γάζα θα παραδοθεί στις ΗΠΑ μετά το τέλος των μαχών»
Οικογένειες αναζητούν τα αγνοούμενα παιδιά, δύο χρόνια μετά τον σεισμό στην Τουρκία με τους 53.000 νεκρούς
Πανικός μετά το πάγωμα της βοήθειας από τις ΗΠΑ στην Αφρική-«Θα πεθάνει πολύς κόσμος»
Δύο χρόνια από τα 7,8 Ρίχτερ στη Χατάι-Πασχίζουν, ζουν σε κοντέινερ, δεν ξαναπήγαν τουρίστες
Το προφίλ του 35χρονου δράστη της επίθεσης σε σχολείο στη Σουηδία με 11 νεκρούς
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός μήνας που καταγράφτηκε ποτέ στην υφήλιο
Τουλάχιστον 40 παιδιά νεκρά μέσα σε 3 ημέρες στο Σουδάν
Ο Τραμπ απαγορεύει με διάταγμα τη συμμετοχή τρανς αθλητριών σε γυναικείες διοργανώσεις
Πτώση ελικοπτέρου έξω από την Πάρμα-Tρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους
Πληροφορίες ότι ο γκρίζος λύκος Ντεβλέτ Μπαχτσελί νοσηλεύεται εξαιτίας καρδιολογικού προβλήματος