ΜΚΟ σε κύκλωμα διακίνησης προσφύγων στη Μυτιλήνη

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης μεταναστών, αποτελούμενης από μέλη Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ), προχώρησαν οι ελληνικές Αρχές.

Συγκεκριμένα, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, διεξήγαγαν πολύμηνες έρευνες για τον εντοπισμό και την εξάρθρωση της συγκεκριμένης οργάνωσης.

Όπως προέκυψε από την έρευνα των Αρχών, η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση  δραστηριοποιείτο τουλάχιστον από τα τέλη του 2015, παρέχοντας άμεση συνδρομή στα οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών και τη μεταφορά τους από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας οδήγησαν στην ταυτοποίηση 30 ατόμων, 6 Ελλήνων και 24 αλλοδαπών –όλοι μέλη της ΜΚΟ– εκ των οποίων έχουν μέχρι στιγμής συλληφθεί δύο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, απώτερος στόχος της δράσης της συγκεκριμένης ΜΚΟ φέρεται να ήταν η αποκόμιση κέρδους είτε με την αποδοχή δωρεών υλικών αντικειμένων, είτε με επιχορηγήσεις, είτε με την κατάθεση χρηματικών ποσών από ιδιώτες ή συλλογικούς φορείς σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό και σε ιστότοπο δωρεών.

Ο τρόπος δράσης της οργάνωσης φέρεται να βασίστηκε στη συλλογή πληροφοριών από κλειστές-κρυπτογραφημένες ομάδες εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας, καθώς και μέσω παράνομης παρακολούθησης των ασυρματικών επικοινωνιών ελληνικών και ξένων Αρχών (Λιμενικό Σώμα – FRONTEX κ.λπ.) ή κατόπτευσης του θαλάσσιου χώρου με τη χρήση σύγχρονων μέσων (μονοκυάλια-διόπτρες κ.λπ.).

Οι πληροφορίες αφορούσαν κυρίως τους χώρους συγκέντρωσης των μεταναστών στα τουρκικά παράλια και τον χρόνο εκκίνησης συγκεκριμένων προσφυγικών ροών προς τη Λέσβο και τη Σάμο, τις συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και γεωγραφικό πλάτος) συγκεκριμένων προσφυγικών ροών και της κατεύθυνσης αυτών σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο, τον αριθμό των επιβαινόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών σε λέμβους, καθώς και την επικρατούσα κατάσταση κατά τη διάρκεια της πλεύσης των λέμβων και τον τελικό προορισμό τους (χώρος προσαιγιάλωσης).

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, έχει σχηματιστεί κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, εις βάρος των εμπλεκομένων, η οποία αφορά –κατά περίπτωση– τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, της πλαστογραφίας, καθώς και των παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης και της νομοθεσίας για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Η δικογραφία έχει κατατεθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κυρία ανάκριση, ενώ με σχετικά εντάλματα συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη δυο από τους εμπλεκόμενους αλλοδαπούς την 21 Αυγούστου 2018 και ένας Έλληνας, σήμερα, Τρίτη 28 Αυγούστου.
 
Πηγή ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τραγωδία στην Ελλάδα-Νεκρή δεκατετράχρονη που έπεσε από γέφυρα
Τούρκος βίασε γυναίκα σε παραλία στην Ελλάδα-Το αποτύπωμα που τον πρόδωσε
Κατέληξε η 18χρονη που είχε καταρρεύσει σε γυμναστήριο στη Λάρισα
Η Ελλάδα καταδίκασε στα Ηνωμένα Έθνη την επίθεση στη Δαμασκό
Αποφυλάκιση Κασιδιάρη προτείνει η Εισαγγελέας Εφετών
Νέα αποκάλυψη για τους θανάτους των βρεφών στην Αμαλιάδα-Εύρημα δείχνει ασφυξία
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναλαμβάνω το βάρος της ευθύνης στο όνομα όσων κυβέρνησαν και δεν άλλαξαν το κράτος
Ενοχή για τους επτά προτείνει η Εισαγγελέας στην πρώτη δίκη για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ
Σε ειδικό θάλαμο η γιατρός με αιμορραγικό πυρετό στο νοσοκομείο της Λάρισας
Ορκίστηκαν τα νέα μέλη της ελληνικής Κυβέρνησης μετά τις παραιτήσεις