Θετικές οι ΗΠΑ σε ενδεχόμενη συμφωνία ανταλλαγής εδαφών Κοσόβου-Σερβίας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αντιμετώπιζε ευνοϊκά μια ενδεχόμενη συμφωνία ανταλλαγής εδαφών μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας, στο πλαίσιο μιας οριστικής λύσης για το καθεστώς της περιοχής αυτής, δήλωσε την Παρασκευή στο Κίεβο ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον.
 
"Αν το Κόσοβο και η Σερβία καταλήξουν σε μια συμφωνία η οποία ικανοποιεί και τα δυο μέρη, πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα την υποστηρίξουν αναμφίβολα", είπε ο Μπόλτον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην ουκρανική πρωτεύουσα.
 
"Η θέση μας, η θέση των ΗΠΑ, είναι ότι εάν τα δύο μέρη καταλήξουν σε μια συμφωνία - και δεν αποκλείσουμε εδαφικές ρυθμίσεις, δεν επαφίεται σε εμάς αυτό στ` αλήθεια - εμείς δεν θα εναντιωθούμε" σε αυτή, συμπλήρωσε.
 
Στον Τύπο τόσο της Σερβίας όσο και του Κοσόβου έχει αναπτυχθεί εδώ και μήνες έντονη σεναριολογία περί διαίρεσης της περιοχής σε χωριστές οντότητες ή ανταλλαγών εδαφών, εντός των ορίων μιας οριστικής λύσης για το καθεστώς της περιοχής.
 
Το Βελιγράδι και η Πρίστινα διεξάγουν διάλογο με σκοπό να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία και να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.
 
Η Σερβία αρνείται να επικυρώσει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της - όπου πλειοψηφούν οι Αλβανοί - που ανακηρύχθηκε το 2008 και έχει αναγνωριστεί από 110 χώρες και πλέον, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και των 22 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.
 
Ανάμεσα στα θέματα γύρω από τα οποία εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα είναι η θεσμική οργάνωση των περιοχών όπου ζει η σερβική μειονότητα, ένα εξαιρετικά ευαίσθητο πρόβλημα.
 
Κατά εκτιμήσεις, 120.000 Σέρβοι ζουν ακόμη στο Κόσοβο, κυρίως στον βορρά, καθώς και σε διάφορους θύλακες διεσπαρμένους στην περιοχή.
 
Η μεγάλη πλειονότητα των περίπου 1,8 εκατ. κατοίκων είναι Αλβανοί και μουσουλμάνοι. Στη νότια Σερβία, οι Αλβανοί αποτελούν την πλειοψηφία στην κοιλάδα Πρέσεβο.
 
Ο πόλεμος ανάμεσα στους Αλβανούς αυτονομιστές και τις δυνάμεις του Βελιγραδίου (1998-99) είχε στοιχίσει τη ζωή σε 13.000 ανθρώπους, εκ των οποίων 10.000 ήταν Αλβανοί Κοσοβάροι. Τερματίστηκε έπειτα από την εκστρατεία βομβαρδισμών του NATO στη Σερβία που ανάγκασε το Βελιγράδι να αποσύρει τα στρατεύματά του. Κατόπιν, η περιοχή τέθηκε υπό διεθνή έλεγχο ως την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εν μέσω κλιμάκωσης στη Γάζα Ισραηλινοί θα έχουν συνομιλίες στις ΗΠΑ για πιθανή κατάπαυση πυρός
Για τρίτη μέρα εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στη Σμύρνη-Κάηκαν σπίτια
Πάνω από 100 νεκροί στη Γάζα παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός-«Ανθρώπινα μέλη σκορπισμένα παντού»
Ο Τραμπ αίρει τις κυρώσεις στη Συρία με προεδρικό διάταγμα-Εξαιρούνται Άσαντ και στενοί συνεργάτες
Ξανά εναντίον του Τραμπ ο Μασκ-Κάνει λόγο για παράλογες δαπάνες
ΒΙΝΤΕΟ: Επίθεση με ρουκέτες σε στρατιωτική αεροπορική βάση στο Ιράκ
ΒΙΝΤΕΟ: Συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι σατιρικού περιοδικού στην Τουρκία που δημοσίευσε σκίτσο του Μωάμεθ
Στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιουλίου ο Νετανιάχου ως προσκεκλημένος του Τραμπ
Το Ιράν αποκλείει άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ
Λύθηκε υπόθεση βιασμού και φόνου 57 χρόνια μετά στη Βρετανία-Ένοχος ένας 92χρονος