Παραιτήθηκε μετά την ήττα στις εσωκομματικές ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Παραιτήθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ μετά την ήττα του στον αγώνα για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων.

Η παραίτηση του Τέρνμπουλ, τον οποίο διαδέχεται στην ηγεσία του κόμματος και τον πρωθυπουργικό θώκο — έπειτα από το εσωκομματικό «πραξικόπημα» στους Φιλελεύθερους — ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μόρισον, ο οποίος επικράτησε οριακά στη σύγκρουση με τον Πίτερ Ντάτον (45 ψήφοι έναντι 40), πιθανόν θα σημάνει ότι θα χρειαστεί νέα τοπική εκλογική διαδικασία για να αναδειχθεί ο αντικαταστάτης του στη βουλευτική έδρα του Σίδνεϊ. Σε περίπτωση ήττας των Φιλελεύθερων, το κυβερνών κόμμα χάνει την πλειοψηφία.

«Θα εγκαταλείψω το κοινοβούλιο σύντομα. Όπως έλεγα πάντα. Ήμουν σαφής για αυτό. Δεν είναι μυστικό», είχε αναφέρει ο Τέρνμπουλ σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

Ο Μόρισον θα γίνει ο 30ός πρωθυπουργός της Αυστραλίας και ο έβδομος μέσα σε 11 χρόνια, αφού αναδείχθηκε νικητής του εσωκομματικού πολέμου, έπειτα από μια ατέρμονη μάχη που προκάλεσε βαθιά ρήγματα στους κεντροδεξιούς Φιλελεύθερους ενόψει των εκλογών του Μαΐου του 2019.

Να σημειωθεί ωπς η  θέση του Τέρνμπουλ, ο οποίος είχε και ο ίδιος ανατρέψει τον προκάτοχό του Τόνι Άμποτ τον Σεπτέμβριο του 2015, γινόταν όλο και πιο επισφαλής τις τελευταίες ημέρες. Τελικά παραμέρισε υπέρ του Μόρισον, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει τον αρχηγό των «ανταρτών», τον Πίτερ Ντάτον.

Μολαταύτα, η νίκη του Μόρισον μένει να φανεί αν θα αλλάξει τους συσχετισμούς στο αυστραλιανό πολιτικό σκηνικό, καθώς δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι οι Εργατικοί ανοίγουν την ψαλίδα ενόψει των εκλογών της επόμενης χρονιάς.

Πηγή:iefimerida.gr 

Δειτε Επισης

Τι προβλέπει η εκεχειρία για τους δασμούς μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
Θέλει την παρουσία Τραμπ στις διαπραγματεύσεις στην Τουρκία ο Ζελένσκι
Απελευθερώθηκε μετά από 584 ημέρες ομηρίας από την Χαμάς ο Ίνταν Αλεξάντερ
Ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβεί στην Τουρκία για συνομιλίες με Ρωσία και Ουκρανία
Τραμπ: Εμπόδισα μια πυρηνική σύρραξη μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν
Πώς από ένα κουτί τσιγάρα έφθασαν στην εξιχνίαση δολοφονίας 48 χρόνια μετά
Η επόμενη μέρα της συμφωνίας ΗΠΑ και Κίνας για τους δασμούς-Ερωτηματικό οι σπάνιες γαίες
ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν σε εμπορικό μορατόριουμ 90 ημερών-Ρίχνουν τους δασμούς κατά 115%
Ανακοίνωσε τη διάλυσή του και το τέλος του ένοπλου αγώνα κατά της Τουρκίας το ΡΚΚ
Διάψευση πως ο Μακρόν έκανε κοκαΐνη με τον Μερτς στο τρένο για Κίεβο-Τα βίντεο που προκάλεσαν θεωρίες συνωμοσίας