«Μαύρη» επέτειος... Ενας μήνας από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 96 νεκρούς

«Μαύρη» επέτειος σήμερα από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι με την εισαγγελική έρευνα να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. 

Περισσότεροι από 35 μάρτυρες έχουν περάσει το κατώφλι των εισαγγελέων Ζαγοραίου και Γνεσούλη, με την δικαστική έρευνα να μην εστιάζεται μόνο στα αίτια της πυρκαγιάς, αλλά να περνάει και στις ευθύνες των αρμοδίων.

Η δικογραφία μετράει ήδη πολλές χιλιάδες σελίδες, ενώ η ολοκλήρωση της, με την κλήση των υπόπτων και την άσκηση των ποινικών διώξεων, θα σημάνει όταν οι εισαγγελείς πάρουν στα χέρια τους το πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα -πυραγού- που έχουν ορίσει.

Απαντήσεις όμως αναμένονται και από την Πυροσβεστική, η οποία έχει εντολή να διενεργήσει αυτοψία και να πάρει και καταθέσεις από τους πυροσβέστες που συμμετείχαν στην μάχη κατά της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου.

Τότε, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κλήση των «υπόπτων», εκείνων δηλαδή από τους οποίους θα ζητηθεί να δώσουν εξηγήσεις ως οιονεί κατηγορούμενοι. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η αυτή η έρευνα θα τελειώσει με την άσκηση διώξεων σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων, οι εγκληματικές παραλείψεις και τα λάθη των οποίων οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα. 

Την ίδια ώρα, η εισαγγελία Πρωτοδικών διαβίβασε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την μήνυση που κατέθεσε η  Βαρβάρα Φύτρου, μεταξύ άλλων και σε βάρος των Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Τόσκα, προκειμένου να πάρει τον δρόμο για την βουλή. 

Η γυναίκα που έχασε τον σύζυγο και τα δύο της παιδιά στην πύρινη λαίλαπα, υποστηρίζει ότι πρέπει να ερευνηθεί από την ελληνική βουλή εάν οι δύο υπουργοί έχουν τελέσει το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, ως πολιτικοί προϊστάμενοι των υπηρεσιών, οι οποίες ήταν σε πλήρη... αποσυντονισμό κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς.

Ακόμα δεν έχουν δοθεί τα επιδόματα πρώτης ανάγκης

Παρόλα αυτά, όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, το πρώτο έκτακτο επίδομα των 586 ευρώ στους πυρόπληκτους για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών δεν έχει δοθεί ακόμη σε κανέναν!

«Τα επιδόματα αυτά δεν έχουν πιστωθεί ακόμη στο λογαριασμό του δήμου. Τα περιμένουν από το Γενικό Λογιστηρίο του Κράτους. Μέχρι στιγμής τίποτα» λέει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Δήμου Μαραθώνα Διονυσία Κανελλοπούλου.

Τη δυστοκία επιβεβαίωσαν και πηγές του υπουργείου Εσωτερικών υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι «ίσως και να είναι θέμα ωρών να καταβληθούν αυτά τα χρήματα. Έχουμε εγκρίνει την πίστωση των χρημάτων και θα έχουμε άμεσα αποτελέσματα».

Με λίγο καλύτερους ρυθμούς κινούνται οι διαδικασίες για την έκτατη εφάπαξ ενίσχυση πυροπλήκτων καθώς από τις 4.329 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για τα επιδόματα των 5.000 και 8.000 ευρώ από το υπουργείου Υποδομών, έχουν εγκριθεί αυτές για 1.622 νοικοκυριά και 43 επιχειρήσεις.

 

Δειτε Επισης

Προσοχή στους ταξιδιώτες συστήνει η Υπηρεσία Καταναλωτή-Φαινόμενα ελλιπής πληροφόρησης ασφάλισης ταξιδιού
Υπό τριήμερη κράτηση ο 41χρονος για τα επεισόδια στο σύνδεσμο της Ομόνοιας στη Λάρνακα
Καθορίστηκαν με νόμο οριζόντια καθήκοντα για αντιδημάρχους-Ενέκρινε πακέτο τροποποιήσεων η Βουλή
Πτώση πυροσβεστικού ελικοπτέρου στην Ελευσίνα-Συμμετείχε σε κατάσβεση πυρκαγιάς
Προκλητικός και πάλι ο Τατάρ-Τα βάζει με την Ε/κ πλευρά για «άδικες επιθέσεις» στο περιουσιακό ζήτημα
Παρατεταμένο κύμα καύσωνα επηρεάζει την Κύπρο-Στο κόκκινο ο υδράργυρος, φθάνει μέχρι και τους 44 βαθμούς
Κατέρρευσε μέρος υπό ανακαίνιση κτηρίου στη Λεωφόρο Μακαρίου-Γέμισε σκαλωσιές ο δρόμος (pics)
Τα σενάρια και οι φήμες για την τραγωδία στην Ινδία-Ο διάλογος στο πιλοτήριο περιπλέκει την έρευνα
Καναδός κατηγορείται ότι σκότωσε την 9χρονη Ελληνοκαναδή κόρη του-Βρέθηκε νεκρή σε λίμνη στη Νέα Υόρκη
Παραπέμφθηκε σε δίκη ο 78χρονος για τη δολοφονία του Σιαμπτάνη στην Τίμη