Αυτά αλλάζουν στα τέλη κυκλοφορίας

Σε Υπουργικό και Βουλή αναμένεται να σταλεί εντός Σεπτεμβρίου το νομοσχέδιο για τα νέα τέλη αδειών κυκλοφορίας. Σημειώνεεται πως οι αλλαγές αφορούν οχήματα που εγγράφονται για πρώτη φορά στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών. 
 
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις ο φόρος κατανάλωσης όλων των  οχημάτων καταργείται. Το μέτρο αυτό προτείνεται για σκοπούς απλοποίησης του φορολογικού συστήματος οχημάτων και μείωσης των διαδικασιών για την εγγραφή οχημάτων.
 
Από το μέτρο αυτό θα υπάρχει μείωση των εσόδων του κράτους. Όμως, η κατάργηση του φόρου κατανάλωσης κρίνεται ως μέτρο προς την ορθή κατεύθυνση αφού θα βοηθήσει επίσης και στην εξάλειψη στρεβλώσεων που προκαλούνται από τον ΦΚ στην αγορά του αυτοκινήτου.
 
Τα νέα τέλη κυκλοφορίας θα βασίζονται στις εκπομπές CO2 (θερμοκηπιακή εκπομπή – υφιστάμενη παράμετρος) και στις εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων (νέα παράμετρος – π.χ. οξείδια του αζώτου, αιωρούμενα σωματίδια κλπ που είναι γνωστά στη βιομηχανία ως «EURO standards»).
 
Η νέα επιπρόσθετη παράμετρος επιλέγηκε ώστε να λαμβάνεται υπόψιν η αντιρρυπαντική τεχνολογία που χρησιμοποιούνταν κατά την περίοδο κατασκευής του οχήματος, άρα θα εφαρμόζεται, ως επιπρόσθετο τέλος, σε μεταχειρισμένα οχήματα που εγγράφονται για πρώτη φορά.
 
Τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων κατηγορίας σαλούν που θα εγγράφονται για πρώτη φορά στη Δημοκρατία, θα είναι αυξημένα, ώστε να ανακτηθεί σταδιακά, εντός των επόμενων ετών, η απώλεια εσόδων λόγω της κατάργησης του φόρου κατανάλωσης.
 
Επιπρόσθετα των πιο πάνω, προβλέπεται κίνητρο για απόσυρση, με πρόβλεψη για μηδενικό Τέλος Εγγραφής (€150) και μηδενικό Τέλος Κυκλοφορίας για συγκεκριμένη περίοδο (5 έτη), εφόσον αποσυρθεί όχημα μεγάλης ηλικίας (15 ετών και άνω) και εγγραφεί μη ενεργοβόρο και νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (EURO 6AD – WLTP και μεταγενέστερο) καινούργιο όχημα κατηγορίας Μ1.
 

Δειτε Επισης

Αυξημένη σκόνη στην αρμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Το θέμα ανταλλαγής περιουσιών στον Ακάμα με χαλίτικα στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Γεωργίας
Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στα κατεχόμενα
Yφ. Τουρισμού: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων
Λοττίδη: Επιζήμιες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια oι διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού
Οι ημερομηνίες που θα καταβληθεί το επίδομα τέκνου και πολύτεκνης μάνας
Οι αναφορές του Υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στα καινοτόμα φάρμακα-«Θα βρεθεί η χρυσή τομή»
Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού