Επίσημα συγγνώμη θα ζητήσει η κυβέρνηση από τα «θύματα» του σκανδάλου Γουίντρας

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει επίσημα συγγνώμη σε 18 μέλη της «γενιάς Γουίντρας» που αναγκάστηκαν να φύγουν ή κρατούνται επειδή δεν ήταν εφοδιασμένα με τα απαραίτητα έγγραφα όταν ήρθαν στη χώρα από την Καραϊβική, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Ρόιτερς.
 
Το σκάνδαλο έβλαψε σε μεγάλο βαθμό την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι η οποία ηγείτο των προσπαθειών να αντιμετωπισθεί η παράνομη μετανάστευση και είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, Αμπερ Ραντ.
 
Νωρίτερα φέτος η βρετανίδα πρωθυπουργός είχε δηλώσει οτι η μεταχείριση χιλιάδων μεταναστών που κλήθηκαν να καλύψουν τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού στη μεταπολεμική Βρετανία στα πλοία, όπως το Empire Windrush, ήταν «τρομακτική».
 
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε οτι 18 άτομα ταυτοποιήθηκαν στη διάρκεια ανασκόπησης που αφορούσε μετακινήσεις και κρατήσεις υπηκόων της Καραϊβικής, εκ των οποίων 11 δήλωσαν εθελοντικά να φύγουν από τη Βρετανία και επτά τέθηκαν υπό κράτηση αλλά στη συνέχεια αφέρθηκαν ελεύθερα, χωρίς όμως να μετακινηθούν από τη Βρετανία.
 
Δεκατέσσερα άτομα από τα 18 είχαν έρθει σε επαφή και θα τους δοθεί η δυνατότητα να επιστρέψουν, σύμφωνα με την βρετανική κυβέρνηση ενώ θα δημιουργηθεί και ένα σύστημα παροχής αποζημιώσεων.
 
«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη προσωπικά από τα 18 αυτά άτομα και δεσμεύομαι να τους παράσχουν την υποστήριξη και την αποζημίωση που τους αξίζει» είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τσασίντ Τζαβίντ.
 
Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, 74 άτομα είτε τέθηκαν υπό κράτηση, είτε μετακινήθηκαν επειδή είχαν χάσει το δικαίωμά τους να παραμείνουν στη Βρετανία καθώς έλειπαν πάνω από δύο χρόνια. Επιπλέον 72 άτομα συνελήφθησαν προσωρινά στο λιμάνι, αλλά τελικά τους επετράπηκε η είσοδος.
 
Ηδη με την συνδρομή μίας ειδικής ομάδας που συστάθηκε μετά το σκάνδαλο, τουλάχιστον 2.272 άνθρωποι κατάφεραν να πάρουν τα έγγραφα που απαιτούνται προκειμένου να αποδείξουν το δικαίωμά τους να ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
 
Επιπλέον 1.465 άνθρωποι πήραν την βρετανική υπηκοότητα ή τα τεκμήρια για να αποδείξουν την κατάστασή τους στο πλαίσιο ενός επίσημου Σχεδίου Γουίντρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Συγκλονιστική διάσωση στο Παρίσι-Άνδρας έσωσε οικογένεια από διαμέρισμα που φλεγόταν
Πρόταση μομφής κατά Φον Ντερ Λάιεν-Καταγγέλλει τους «εξτρεμιστές, αντιεμβολιαστές και θαυμαστές του Πούτιν»
Νεκρός ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας λίγο μετά την αποπομπή του από τον Πούτιν
ΒΙΝΤΕΟ: Νεκροί 27 κατασκηνωτές από τις φονικές πλημμύρες στο Τέξας-Πώς πλημμύρισε η περιοχή σε λίγα λεπτά
BINTEO: Αγρότης βρέθηκε νεκρός μέσα στην κοιλιά πύθωνα στην Ινδονησία
Κλιμακώθηκε η κόντρα ανάμεσα σε Τραμπ και Μασκ-«Εκτροχιάστηκε, γελοίο το νέο κόμμα του»
Σχεδόν 80 οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες στο Τέξας-Σβήνουν οι ελπίδες για τα δέκα κορίτσια που αγνοούνται
Δυο πυραύλους εκτόξευσαν οι Χούθι κατά του Ισραήλ-Ήχησαν σειρήνες σε διάφορους τομείς της επικράτειας
ΒΙΝΤΕΟ: Πάνω από 80 οι νεκροί από τις πλημμύρες στο Τέξας, προειδοποίηση για νέες καταιγίδες
Κυπριακό, Μ. Ανατολή, λειψυδρία και πυρκαγιές στην ατζέντα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου