Στοίχημα Μηνά με Κάστανο: «Προσωπική ευθύνη που θα μπορούσε να με βαραίνει μια ζωή»

Μηνάς Τόφας, ο προπονητής αναπτυξιακού ποδοσφαίρου, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καταθέτει τα πιστεύω και τις προσωπικές του απόψεις, γύρω από το χώρο του αναπτυξιακού ποδόσφαιρού στην Κύπρο σε συνέντευξή του στη footballacademia.com.
 
Ο Μηνάς έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ποδοσφαιρική ανατροφή του Γρηγόρη Κάστανου, ο οποίος πλέον ζει το όνειρό του με την πρώτη ομάδα της Γιουβέντους.
 
Μιλάει για τον Γρηγόρη Κάστανο, το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο στην Κύπρο και απαντά στο γιατί στην Κύπρο δεν βγάζουμε παίκτες ψηλού επιπέδου.
 
Αποσπάσματα από τη συνέντευξή του footballacademia.com.:
 
Πώς βλέπεις το επίπεδο του αναπτυξιακού στην Κύπρο;
Πολλά χρόνια πίσω σε σχέση με το εξωτερικό. Στο εξωτερικό ασχολούνται με τα Grassroots, οι ενορίες και τα σχολεία. Αν ένα παιδί είναι καλό, τότε το προωθούν σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Εδώ στην  Κύπρο η ανταγωνιστικότητα και η διαφήμιση της κάθε Ακαδημίας δια μέσου Grassroots, έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα την εκμάθηση».

Γιατί δεν βγάζουμε πλέον ταλέντα;
Τα ταλέντα μας είναι διάσπαρτα παντού. Δεν υπάρχουν ακαδημίες που να προσελκύουν τα καλύτερα ταλέντα. Η μόνη που μπορεί να το κάνει είναι η Εθνική ομάδα, πράγμα αδύνατον για να προπονούνται ή να παίζουν μαζί. Εάν υπολογίσουμε ότι κάθε ομάδα μπορεί να έχει ένα ταλέντο, αυτό το συγκεκριμένο ταλέντο προπονείται και παίζει μόνο του, σε σχέση με το εξωτερικό, όπου οι ακαδημίες εντοπίζουν, επιλέγουν και βάζουν τα ταλέντα να προπονούνται μαζί.

Γιατί δεν βγάζουμε ψηλού επιπέδου ποδοσφαιριστές από τις ακαδημίες;
Πόσους προπονητές έχουμε που διαπρέπουν στο εξωτερικό; Κανέναν. Άρα πως θα βγάλουμε ποδοσφαιριστές, όταν δεν έχουμε βγάλει καλούς προπονητές. Οι προπονητές στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο πρέπει να είναι καλύτεροι από τους προπονητές της πρώτης ομάδας. 
 
Υπάρχουν ταλέντα στην Κύπρο;
Παντού υπάρχουν ταλέντα. Ας πάρουμε για παράδειγμα την Ισλανδία και το μοντέλο τους, οι μισοί ποδοσφαιριστές αγωνίζονται στην Αγγλία, γιατί να μην υπάρχουν και ταλέντα στην Κύπρο. Η πιο κρίσιμη ηλικιακή περίοδος στην Κύπρο είναι από τα 18 στα 23 και η μετάβαση στον επαγγελματισμό. Είναι και θέμα νοοτροπίας της κάθε χώρας εάν θέλει να βγάλει ποδοσφαιριστές. Η δική μας νοοτροπία είναι πιο κοντά στην Ιταλική, όπου δεν βρίσκεις ποδοσφαιριστές κάτω των 23 χρονών να είναι βασικοί στις ομάδες τους. Στο Ολλανδικό και  στο Βελγικό βλέπουμε διαφορετική προσέγγιση, όπου αγωνίζονται βασικοί σε πολύ νεαρές ηλικίες.

Πώς βλέπεις τα τόσα τουρνουά που γίνονται στην Κύπρο;
Εξωπραγματικά. Κατάντησαν όπως τους γάμους. Τουλάχιστον διατηρούν την παράδοση. Έρχομαι, πηγαίνεις. Πιστεύω θα έπρεπε να γίνονταν μόνο 2-3 μεγάλα, σωστά οργανωμένα.
 
Γιατί δεν είναι στις επιλογές των ομάδων ο Κύπριος πλέον;
Λογικά ένας λόγος, είναι επειδή δεν είναι στους στόχους της ομάδας και κάθε προπονητή. Ο προπονητής κάθεται σε μια ηλεκτρική καρέκλα, δεν έχει χρόνο να σκεφτεί να δώσει ευκαιρίες σε νεαρούς. Οι ομάδες δεν έχουν πλάνο και δεν εμπιστεύονται τους Κύπριους. Δεν υπάρχει πρόεδρος ομάδας ή συμβούλιο που να θέλει να ακούσει ή να εμπιστευτεί τους ανθρώπους των ακαδημιών.

Το μεγαλύτερο ταλέντο που έβγαλε ποτέ η Κύπρος. Γρηγόρης Κάστανος.
Προσωπικό στοίχημα. Ο Γρηγόρης ήταν ένα προσωπικό στοίχημα για μένα. Το να δώσεις υπόσχεση σε ένα παιδί 12 ετών, που ζήτησε τη βοήθεια σου και να του υποσχεθείς, ότι σε 3 χρόνια θα τον κάνεις να φύγει από την Κύπρο αν δουλέψει μαζί σου, θεωρείται προσωπική ευθύνη, η οποία θα μπορούσε να με βαραίνει μια ζωή. Απλά με τον Γρηγόρη, βάλαμε ένα στόχο, ότι θα δουλέψουμε σοβαρά τρία χρόνια, για να αποδείξουμε ότι ένα ταλέντο με σωστή και σκληρή δουλειά, μπορεί να παίξει στο ψηλότερο επίπεδο. Και το στοίχημα, εφόσον έφυγε από Κύπρο, ήταν, ότι θα ήταν ο πρώτος Κύπριος ποδοσφαιριστής που θα έπαιζε παιχνίδι με την Α’ ομάδα της Γιουβέντους και επιτεύχθηκε.Θεωρώ ότι μετά από τόσα χρόνια, ολοκλήρωσα ένα στόχο και ένα όνειρο. Ο Γρηγόρης είναι φίλος, μέρος της οικογένειας.
 
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη (πατώντας ΕΔΩ) στην ιστοσελίδα footballacademia.com, η οποία ασχολείται με θέματα που αφορούν τις ακαδημίες.