Με συνταγή… Κύπρου πρώτη σε αιμομιξίες η Ισλανδία!

Πώς θα ένιωθες αν κάθε φορά που γνώριζες μια άγνωστη σε κάποιο μπαρ και ήθελες να την προσεγγίσεις, χτυπούσε ειδοποίηση στο κινητό σου να απομακρυνθείς λόγω… πιθανής αιμομιξίας;
 
Αυτό ακριβώς ζουν οι Ισλανδοί πολίτες, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων έχει ήδη βρεθεί στο κρεβάτι με συγγενή του χωρίς καν να το γνωρίζει.
 
Και να πώς έχουν τα πράγματα. Ο συγκεκριμένος λαός κατέβηκε τον 8ο αιώνα στη χώρα της Ισλανδίας από τις νορβηγικές και τις κελτικές αποικίες, με τα 2/3 του συνολικού πληθυσμού –ο οποίος σήμερα αγγίζει τις 335.000- να εδρεύουν στο Ρέικιαβικ, την εντυπωσιακής ομορφιάς ισλανδική πρωτεύουσα. «Κανένα πρόβλημα», θα σκεφτείς.
 
Μέγα λάθος. Διότι οι Ισλανδοί έχουν μία πολύ βασική ιδιαιτερότητα η οποία έχει άρωμα κυπριακό.
 Τα ονόματά τους δεν έχουν την παραμικρή σχέση με αυτά των προγόνων τους. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους  λαούς, εκείνοι δεν φέρουν το ίδιο επίθετο με τους συγγενείς τους. Κανένα πατρώνυμο ή μητρώνυμο δεν ακολουθεί τα παιδιά ως «σφραγίδα» στη ζωή τους.
 
Κάθε παιδί χρησιμοποιεί ως επίθετο το μικρό όνομα του πατέρα του. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
 
Μαμά, μπαμπάς, παιδιά, θείοι, εγγόνια και ξαδέρφια έχουν όλοι μεταξύ τους άσχετα ονόματα, κάτι που πρακτικά μπορεί να τους οδηγήσει στο κρεβάτι ακόμα και με στενό τους συγγενή χωρίς καν να το υποψιάζονται. Η χώρα τους εξάλλου, είναι αρκετά μικρή.
 
Σας θυμίζει κάτι;
 
Εξάλλου αυτό συνέβη και στο νησί μας με τους περισσότερους Κυπρίους κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της αγγλοκρατίας να έχουν ως επώνυμο, το όνομα του πατέρα τους και όχι ένα σταθερό επίθετο. Έτσι τα πλείστα ξαδέρφια είχαν διαφορετικό επίθετο και αν δεν γνωρίζονταν το κακό θα μπορούσε να γίνει.
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς πολλές φορές στην Κύπρο τα παιδιά γράφονταν στα ληξιαρχικά βιβλία κατά τη γέννηση τους  με το επώνυμο του πατέρα ή βαφτίζονταν με το όνομα του πατέρα τους σε κλίση γενική».
 
Έτσι η Κύπρος γέμισε με τον Αντρέα Αντρέου, τον Γιώργο Γεωργίου, τον Πανίκκο Παναγιώτου κ.ο.κ.
 
Η λύση στο πρόβλημα
 
Στην Ισλανδία το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο με τον …σον και λύση βρέθηκε χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας.
 
Όλα ξεκίνησαν όταν προγραμματιστές από το «Sad Engineers Studios» πήραν την απόφαση να δημιούργησαν το ÍslendingaApp SES (Beta), μια εφαρμογή Android, η οποία αντλώντας πληροφορίες από την online βάση γενεαλογικών δεδομένων -στην οποία βρίσκονται στοιχεία (απογραφής και εκκλησιαστικά έγγραφα) περισσότερων από 720.000 Ισλανδών που γεννήθηκαν έως και 1.200 χρόνια πριν-, προειδοποιεί τους χρήστες κάθε φορά που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από κάποιον συγγενή τους.
 
Βασική προϋπόθεση, να έχει και ο άλλος κατεβασμένη την ίδια εφαρμογή, η οποία ζητώντας τα στοιχεία σου, εντοπίζει πιθανούς κοντινούς συγγενείς σου απλά και μόνο με ένα ελαφρύ «bump» της συσκευών των δύο ενδιαφερόμενων.
 
Τα smartphones λένε την αλήθεια
 
Αν δηλαδή κάποιος θέλει να σιγουρευτεί πως ο άνθρωπος που έχει απέναντί του δεν είναι συγγενής του, το μόνο που έχει να κάνει είναι να αφήσει τα smartphones τους να πουν την αλήθεια.
 
Μόλις οι έξυπνες συσκευές έρθουν σε επαφή, τα στοιχεία του ενός θα συγκριθούν με αυτά του άλλου και στην περίπτωση που εντοπιστεί κάποιος κοινός πρόγονος, θα κάνει την εμφάνισή της μια ειδοποίηση η οποία θα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για… «τυχαία αιμομιξία»!
 
Πρόκειται για το χαρακτηριστικό «Sifjaspellsspillir» ή απλά… «Spoiler Incest».
 
Αξίζει να σημειωθεί πως εν έτει 2018, δεν υπάρχει Ισλανδός που δεν έχει κατεβασμένη τη συγκεκριμένη εφαρμογή.
 
Πολλοί, μάλιστα, γράφουν στα σχόλια της σελίδας από όπου κάνει κανείς download αυτόν τον ιδιαίτερο «ανιχνευτή αιμομιξίας» πως αν οι προγραμματιστές την είχαν εμπνευστεί νωρίτερα δεν θα είχαν κοιμηθεί με κάμποσα άτομα που στην πορεία αποδείχθηκαν συγγενείς τους.
 
Με πληροφορίες από wiredlifo και menshouse

Δειτε Επισης

Ηγετικό περιφερειακό ρόλο αναγνώρισε στην Κύπρο ο Σούνακ-Συζήτησε τις εξελίξεις με τον Πρόεδρο
Γάζωσαν με καλάσνικοφ αυτοκίνητο στην Ελλάδα-Τραυματίστηκε ένας 23χρονος
7280 υποψήφιοι διεκδικούν 3227 θέσεις την 9η Ιουνίου-Όλες οι λεπτομέρειες ενόψει εκλογών
Αντιγόνη Παπαδοπούλου: Θα αποποιηθώ τη σύνταξη δημάρχου αν εκλεγώ
Συνεχίζεται η ανέγερση «προεδρικού συγκροτήματος» στα κατεχόμενα
Η AstraZeneca παραδέχθηκε ότι το εμβόλιο κατά της Covid θα μπορούσε να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις
Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος υπέρ της δημιουργίας θέσης Επιτρόπου Άμυνας της ΕΕ
Η έκκληση του Δήμου Στροβόλου στο κοινό να μην συμμετέχει στις λαμπρατζιές
Έρχιουρμαν: Η ομοσπονδία και όχι η «επιτροπή» θα λύσει το περιουσιακό πρόβλημα
Νεκρό ένα 13χρονο αγόρι, σοβαρά τραυματίες δύο αστυνομικοί από την επίθεση με σπαθί κατάνα στο Λονδίνο