Βρετανός Υπ. Αρμοστής: Δεν υπάρχει plan B για το Κυπριακό

Υπάρχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο Α’ για την Κύπρο, αυτό της λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, και δεν υπάρχει οποιοδήποτε σχέδιο Β’, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ‘Υπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στη Λευκωσία, Στίβεν Λίλι, υπογραμμίζοντας πως προκειμένου να επιτύχει το σχέδιο Α’ πρέπει να υπάρξει καλή προετοιμασία των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, καθώς και της κοινής γνώμης.
 
Ερωτηθείς αν οι διαθέσιμες επιλογές είναι το σχέδιο Α’ ή η διαίρεση του νησιού, ο κ. Λίλι υπογράμμισε πως «η διαίρεση θα ήταν το σχέδιο Β’ και δεν υπάρχει σχέδιο Β`» και πως «είναι σημαντικό όλοι οι εμπλεκόμενοι να αδράξουν την ευκαιρία τώρα, πριν χαθεί για πάντα το μομέντουμ του Κραν Μοντάνα», ώστε να υπάρξει ένα αξιοπρεπές σχέδιο που να μετατραπεί σε μια πλήρη συμφωνία που να μπορεί να παρέχει τη βάση για μια διαρκή διευθέτηση και διαρκή επανένωση του νησιού.
 
Σημείωσε πως «το στάτους κβο δεν είναι επιλογή, η ανεπίσημη διαίρεση όπως αυτή που έχουμε δεν είναι κάτι βιώσιμο».
 
Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Λίλι αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση της οικονομίας στην τ/κ κοινότητα, η οποία όπως δήλωσε, «πλήττεται από τις εντάσεις και τις αναταράξεις στην τουρκική οικονομία», τονίζοντας πως αυτό «είναι κάτι σημαντικό επί του οποίου πρέπει να υπάρξει προβληματισμός».
 
Επεσήμανε πως αυτό «δείχνει πόση αλληλεξάρτηση υπάρχει μεταξύ της τ/κ και της τουρκικής οικονομίας», σημειώνοντας πως αυτό είναι κάτι που επισυνέβη κατά τη διάρκεια των χρόνων που έχουν περάσει, και πως στο μέλλον αυτή η αλληλεξάρτηση θα συνεχίσει και θα μεγεθυνθεί, εκτός εάν υπάρξει μια διευθέτηση του Κυπριακού.  Αλλά συχνά κάποιοι μιλούν λες και δεν επείγει η λύση του Κυπριακού, σημείωσε.
 
Πρόσθεσε πως «το στάτους κβο δεν είναι κάτι το στατικό» και πως «καθώς το βόρειο μέρος της Κύπρου εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από την Τουρκία, και καθώς η τουρκική επίδραση μεγαλώνει εκεί, η επανένωση της Κύπρου γίνεται πιο δύσκολη. Αυτό θεωρώ είναι κάτι για το οποίο όλοι οι Κύπριοι χρειάζεται να προβληματιστούν», είπε.
 
«Εάν θεωρείτε πως είναι δύσκολο θα λυθεί το (κυπριακό) πρόβλημα 44 χρόνια μετά την εισβολή, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο εάν περιμένετε ακόμη περισσότερο. ‘Οσο περισσότερο περιμένετε τόσο λιγότερο ευνοϊκές θα είναι οι συνθήκες», σημείωσε.
 
Εξέφρασε την πεποίθηση πως από τη λύση θα έχουν κέρδος και οι δυο πλευρές (win-win situation), γιατί, όπως είπε, η επανένωση θα πολλαπλασιάσει τις ευκαιρίες σε όλο το νησί, ολόκληρο το νησί θα αποτελεί μέρος της ΕΕ με μια ενιαία οικονομία, και θα μπορεί να παίξει ένα μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή.
 
Ερωτηθείς σε σχέση με τις επικείμενες επαφές της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, στο Λονδίνο, ο κ. Λίλι ανέφερε πως "προσβλέπουμε να δεχθούμε την κ. Λουτ στο Λονδίνο και στο αποτέλεσμα  των διαβουλεύσεών της". Πρόσθεσε πως η κ. Λουτ έχει ζητήσει να έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και με τον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σύντομα, μετά τις διακοπές.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο κ. Λίλι είπε πως είναι ξεκάθαρο πως το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα ήταν μια αρνητική εξέλιξη. Πρόσθεσε πως από την άλλη υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες σε ένα αριθμό θεμάτων, και υπάρχει τώρα μια ευκαιρία τα μέρη να έχουν συναντήσεις πάλι και να κτίσουν πάνω σε αυτό που ήδη υπάρχει, με την ελπίδα να καταλήξουν σε μια συμφωνία.
  
Υπογράμμισε πως η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να υποστηρίζει σθεναρά μια διευθέτηση βασισμένη σε ένα μοντέλο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Πιστεύουμε πως αυτή είναι η καλύτερη και πιο πρακτική λύση που να επιτρέπει την επανένωση της Κύπρου», ανέφερε.
 
Σε ερώτηση για τη θέση της χώρας του στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που θα μεταφερθεί και  στην κ. Λουτ, ο κ. Λίλι ανέφερε πως αυτή είναι καλά γνωστή. «’Εχουμε πει ότι είμαστε ανοικτοί σε μια λύση γύρω από το θέμα των εγγυήσεων που να είναι αποδεκτή από όλα τα μέρη, και αυτό δεν έχει αλλάξει», τόνισε.
 
Ερωτηθείς για τις απειλές της Αγκυρας κατά της Κύπρου, σε σχέση με τις γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Λίλι υπογράμμισε πως «υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους στην κυπριακή ΑΟΖ. Ελπίζουμε αυτοί οι φυσικοί πόροι να μπορούν να τύχουν εκμετάλλευσης προς όφελος όλων των Κυπρίων και τασσόμαστε σθεναρά ενάντια σε προκλητικές ενέργειες από οποιονδήποτε».
 
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με αφορμή τη θέση των ΗΠΑ για μείωση της χρηματοδότησης που προσφέρουν για τις ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών σε όλο τον κόσμο, ο Βρετανός ‘Υπατος Αρμοστής επεσήμανε πως η χώρα του και τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εργάστηκαν σκληρά για να πετύχουν ένα καλό ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και πως η απόφαση που λήφθηκε ήταν να μην υπάρξει οποιαδήποτε μείωση σε ό,τι αφορά την ειρηνευτική δύναμη.
 
Ως προς τις διαπραγματεύσεις Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου για το θέμα των Βρετανικών Βάσεων στο νησί μετά το Brexit, ο κ. Λίλι ανέφερε πως η χώρα του και η Κύπρος έχουν ένα κοινό στόχο να διασφαλίσουν ότι στην πράξη «δεν θα υπάρχει αλλαγή στις ζωές και τα δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών, που ζουν και εργάζονται στις Βάσεις».
 
‘Ετσι διεξάγουμε διαπραγματεύσεις με την Κύπρο για διευθέτηση των νομικών θεμάτων γύρω από αυτό. Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία, επεσήμανε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Θετική για ΥΠΕΞ η αναφορά ΕΕ σε επανέναρξη διαλόγου για ενίσχυση σχέσεων με Άγκυρα
Απάντηση ΕΕ σε Φειδία για παύση Οδυσσέα-«Δεν διαθέτει γενικές εξουσίες να παρέμβει σε δικαστικές υποθέσεις»
Στο Μαξίμου ο Χριστοδουλίδης μετά από τη συνάντηση με Μπάιντεν-«Έχει έρθει η ώρα για λύση του Κυπριακού»
Θέλει «ψήφισμα» από την «βουλή» για δύο κράτη ο Τατάρ
Για παράνομες θέσεις Ε/κ-Ελλάδας που αντικατοπτρίζονται από την έκθεση της Κομισιόν μιλά το Τουρκικό ΥΠΕΞ
Επιστολή ΠτΔ σε O'Flaherty-Προσπάθεια αποτροπής της ομαλοποίηση παράτυπων διελεύσεων μέσω Πράσινης Γραμμής
Μητσοτάκης: Η Κύπρος και η λύση του Κυπριακού αντιμετωπίζονται ως μέρος της εξίσωσης στην περιοχή
Διαφορετικές αναγνώσεις κομμάτων για τη συνάντηση του Προέδρου με Μπάιντεν-Θετικές αποτιμήσεις
Με επίκεντρο τα νέα ζευγάρια τα σχέδια στεγαστικής πολιτικής της Κυβέρνησης-Έδωσε λεπτομέρειες ο ΥΠΕΣ
Διασυνδέουν τη συνάντηση Χριστοδουλίδη με ψηφοφορία για την Καμάλα Χάρις οι Τούρκοι