Μυστική επίσκεψη Νετανιάχου στην Αίγυπτο σύμφωνα με ισραηλινό κανάλι

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου πραγματοποίησε τον Μάιο μια "έκτακτη" και "μυστική" επίσκεψη στην Αίγυπτο, όπου συζήτησε με τον πρόεδρο της χώρας, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, την πιθανότητα μιας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ένα ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι.

Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή η πληροφορία αυτή που μεταδόθηκε από το Κανάλι 10.

Σύμφωνα με το κανάλι αυτό, η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε στις 22 Μαΐου και κράτησε πολλές ώρες. Από τις 30 Μαρτίου στον παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς οργανώνονταν συνεχώς κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό της Γάζας αλλά και με αίτημα την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων και των απογόνων τους στις περιοχές απ' όπου αναγκάστηκαν να φύγουν μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, το 1948. Στα βίαια επεισόδια κοντά στον φράχτη ασφαλείας με το Ισραήλ έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα από πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών 169 Παλαιστίνιοι. Στις 20 Ιουλίου σκοτώθηκε και ένας Ισραηλινός στρατιώτης, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2014.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, τις οποίες επικαλέστηκε το Κανάλι 10, οι συνομιλίες μεταξύ του Νετανιάχου και του Σίσι επικεντρώθηκαν στην πιθανότητα επίτευξης μιας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, στην ενδεχόμενη ανάληψη της εξουσίας στον θύλακα από την Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς, την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού και την αποκατάστασης των υποδομών ζωτικής σημασίας.

Η Αίγυπτος και η Ιορδανία είναι οι μοναδικές αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ. Το Κάιρο έχει εμπλακεί στις συνομιλίες με στόχο την συμφιλίωση μεταξύ της Χαμάς και της Φάταχ του Αμπάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβεί στην Τουρκία για συνομιλίες με Ρωσία και Ουκρανία
Τραμπ: Εμπόδισα μια πυρηνική σύρραξη μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν
Πώς από ένα κουτί τσιγάρα έφθασαν στην εξιχνίαση δολοφονίας 48 χρόνια μετά
Η επόμενη μέρα της συμφωνίας ΗΠΑ και Κίνας για τους δασμούς-Ερωτηματικό οι σπάνιες γαίες
ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν σε εμπορικό μορατόριουμ 90 ημερών-Ρίχνουν τους δασμούς κατά 115%
Ανακοίνωσε τη διάλυσή του και το τέλος του ένοπλου αγώνα κατά της Τουρκίας το ΡΚΚ
Διάψευση πως ο Μακρόν έκανε κοκαΐνη με τον Μερτς στο τρένο για Κίεβο-Τα βίντεο που προκάλεσαν θεωρίες συνωμοσίας
Λεωφορείο που μετέφερε 70 βουδιστές προσκυνητές συνετρίβη σε χαράδρα στη Σρι Λάνκα-Τουλάχιστον 21 νεκροί
Το Ισραήλ επιτέθηκε σε λιμάνι της Υεμένης-Διαψεύδουν οι Χούθι
Σοβαρές και ενθαρρυντικές χαρακτηρίζουν τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ΗΠΑ και Ιράν