Ανασχηματισμός ενόψει στην Ελλάδα-Τα πρώτα σενάρια
08:39 - 13 Αυγούστου 2018
Αύγουστος εξελίξεων θα είναι ο φετινός, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να δρομολογήσει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Στον απόηχο της δολοφονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, των λαθών στη διαχείριση, των επικοινωνιακών αστοχιών, αλλά και της μεταμνημονιακούς περιόδου που εκκινεί μετά τις 20 Αυγούστου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανασχηματισμός δεν προβλέπεται να είναι σαρωτικός και σίγουρα δεν έχει –ακόμα- κεντραριστεί σε επίπεδο προσώπων.
Από τις πρώτες συζητήσεις που έχουν γίνει, ο γενικός προσανατολισμός είναι να υπάρξουν ορισμένες αλλαγές διορθωτικής φύσεως με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση πρέπει να εκπέμψει μήνυμα ανανέωσης και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, προτάσσοντας από δω και πέρα την υλοποίηση πολιτικών έξω από τις επιταγές των δανειστών.
Ωστόσο, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πολλές φωνές επιμένουν στο ότι χρειάζεται «ολική επαναφορά», καθώς όπως λένε σε διαφορετική περίπτωση και μετά από την κρίση τις ημέρες των πυρκαγιών, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ουσιαστικά.
Αλλαγές μετά τις 20 Αυγούστου
Παρά τις –διαφορετικές- εισηγήσεις που δέχτηκε τις πρώτες μέρες της..αναμπουμπούλας, ο πρωθυπουργός προτίμησε να αποφασίσει όταν ηρεμήσει το τοπίο που έχει φυσικά αυτός θα έχει τον τελικό λόγο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβάλλουν το αντεπιχείρημα ότι «για να φύγουν κορυφαίοι υπουργοί και να επιστρέψουν στο κόμμα, χρειάζεται δυνατός πάγκος για το Μαξίμου».!
Εξ’ αυτού του λόγου και ζυγίζοντας όλα τα δεδομένα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις του, ενώ καθοριστικό θεωρείται το δεκαήμερο 20-30 Αυγούστου. Από’κει και πέρα άλλωστε, η κυβέρνηση θα ρίξει όλο το βάρος στις εξαγγελίες ενόψει ΔΕΘ.
Αυτοί που μένουν και αυτοί που...φεύγουν
Σε ό,τι αφορά στους...πρωταγωνιστές, δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται, αν επίκειται μετακίνηση τόσο του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.
Ο τελευταίος επικρίθηκε και μάλιστα σφοδρά από την αντιπολίτευση για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς που έγιναν με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη συνέντευξη Τόσκα.
Οι καλά γνωρίζοντες ,ωστόσο, μιλούν για αποφάσεις που πρώτον δεν ήταν δικές του (αν και τις έφερε σε πέρας) και δεύτερον για αποφάσεις που πάρθηκαν σε συσκέψεις με συλλογική ευθύνη.
Πολλά ακούστηκαν, επίσης, περί μετακίνησής του στο Δικαιοσύνης (πράγμα που συνδυάστηκε κατά κύριο λόγο με τις νομικές σπουδές του). Ο κ. Τζανακόπουλος είναι εκ των στενότερων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα. Ασφαλείς πληροφορίες επιμένουν ότι δεν πρόκειται απομακρυνθεί από τη θέση του. Και στο δρόμο για τις κάλπες οι καλά γνωρίζοντες θυμίζουν ότι ο Τσίπρας θέλει σχήμα ετοιμοπόλεμο, με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη για να σχεδιάσουν μαζί και να σηκώσουν στις πλάτες τους το βάρος του προεκλογικού αγώνα.
Όσο για τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, είναι ξεκάθαρα της απολύτου εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα και όπως έχει αποδειχθεί, ανταποκρίνεται από όποια θέση του έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός. Αυτό το διάστημα έχει επωμιστεί και τις αρμοδιότητες του Προστασίας του Πολίτη και ο ρόλος του αναμένεται αναβαθμισμένος. Συν τοις άλλοις, κοιτώντας και τις εσωκομματικές ισορροπίες, ο Σκουρλέτης χαίρει ευρείας αποδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αποκλείεται να παραμείνει στο Εσωτερικών, ενώ άλλες πηγές λένε ότι «όλα είναι ανοιχτά».
Οι αμετακίνητοι και οι... φευγάτοι
Στους αμετακίνητους, συγκαταλέγονται οι υπουργοί Νίκος Παππάς, Χριστόφορος Βερναρδάκης και Αλέκος Φλαμπουράρης. Την πόρτα εξόδου θεωρείται πολύ πιθανό πως θα δουν η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου αλλά και ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.
Τι θα γίνει με τον Τσακαλώτο
Για τον υπουργό των Οικονομικών, τουλάχιστον οι σύντροφοί του, τον θεωρούν «αμετακίνητο». Αφήνοντας να εννοηθεί ότι μόνο αν ο ίδιος το επιθυμούσε θα άλλαζε χαρτουφυλάκιο. Στην παρούσα φάση πάντως και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει πολλή δουλειά μπροστά της στο πεδίο της οικονομίας δεν επίκεινται αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο και πολλοί λένε με νόημα ότι «ο Ευκλείδης δεν πάει πουθενά»!
Η «περίπτωση Καμμένου»
Η παρουσία Καμμένου στο υπουργείο Άμυνας, θεωρείται βασικό συστατικό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μετακίνηση του προέδρου των ΑΝΕΛ δεν επίκειται, εκτός αν το επιθυμούσε- πράγμα δύσκολο- ο ίδιος. Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρούσα φάση πάντως το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε ήταν ένα νέο γύρο έντασης με τον κυβερνητικό εταίρο, σε μια συγκυρία που οι εφεδρείες είναι ανύπαρκτες και η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 152 βουλευτές.
Έτοιμος για...ανοίγματα;
Σε κάθε ανασχηματισμό, τέλος, δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν τις λεγόμενες...εκπλήξεις με την είσοδο νέων προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα. Μετά την πρόσφατη υπουργοποίηση του Φώτη Κουβέλη, δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανη για παράδειγμα, η υπουργοποίηση της προερχόμενης από το ΠΑΣΟΚ Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.
Πηγή: iefimerida.gr