Σκάνδαλο με αναποτελεσματικά αντικαρκινικά φάρμακα στη Γερμανία

Σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου στη Γερμανία μετά την αποκάλυψη ότι καρκινοπαθείς λάμβαναν θεραπεία επί χρόνια με προφανώς κλεμμένα και εν μέρει αναποτελεσματικά φάρμακα από την Ελλάδα, με τις εποπτικές αρχές του κρατιδίου να μην αντιδρούν παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές τις είχαν ενημερώσει ήδη από το 2016, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Τα κλεμμένα φάρμακα φέρονται να παραδόθηκαν σε έντεκα κρατίδια της Γερμανίας μέσω της εταιρείας Lunapharm με έδρα το Βρανδεμβούργο.

Ηδη από το 2016 η Αθήνα ενημέρωσε σχετικά τις αρχές του κρατιδίου, όμως αυτές διενήργησαν ελέγχους στην έδρα της εταιρείας μόλις στο τέλος του 2017. Παρέλειψαν μάλιστα να ενημερώσουν τις κλινικές, τους γιατρούς και τους ασθενείς. Από την πλευρά της η υπουργός Υγείας του Βρανδεμβούργου Ντιάν Γκόλτζε -του αριστερού κόμματος Die Linke-- αρνείται να παραιτηθεί, παρά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται.

Ο Ελληνας πρώην υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος ανέδειξε την υπόθεση το 2015, δήλωσε στη Bild:

"Η κριτική στις γερμανικές αρχές είναι απολύτως σωστή. Ενήργησαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και μέχρι σήμερα δεν έχουν αναγνωρίσει την τεράστια διάσταση του σκανδάλου".

"Εχει ευθύνη απέναντι στον γερμανικό λαό. Η υπόθεση αφορά εντέλει πολλές ανθρώπινες ζωές", πρόσθεσε ο Κουρουμπλής αναφερόμενος στην 43χρονη Γκόλτζε. Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ασθενών που πέθαναν τελικά επειδή δεν λάμβαναν αποτελεσματικά φάρμακα, παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις της Ελλάδα.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νέα κίτρινη προειδοποίηση-Σταθερά στους 40 βαθμούς ο υδράργυρος
ΒΙΝΤΕΟ: Μεγαλειώδης συμμετοχή στο Budapest Pride παρά την απαγόρευση
Το Ιράν άνοιξε τον εναέριο χώρο για διεθνείς πτήσεις στο κεντρικό και το δυτικό τμήμα της χώρας
Πεπεισμένος ο Τραμπ για το Φορντό-«Δεν γνώριζαν οι Ιρανοί, απομάκρυναν μόνο τους εαυτούς τους όχι το ουράνιο»
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά στο δημοτικό Λυκαβητού στη Λευκωσία-Επηρεάστηκαν δύο αίθουσες
Η εβδομάδα που πέρασε ανήκει στον Ντόναλντ Τραμπ-Το σερί των επιτυχιών και οι προκλήσεις
Σύλληψη έξι Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη για επίθεση σε στρατιώτες
Οικογενειακή τραγωδία στη Θεσσαλονίκη-Νεκροί πατέρας και 13χρονος γιος μετά από τροχαίο
The Times: Οι Ισραηλινοί είχαν διεισδύσει στο Ιράν τουλάχιστον από το 2010 και χαρτογραφούσαν τα πυρηνικά
Φωτιά μετά από χρήση σμυριλίου στην Κακοπετριά-Καταγγέλλει τους εμπλεκομένους το Τμήμα Δασών