Καθήκον των κρατών μελών ΕΕ η διατήρηση της ανάμνησης ιστορικών φρικαλεοτήτων

Είναι καθήκον όλων των κρατών μελών της ΕΕ να εφαρμόζουν αποτελεσματικές πολιτικές για τη διατήρηση της ανάμνησης ιστορικών φρικαλεοτήτων, για την προστασία και τη διαφύλαξη τόπων ιστορικής σημασίας και για την προώθηση της εκπαίδευσης και της έρευνας σ` αυτόν τον τομέα και είναι καθήκον καθενός από εμάς στην ΕΕ να αντιμετωπίζουμε τους συμπολίτες μας με αξιοπρέπεια και σεβασμό, ιδίως τους πλέον ευάλωτους στην κοινωνία μας.
 
Αυτό αναφέρουν σε δήλωσή τους ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Φυλετικής Ισότητας Βιέρα Γιούροβα ενόψει της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά στις 2 Αυγούστου
 
Σημειώνοντας πως περίπου 500.000 Ρομά από όλη την Ευρώπη σκοτώθηκαν από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους, αριθμός που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού τους εκείνη την εποχή, οι δυο αξιωματούχοι της ΕΕ αναφέρουν πως ο υποβιβασμός της ανθρώπινης υπόστασης των Ρομά και των άλλων μειονοτήτων ήταν το πρώτο βήμα για τη διευκόλυνση αυτών των ειδεχθών εγκλημάτων. Αυτό σήμερα πρέπει να το θυμόμαστε και να υπερασπιζόμαστε με πάθος τις κοινές μας ευρωπαϊκές αξίες της ισότητας και της καταπολέμησης των διακρίσεων, σημειώνουν.
 
Ακόμη αναφέρουν πως οι Ρομά είναι ξεχασμένα θύματα του Ολοκαυτώματος για πολλούς Ευρωπαίους. "Η ανάμνηση των ιστορικών διώξεών τους μας υπενθυμίζει την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, τις οποίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σήμερα και οι οποίες πολύ συχνά παραβλέπονται. Επτά δεκαετίες μετά, Σίντι και Ρομά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μίσος, βία, διακρίσεις και ρατσισμό σε καθημερινή βάση. Και πολλοί δεν έχουν ακόμη πρόσβαση σε βασικές ανάγκες, όπως αξιοπρεπή στέγαση, εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη", επισημαίνουν.
 
Κάθε χρόνο, στις 2 Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτίει φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος των Ρομά και επιβεβαιώνει την αταλάντευτη δέσμευσή της για την καταπολέμηση του αντιαθιγγανισμού, του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και άλλων μορφών μισαλλοδοξίας.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στους 11 οι νεκροί στη χειρότερη επίθεση σε σχολείο στην ιστορία της Σουηδίας-Το προφίλ του δράστη
Ο Ζελένσκι δηλώνει έτοιμος για απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν
Ανακτήθηκαν όλες οι σοροί της αεροπορικής τραγωδίας στην Ουάσινγκτον-Στους 67 οι νεκροί
Παγκόσμια ανησυχία από τις εξαγγελίες Τραμπ-Θέλει να κατακτήσει τη Λωρίδα της Γάζας και να διώξει τους Παλαιστίνιους
Επίθεση με μαχαίρι σε σχολείο στη Γαλλία-Μάχη για τη ζωή του δίνει 17χρονος
BINTEO: Εκρήγνυται ξανά το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη
Συνομιλία Τραμπ-Σι για τους δασμούς προανήγγειλε ο σύμβουλος εμπορίου του Αμερικανού προέδρου
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από την ένοπλη επίθεση σε σχολείο στη Σουηδία
Η Αυστραλία απαγορεύει την εφαρμογή DeepSeek σε όλες τις κυβερνητικές συσκευές
Τουλάχιστον πέντε νεκροί και 30 τραυματίες από ρωσική πυραυλική επίθεση στην περιφέρεια του Χαρκόβου