Μετατίθεται η σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας λόγω πλημμυρών

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να αναβάλει για την επόμενη εβδομάδα τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Ιαπωνίας και να την μεταφέρει από τις Βρυξέλλες στο Τόκιο, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν την Ιαπωνία και οι οποίες δεν θα επιτρέψουν στον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε να μεταβεί στις Βρυξέλλες.

H ακύρωση της προγραμματισμένης για τις 11 Ιουλίου Συνόδου έχει ήδη ανακοινωθεί στο πρόγραμμα του Συμβουλίου των Κρατών Μελών.

Στην νέα ημερομηνία διεξαγωγής της, οι ηγέτες της ΕΕ και της Ιαπωνίας αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στη διεθνή τάξη βάσει κανόνων και στο ελεύθερο εμπόριο. Θα υπογράψουν τη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας και τη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας.

Η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών θα αφαιρέσει τους περισσότερους από τους δασμούς που οι εταιρίες της ΕΕ καταβάλλουν ετησίως για να εξάγουν στην Ιαπωνία, καθώς και διάφορα ρυθμιστικά εμπόδια. Η συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης θα μεταφέρει τη μακροχρόνια εταιρική σχέση της ΕΕ με την Ιαπωνία σε ένα νέο επίπεδο με βαθύτερη και πιο στρατηγική συνεργασία.

Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων από την κακοκαιρία

Στο μεταξύ, τους 112 έφτασαν οι νεκροί από τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες που έχουν προκληθεί από τις καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν τη δυτική Ιαπωνία τις τελευταίες ημέρες, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές, 79 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, κάτι που ενδέχεται να αυξήσει τον τελικό απολογισμό των νεκρών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της ομάδας αντιμετώπισης καταστροφών, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι 73.000 άνθρωποι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Εξάλλου σήμερα το πρωί το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι έχει διακοπεί η υδροδότηση σε περισσότερα από 13.600 σπίτια, ενώ 267.000 εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Παράλληλα οι καταρρακτώδεις βροχές έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες, με το υπουργείο Μεταφορών να επιβεβαιώνει ότι έχουν σημειωθεί περίπου 238 κατολισθήσεις σε 28 νομαρχίες.

Πρόκειται για μια από τις πιο σοβαρές καταστροφές αυτού του είδους που σημειώνεται στην Ιαπωνία, με τον απολογισμό των νεκρών να ξεπερνά πλέον αυτόν των κατολισθήσεων στη Χιροσίμα το 2014, με 74 νεκρούς.

Αντίστοιχη τραγωδία είχε σημειωθεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2011 όταν από το πέρασμα δύο τυφώνων είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 100 άνθρωποι.

ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ο αμερικανικός στρατός σκότωσε στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία
Σχεδόν ένας άνθρωπος στους τρεις δεν τρώει για ημέρες στη Γάζα-90.000 γυναίκες και παιδιά έχουν ανάγκη θεραπείας
Παραίτηθηκε και η διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού της Astronomer-Ήταν μαζί με τον CEO στη συναυλία των Coldplay
Ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου επιρρίπτει ευθύνες στη Χαμάς-«Αποτυχία οι έμμεσες διαπραγματεύσεις»
Πρώτη συνάντηση υπουργών Συρίας και Ισραήλ υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ
Οριστική η απόφαση της Γαλλίας για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης-Διεθνείς αντιδράσεις
Ουκρανία και Ρωσία εξαπέλυσαν εκατέρωθεν επιθέσεις στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας μετά τις συνομιλίες
ΒΙΝΤΕΟ: Μεγάλη έκρηξη στην Ιντλίμπ στη Συρία-Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες
Η HR που «πιάστηκε» αγκαλιά με τον συνεργάτη της στους Coldplay παραμένει στην εταιρεία μετά την παραίτησή του
Πτώση αεροσκάφους στη Ρωσία-Νεκροί όλοι οι επιβάτες, εντοπίστηκε σε πλαγιά βουνού