Παραιτήθηκε ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον

Tην παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, και έγινε ο τρίτος υπουργός μέσα σε 24 ώρες που αποχωρεί από την κυβέρνηση, ενάντια στα σχέδια της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, για ένα «μαλακό» Brexit. 

Εκπρόσωπος της Downing Street δήλωσε: «Το απόγευμα, η πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Η αντικατάστασή του θα ανακοινωθεί σύντομα. Η πρωθυπουργός ευχαριστεί τον Μπόρις για την προσφορά του».

Η αποχώρηση του  Τζόνσον αναμένεται να βυθίσει ακόμη περισσότερο την κρίση απέναντι στο πρόσωπο της  Μέι και να  αυξήσει τις πιθανότητες να έρθει αντιμέτωπη με πρόταση μομφής.

Λίγες ώρες νωρίτερα σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, που συγκαταλεγόταν μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών του Brexit στο υπουργικό συμβούλιο, πιστεύεται ότι οδηγήθηκε σε αυτή την κίνηση λόγω αντιρρήσεων που είχε με την πρόταση της πρωθυπουργού Μέι για τη μελλοντική εμπορική και τελωνειακή σχέση με την ΕΕ.

Μολονότι η πρόταση εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή μετά από δεκάωρη συνεδρίαση, μέσα στο Σαββατοκύριακο επικρίθηκε δριμύτατα από τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές των Συντηρητικών που θεωρούν ότι οδηγεί σε ένα «μαλακό» Brexit το οποίο παραβιάζει τη βούληση του βρετανικού λαού.

Η απόφασή του φέρεται να ακολούθησε συνάντησή του το απόγευμα στην Ντάουνινγκ Στριτ με την πρωθυπουργό. Μαζί με τον Ντέιβις, παραιτήθηκε και ο υπ' αριθμόν 2 στο υπουργείο του Brexit,  Στιβ Μπέικερ.
 

Η πρώτη αντίδραση Τουσκ για την παραίτηση Τζόνσον

Η παραίτηση Ντέιβις συνιστά ένα αρκετά μεγάλο πλήγμα για την Βρετανίδα πρωθυπουργό, η οποία μόλις το Σάββατο πανηγύριζε για τη συμφωνία στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πριν από λίγο μέσω κοινωνικού δικτύου ότι λυπάται που μαζί με τους Johnson και Davis δεν έφυγε και η ιδέα του Brexit, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο για το μέλλον.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημείωσε σε γραπτό του μήνυμα: "οι πολιτικοί έρχονται και πάνε, αλλά τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει για τους ανθρώπους παραμένουν".

"Δεν μπορώ παρά να λυπούμαι που η ιδέα του #Brexit δεν έφυγε με τους Davis και Johnson. Αλλά ... ποιος ξέρει;"
 

Πηγή:Πρώτο Θέμα/ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνομιλία Τραμπ-Σι για τους δασμούς προανήγγειλε ο σύμβουλος εμπορίου του Αμερικανού προέδρου
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από την ένοπλη επίθεση σε σχολείο στη Σουηδία
Η Αυστραλία απαγορεύει την εφαρμογή DeepSeek σε όλες τις κυβερνητικές συσκευές
Τουλάχιστον πέντε νεκροί και 30 τραυματίες από ρωσική πυραυλική επίθεση στην περιφέρεια του Χαρκόβου
Πυροβολισμοί σε σχολείο στη Σουηδία-Αναφορές για τραυματία
Ο Μασκ ελέγχει το σύστημα πληρωμών του Υπ. Οικονομικών-Σε θέσεις κλειδιά 20άρηδες συνεργάτες του
Στην Άγκυρα ο de facto ηγέτης της Συρίας-Κρίσιμη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Αντίποινα από Κίνα σε Τραμπ-Βάζουν κι άλλους δασμούς σε αμερικανικά οχήματα και υδρογονάνθρακες
Πρόοδο στις συζητήσεις για την άμυνα βλέπει ο Κόστα-«Μας οδηγεί η κοινή αίσθηση του επείγοντος»
Ο Τραμπ υποδέχεται τον Νετανιάχου σε λεπτή στιγμή για επανέναρξη έμμεσων διαπραγματεύσεων